Pero Kovačević ponovo oslobođen optužbe

Vijeće Apelacionog suda Brčko distrikta izreklo je danas oslobađajuću presudu Peri Kovačeviću (1974) iz Krepšića kod Brčkog, koji je odgovarao po optužnici za pljačku i ubistvo četiri Srpkinje u oktobru 1994. godine.

Republika Srpska 09.02.2016 | 17:16
Pero Kovačević ponovo oslobođen optužbe

Kovačeviću je 2007. pred Osnovnim sudom u Brčkom izrečena prvostepena oslobađajuća presuda nakon koje je napustio BiH. Po Interpolovoj potjernici iz 2010. uhapšen je krajem prošle godine u Sloveniji i izručen pravosuđu distrikta.

Bjegunac od pravde Pero Kovačević optužen je da je kao pripadnik 108. HVO brigade tzv. Armije BiH opljačkao, a zatim ubio četiri Srpkinje s područja opština Srebrenik i Gradačac koje je, po dogovoru i uz naknadu od 4000 maraka, trebalo da prevede na teritoriju opštine Brčko pod kontrolom srpske vojske.

U obrazloženju odluke predsjedavajući sudija Srđan Nedić rekao je da "sudu nisu ponuđeni nepobitni dokazi da je Kovačević izvršilac ovog ratnog zločina", a ogorčene porodice ubijenih Milke i Stoje Bogdanović, Mare Jović i Smilje Gajić, koje su i dalje na spisku nestalih gube, kažu, vjeru u pravosuđe, ali ne odustaju od potrage za posmrtnim ostacima.

"Ovo je Jasenovac, a ne sud pravde. Za 22 godine mogli su otkriti ko je pobio naše sestre i majke iza kojih je ostalo 16 djece koja rasuta po svijetu čekaju istinu i barem jednu kost koju će sahraniti i imati mjesto za suze i svijeće. Samo lud i izgubljen čovjek može vjerovati u ovakvo pravosuđe. Mi više ne vjerujemo, ali ćemo tragati za kostima sve dok živimo, i mi i njihova djeca", kazala je kroz plač sestra ubijene Milke Bogdanović, Anica Simić.

Radmilo Ivanović, tužilac u postupku protiv Pere Kovačevića, nije komentarisao odluku Vijeća, ali je najavio žalbu na presudu.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ja

11.02.2016 10:21

U svim ratovima svi ucesnici se smatraju "ne krivim" evo i dnas u Njemackoj se sudi jednom 94 godisnjiku komadantu u AUSWICU i ta lopuza je godinama uzivo i cutao i bez obzira sto tvrdi da je pobozan ljudi su zivotinje bez savjesti.

ODGOVORITE