Видовићева да свједочи у случају Радончић

Тужилаштво Босне и Херцеговине позвало је адвоката Васвију Видовић да буде свједок у случају против Фахрудина Радончића и Билсене Шахман у чијем је адвокатском тиму.

Босна и Херцеговина 09.02.2016 | 16:13
Видовићева да свједочи у случају Радончић

Видовић је за Н1 казала да Тужилаштво БиХ на овај начин "грубо крши права" и да је Суду БиХ послала допис у којем је навела да одбија свједочити позивајући се на закон по којем бранилац не може свједочити о стварима које је сазнао у поступку.

"Они су мене овим искључили из адвокатског тима. Ово су крање ниски ударци. Ја сам им рекла да не желим свједочити. Ја сам бранилац и заступник Фахрудина Радончића од 2014. године, заједно са међународним колегама. Од када се појавило име на оптужници, помагала сам колегама, британском адвокату и адвокату Беснику Бериши у подузимању правних радњи господина Радончића на једној страни и на другој за прикупљање документације у име адвоката Берише. Суд и Тужилаштво БиХ су упознати с тим", казала је Видовић за Н1.

Она је казала да ју је тужилац Божо Михајловић позвао да да доказе да је сам пуномоћник што је она и урадила.

"Оно што се десило јесте да ме ставе на листу свједока иако о самом догађају немам сазнања нити било ко близак мени. У питању су моји клијенти и потпуно неосновано ме стављају на листу свједока", ријечи су Васвије Видовић.

"Ја сам послала поднесак Суду БиХ на основу члана 82, став 1 Закона о кривичном поступку гдје одбијам да свједочим о стварима које сам сазнала и док којих сам дошла у току поступка према мојим клијентима. То је основно право адвоката", појашњава.

Истакла је да јој се ово дешава други пут.

"Ради се о чистом ометању одбране, кршењу људских права оба моја клијента, Билсене Шахман и Фахрудина Радончића, јер они имају право на адвоката. То је тешко кршење мог права на рад и то је све што могу рећу", ријечи су Васвије Видовић.

Појаснила је да чак није ни обавијештена, него да су послали листе адвоката по службеној дужности њеним клијентима да одаберу друге адвокате, те да није припремљена Одредба о искључењу браниоца.

"Тражила сам то од Суда, ако има законских разлога нека ме онда разријеше, а не овакву злоупотребу процесних права. Обавијестила сам регионалну и федералну адвокатску комору и АБА РОЛИ која носи пројекат изградње и заштите адвоката и адвокатуре. Обавијестићу и друге организације за које сматрам да су релевантне у том случају", појашњава.

"Нећу дозволити да ме на овај начин онемогућују у вршењу дужности. Позната сам по критичком односу према раду појединих тужилаца. Велики дио људи тамо раде поштено, а мали број ради онако како не би смјели ни помислити. Трудим се да будем коректна према клијентима до краја", казала је Видовић.

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Правда

09.02.2016 15:23

Да ви радите свој посао поштено криминал би био занемарљив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

09.02.2016 16:28

Јако способна зена у свом послу која познаје одребе закона за разлику од тузиоца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брлог БиХа

09.02.2016 16:33

Која си ти тек лопина.Сви сте ви за затвора,до задњег.

ОДГОВОРИТЕ