Меркелова с Турцима само губила вријеме

Преговори њемачке канцеларке Ангеле Меркел са турским властима су чисто губљење времена, пише "Политико"

Свијет 09.02.2016 | 15:45
Меркелова с Турцима само губила вријеме

Лист наводи да Анкара тражи још више новца како би се изборила са приливом избеглица, а да за узврат не нуди ништа.

Испоставило се да Турској нису довољне три милијарде евра, колико је ЕУ предвидела да да Анкари како би се изборила са мигратима, и сада је антикризна стратегија Меркелове угрожена, пише Политико, преноси руска агенција РИА Новости.

Турска, у коју долази највећи број избеглица из Сирије, у центру је канцеларкине стратегије за превазилажење мигрантске кризе, а новембра прошле године ЕУ је са Анкаром усагласила план деловања, који је обухватао и план да се побољшају услови како би се избеглице задржале у Турској.

У реализацији плана дошло је, међутим, до проблема због финансијских спорова и због тога што турска страна није извршавала свој део обавеза.

"Меркелова је очајнички покушавала да пронађе брзо решење за кризу, одбацујући нападе немачких популиста", пише Политико.

Јучерашњи сусрет Меркелове и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана шести је од октобра, што је био разлог за подсмех немачких медија на рачун канцеларке - да се са турским министрима среће чешће него са министрима у сопственој влади.

Лист, међутим, констатује да број сусрета није дао квалитет - ни Ердоган ни премијер Ахмет Давутоглу нису изнели никакав суштински предлог.

На пример, Анкара се сложила да сарађује са немачким волонтерским организацијама за помоћ избеглицама и дала је зелено светло за координацију акција турске полиције са немачким колегама у борби протов шверца миграната.

Меркелова и Давутоглу су говорили и о НАТО - снаге Алијансе биће ангажоване у патролирању морском границом између Турске и Грчке, али тај пројекат је у фази разматрања, додаје Политико.

Ма колико да су то важни кораци, то није оно што је очекивао Берлин, констатује лист, додајући да су политички опоненти Меркелове њену посету оценили као чисто губљење времена.

"Стални одласци у Анкару не могу да замене владин програм борбе са кризом, којег, као и пре, нема", овим речима је ситуацију прокоментарисао потпредседник Европског парламента Александар Ламбсдорф.

Када је реч о новцу, Турска је почела да врши притисак на европске власти још пре него што је добила прву траншу у складу са новембарским договором, образлажући то ставом да је на себе преузела велики део проблема, више него било која земља у регион, наводи Политико.

"Прво морамо да потрошимо овај новац и тек потом можемо да се вратимо на то питање", рекла је Меркелова на питање новинара да ли ће ЕУ повећати обим финасијске помоћи Турској.

Њен одговор показује да ЕУ практично нема други избор, закључује Политко.

(Б92)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милојко Бања Лука

09.02.2016 14:50

Да је ова баба Меркел паметна затворила би Европску границу па нека турци тргују са браћом арапима,и онако их овај исламски паћеник Ердоган назива браћом која ето бјежи од Руса,па када је такав исламски вјерник што им не помаже,шта ће му Европска помоћ,има и исламска унија нека се снађу,не сјећам се да је Турска или да су арапи примали Европске избјеглице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦНН

09.02.2016 14:51

Данке Меркел одведе нас у три красне са твојим незасићеним швабицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

09.02.2016 15:10

Турци су агресиван народ који је створио имаме,преко њих и вехабије,тако и исламисте,нема са њима игре мрзе све што се Крсте.Затворити Европску границу па нека турци тргују са браћом американцима и арапима,оддавно они сањају да потурче Европу,некада давно их Милош заустави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др мр

09.02.2016 15:44

Имам је вјерски старјесина а вехабије секта у оквиру Ислама.

Name

Пасха

09.02.2016 16:18

Много си храбар, иди њима у Анкару или овдје по Европи па им кази несто ако си фрајер

Name

Србин

10.02.2016 09:54

Сјети се пасха само 90их,немој опет да плачеш твојој браћи. Смири страсти или се губи из Републике Српске ако ти Срби сметају.

Name

Милојко Бања Лука

10.02.2016 13:59

Пасха одлично знаш СРПСКИ!!! Само још Српско име да узмеш па да можеш да напишеш ко си,да се не бламираш као сада.

Name

Ратко Младић

10.02.2016 14:02

За овог др мр Имам је терорист као и ти,он вас исламске паћенике и гура у мржњу,окупљајући вас по гаражама и све док се Европа и сав Хришћански свјет не одлуче да су сви муслимани исти,биће као што је и данас, а ти пасха бегај у ту европу мишу један па се по канализацијама играјте вехабија.

Name

Јоја с Козаре

09.02.2016 16:56

А што не пишете шта је ова лези-бејзи изблебетала за Русе само да би се туркесинама удворила. Стићиће их клетва наша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ублеха

09.02.2016 22:49

Ствар је сасвим јасна,Турци добијају за двије године 6 милијарди и треба да зауставе избјеглице у походу на ЕУ.(Турци тразе 9,јер су их наводно толико до сада костали) Зато Меркел и казе,треба прво ове паре да потросимо.Она се нада да це за двије године рат бити готов.Реално или не??

ОДГОВОРИТЕ