Merkelova s Turcima samo gubila vrijeme

Pregovori njemačke kancelarke Angele Merkel sa turskim vlastima su čisto gubljenje vremena, piše "Politiko"

Svijet 09.02.2016 | 15:45
Merkelova s Turcima samo gubila vrijeme

List navodi da Ankara traži još više novca kako bi se izborila sa prilivom izbeglica, a da za uzvrat ne nudi ništa.

Ispostavilo se da Turskoj nisu dovoljne tri milijarde evra, koliko je EU predvidela da da Ankari kako bi se izborila sa migratima, i sada je antikrizna strategija Merkelove ugrožena, piše Politiko, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Turska, u koju dolazi najveći broj izbeglica iz Sirije, u centru je kancelarkine strategije za prevazilaženje migrantske krize, a novembra prošle godine EU je sa Ankarom usaglasila plan delovanja, koji je obuhvatao i plan da se poboljšaju uslovi kako bi se izbeglice zadržale u Turskoj.

U realizaciji plana došlo je, međutim, do problema zbog finansijskih sporova i zbog toga što turska strana nije izvršavala svoj deo obaveza.

"Merkelova je očajnički pokušavala da pronađe brzo rešenje za krizu, odbacujući napade nemačkih populista", piše Politiko.

Jučerašnji susret Merkelove i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana šesti je od oktobra, što je bio razlog za podsmeh nemačkih medija na račun kancelarke - da se sa turskim ministrima sreće češće nego sa ministrima u sopstvenoj vladi.

List, međutim, konstatuje da broj susreta nije dao kvalitet - ni Erdogan ni premijer Ahmet Davutoglu nisu izneli nikakav suštinski predlog.

Na primer, Ankara se složila da sarađuje sa nemačkim volonterskim organizacijama za pomoć izbeglicama i dala je zeleno svetlo za koordinaciju akcija turske policije sa nemačkim kolegama u borbi protov šverca migranata.

Merkelova i Davutoglu su govorili i o NATO - snage Alijanse biće angažovane u patroliranju morskom granicom između Turske i Grčke, ali taj projekat je u fazi razmatranja, dodaje Politiko.

Ma koliko da su to važni koraci, to nije ono što je očekivao Berlin, konstatuje list, dodajući da su politički oponenti Merkelove njenu posetu ocenili kao čisto gubljenje vremena.

"Stalni odlasci u Ankaru ne mogu da zamene vladin program borbe sa krizom, kojeg, kao i pre, nema", ovim rečima je situaciju prokomentarisao potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Lambsdorf.

Kada je reč o novcu, Turska je počela da vrši pritisak na evropske vlasti još pre nego što je dobila prvu tranšu u skladu sa novembarskim dogovorom, obrazlažući to stavom da je na sebe preuzela veliki deo problema, više nego bilo koja zemlja u region, navodi Politiko.

"Prvo moramo da potrošimo ovaj novac i tek potom možemo da se vratimo na to pitanje", rekla je Merkelova na pitanje novinara da li će EU povećati obim finasijske pomoći Turskoj.

Njen odgovor pokazuje da EU praktično nema drugi izbor, zaključuje Politko.

(B92)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milojko Banja Luka

09.02.2016 14:50

Da je ova baba Merkel pametna zatvorila bi Evropsku granicu pa neka turci trguju sa braćom arapima,i onako ih ovaj islamski paćenik Erdogan naziva braćom koja eto bježi od Rusa,pa kada je takav islamski vjernik što im ne pomaže,šta će mu Evropska pomoć,ima i islamska unija neka se snađu,ne sjećam se da je Turska ili da su arapi primali Evropske izbjeglice.

ODGOVORITE
Name

CNN

09.02.2016 14:51

Danke Merkel odvede nas u tri krasne sa tvojim nezasićenim švabicama.

ODGOVORITE
Name

Srbin

09.02.2016 15:10

Turci su agresivan narod koji je stvorio imame,preko njih i vehabije,tako i islamiste,nema sa njima igre mrze sve što se Krste.Zatvoriti Evropsku granicu pa neka turci trguju sa braćom amerikancima i arapima,oddavno oni sanjaju da poturče Evropu,nekada davno ih Miloš zaustavi.

ODGOVORITE
Name

dr mr

09.02.2016 15:44

Imam je vjerski starjesina a vehabije sekta u okviru Islama.

Name

Pasha

09.02.2016 16:18

Mnogo si hrabar, idi njima u Ankaru ili ovdje po Evropi pa im kazi nesto ako si frajer

Name

Srbin

10.02.2016 09:54

Sjeti se pasha samo 90ih,nemoj opet da plačeš tvojoj braći. Smiri strasti ili se gubi iz Republike Srpske ako ti Srbi smetaju.

Name

Milojko Banja Luka

10.02.2016 13:59

Pasha odlično znaš SRPSKI!!! Samo još Srpsko ime da uzmeš pa da možeš da napišeš ko si,da se ne blamiraš kao sada.

Name

Ratko Mladić

10.02.2016 14:02

Za ovog dr mr Imam je terorist kao i ti,on vas islamske paćenike i gura u mržnju,okupljajući vas po garažama i sve dok se Evropa i sav Hrišćanski svjet ne odluče da su svi muslimani isti,biće kao što je i danas, a ti pasha begaj u tu evropu mišu jedan pa se po kanalizacijama igrajte vehabija.

Name

Јоја с Козаре

09.02.2016 16:56

А што не пишете шта је ова лези-бејзи изблебетала за Русе само да би се туркесинама удворила. Стићиће их клетва наша.

ODGOVORITE
Name

ubleha

09.02.2016 22:49

Stvar je sasvim jasna,Turci dobijaju za dvije godine 6 milijardi i treba da zaustave izbjeglice u pohodu na EU.(Turci traze 9,jer su ih navodno toliko do sada kostali) Zato Merkel i kaze,treba prvo ove pare da potrosimo.Ona se nada da ce za dvije godine rat biti gotov.Realno ili ne??

ODGOVORITE