Vidovićeva da svjedoči u slučaju Radončić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je advokata Vasviju Vidović da bude svjedok u slučaju protiv Fahrudina Radončića i Bilsene Šahman u čijem je advokatskom timu.

Bosna i Hercegovina 09.02.2016 | 16:13
Vidovićeva da svjedoči u slučaju Radončić

Vidović je za N1 kazala da Tužilaštvo BiH na ovaj način "grubo krši prava" i da je Sudu BiH poslala dopis u kojem je navela da odbija svjedočiti pozivajući se na zakon po kojem branilac ne može svjedočiti o stvarima koje je saznao u postupku.

"Oni su mene ovim isključili iz advokatskog tima. Ovo su kranje niski udarci. Ja sam im rekla da ne želim svjedočiti. Ja sam branilac i zastupnik Fahrudina Radončića od 2014. godine, zajedno sa međunarodnim kolegama. Od kada se pojavilo ime na optužnici, pomagala sam kolegama, britanskom advokatu i advokatu Besniku Beriši u poduzimanju pravnih radnji gospodina Radončića na jednoj strani i na drugoj za prikupljanje dokumentacije u ime advokata Beriše. Sud i Tužilaštvo BiH su upoznati s tim", kazala je Vidović za N1.

Ona je kazala da ju je tužilac Božo Mihajlović pozvao da da dokaze da je sam punomoćnik što je ona i uradila.

"Ono što se desilo jeste da me stave na listu svjedoka iako o samom događaju nemam saznanja niti bilo ko blizak meni. U pitanju su moji klijenti i potpuno neosnovano me stavljaju na listu svjedoka", riječi su Vasvije Vidović.

"Ja sam poslala podnesak Sudu BiH na osnovu člana 82, stav 1 Zakona o krivičnom postupku gdje odbijam da svjedočim o stvarima koje sam saznala i dok kojih sam došla u toku postupka prema mojim klijentima. To je osnovno pravo advokata", pojašnjava.

Istakla je da joj se ovo dešava drugi put.

"Radi se o čistom ometanju odbrane, kršenju ljudskih prava oba moja klijenta, Bilsene Šahman i Fahrudina Radončića, jer oni imaju pravo na advokata. To je teško kršenje mog prava na rad i to je sve što mogu reću", riječi su Vasvije Vidović.

Pojasnila je da čak nije ni obaviještena, nego da su poslali liste advokata po službenoj dužnosti njenim klijentima da odaberu druge advokate, te da nije pripremljena Odredba o isključenju branioca.

"Tražila sam to od Suda, ako ima zakonskih razloga neka me onda razriješe, a ne ovakvu zloupotrebu procesnih prava. Obavijestila sam regionalnu i federalnu advokatsku komoru i ABA ROLI koja nosi projekat izgradnje i zaštite advokata i advokature. Obavijestiću i druge organizacije za koje smatram da su relevantne u tom slučaju", pojašnjava.

"Neću dozvoliti da me na ovaj način onemogućuju u vršenju dužnosti. Poznata sam po kritičkom odnosu prema radu pojedinih tužilaca. Veliki dio ljudi tamo rade pošteno, a mali broj radi onako kako ne bi smjeli ni pomisliti. Trudim se da budem korektna prema klijentima do kraja", kazala je Vidović.

(N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pravda

09.02.2016 15:23

Da vi radite svoj posao pošteno kriminal bi bio zanemarljiv

ODGOVORITE
Name

Daidza

09.02.2016 16:28

Jako sposobna zena u svom poslu koja poznaje odrebe zakona za razliku od tuzioca .

ODGOVORITE
Name

Brlog BiHa

09.02.2016 16:33

Koja si ti tek lopina.Svi ste vi za zatvora,do zadnjeg.

ODGOVORITE