Перо Ковачевић поново ослобођен оптужбе

Вијеће Апелационог суда Брчко дистрикта изрекло је данас ослобађајућу пресуду Пери Ковачевићу (1974) из Крепшића код Брчког, који је одговарао по оптужници за пљачку и убиство четири Српкиње у октобру 1994. године.

Република Српска 09.02.2016 | 17:16
Перо Ковачевић поново ослобођен оптужбе

Ковачевићу је 2007. пред Основним судом у Брчком изречена првостепена ослобађајућа пресуда након које је напустио БиХ. По Интерполовој потјерници из 2010. ухапшен је крајем прошле године у Словенији и изручен правосуђу дистрикта.

Бјегунац од правде Перо Ковачевић оптужен је да је као припадник 108. ХВО бригаде тзв. Армије БиХ опљачкао, а затим убио четири Српкиње с подручја општина Сребреник и Градачац које је, по договору и уз накнаду од 4000 марака, требало да преведе на територију општине Брчко под контролом српске војске.

У образложењу одлуке предсједавајући судија Срђан Недић рекао је да "суду нису понуђени непобитни докази да је Ковачевић извршилац овог ратног злочина", а огорчене породице убијених Милке и Стоје Богдановић, Маре Јовић и Смиље Гајић, које су и даље на списку несталих губе, кажу, вјеру у правосуђе, али не одустају од потраге за посмртним остацима.

"Ово је Јасеновац, а не суд правде. За 22 године могли су открити ко је побио наше сестре и мајке иза којих је остало 16 дјеце која расута по свијету чекају истину и барем једну кост коју ће сахранити и имати мјесто за сузе и свијеће. Само луд и изгубљен човјек може вјеровати у овакво правосуђе. Ми више не вјерујемо, али ћемо трагати за костима све док живимо, и ми и њихова дјеца", казала је кроз плач сестра убијене Милке Богдановић, Аница Симић.

Радмило Ивановић, тужилац у поступку против Пере Ковачевића, није коментарисао одлуку Вијећа, али је најавио жалбу на пресуду.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ја

11.02.2016 10:21

У свим ратовима сви уцесници се сматрају "не кривим" ево и днас у Њемацкој се суди једном 94 годисњику комаданту у АУСWИЦУ и та лопуза је годинама узиво и цутао и без обзира сто тврди да је побозан људи су зивотиње без савјести.

ОДГОВОРИТЕ