Граде се дворане, а хода се по фекалијама

Ја хоћу да радим одело по мери, а не обичну конфекцију, за "Новости" открива Борис Подрека (76), архитекта светског гласа, који ће улепшати изглед Косанчићевог и Топличиног венца, Студентског трга, Васине улице и трга око Споменика војводи Вуку у Београду.

Србија 09.02.2016 | 15:00
Граде се дворане, а хода се по фекалијама

Овог чувеног архитекту град Београд је ангажовао да, у наредних годину дана, са тимом изради идејно решење ширења пешачке зоне у центру града.

"Архитекта мора бити као пас. Да иде улицама и да мирише и осећа како тај град дише. Свако доба има свој образ и због тога морам да добро познајем историју. Када сазнам како је град функционисао, онда са данашњим материјалима поставим архитектонски дијалог", сликовито, кроз метафоре описује Подрека.

Овај рођени Београђанин каже да му је част да ради у српској престоници. Међутим, критички говори о досадашњем развоју главног града.

"Београд је веома лоше уређен. Граде се велики мостови, спортске хале, а ходате по фекалијама. Све је разбијено. Тротоари су уништени, а то нико не примећује. Гледао сам на Каленић пијаци како жена са цегерима пада, јер се саплела на рупу", говори стручњак који је тргове улепшавао широм планете.

БЕОГРАЂАНИН

Борис Подрека је, игром случаја, рођени Београђанин, иако му је отац био Словенац из Трста, а мајка Српкиња из Мостара. Радио је у многим европским градовима, понајвише Бечу, Венецији и Љубљани, а од 1988. инострани је члан САНУ. У Београду је одрадио само два посла: пројекат реконструкције Музеја науке и технике, који није реализован, и хотел "Фалкенштајнер".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар