Građani Srbije kupuju gorivo u Srpskoj

Sirova nafta na svjetskom tržištu za godinu i po dana pojeftinila je oko 3,5 puta ili 300 odsto. Cijena od 115 dolara po barelu spala je na 35 dolara. Ovakva situacija odrazila se i na cijene naftnih derivata na Balkanu, međutim, ne u svim zemljama, pa tako danas građani Srbije za litar benzina izdvajaju više od 30 odsto novca nego njihove komšije u BiH.

Republika Srpska 09.02.2016 | 17:50
Građani Srbije kupuju gorivo u Srpskoj

Ratno vrijeme traganja za naftnim derivatima daleko je za građane Balkana. Danas crno zlato, kako naftu mnogi nazivaju, dostupno je svima. Međutim, sve više vozila sa srbijanskim registarskim oznakama na pumpama u BiH govori nam da je ovdje nešto ipak bolje, bar po cijeni naftnih prerađevina.

Primjera radi, građani Srbije za litar benzina moraju izdvojiti oko 1,07 evra, dok na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini isti košta oko 0,77 evrocenti. Prostom računicom, za 10 evra u Srbiji možete kupiti 9,5 litara, a u BiH čak 13 litara benzina.

Litar dizela, takođe je skuplji u Srbiji i iznosi oko 1,06 evra dok je u BiH 0,71 evrocenti. Ogromna razlika u cijeni naftnih derivata između Srbije i BiH najbolje se oslikava u pograničnim područjima sa Republikom Srpskom, pa su tako stanovnici Mačve, Srema, ali i Beograda doslovno okupirali benzinske pumpe u Bijeljini.

“Neuporedivo je jeftinije nego u Srbiji”, svjedoče građani.

Cijena je presudna, ali ima nešto i do kvaliteta, dodaju oni. Naglašavaju da je “kvalitet goriva koje sipaju mnogo bolji nego na benzinskim pumpama u Srbiji”.

Konačnu finalnu maloprodajnu cenu zapravo kreira država svojim zahvatanjem, rekli su iz iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu da je važno napomenuti da privrednici koji se bave trgovinom nafte i naftnih derivata u BiH prilikom formiranja cijena ukalkulišu manju maržu od onih u regionu, što takođe može biti jedan od razloga zbog čega su cijene nafte i naftnih derivata u BiH najniže u regionu.

I sve dok tako bude, građani Srbije će po gorivo ići u susjedne zemlje.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

B.luka.

09.02.2016 17:50

BRAĆO SRBI UVEK DOĐITE KOD NAS.

ODGOVORITE
Name

Rus

09.02.2016 18:09

Pa Rusi su nasa braca, zato je NIS najprofitabilnija firma u Srbiji a i gorivo najskuplje! :) Na svakom koraku rusko-srpska zastava...

ODGOVORITE
Name

gazda milutin

30.10.2016 10:23

Nije gorivo skupo zbog nisa vec drzava zagrabila vise od pola

Name

Re.B.Luka

09.02.2016 18:19

Slazem se naravno svi su dobro dosli

ODGOVORITE
Name

redzo

09.02.2016 18:34

Halal gorivo za bracu srbe

ODGOVORITE