Grade se dvorane, a hoda se po fekalijama

Ja hoću da radim odelo po meri, a ne običnu konfekciju, za "Novosti" otkriva Boris Podreka (76), arhitekta svetskog glasa, koji će ulepšati izgled Kosančićevog i Topličinog venca, Studentskog trga, Vasine ulice i trga oko Spomenika vojvodi Vuku u Beogradu.

Srbija 09.02.2016 | 15:00
Grade se dvorane, a hoda se po fekalijama

Ovog čuvenog arhitektu grad Beograd je angažovao da, u narednih godinu dana, sa timom izradi idejno rešenje širenja pešačke zone u centru grada.

"Arhitekta mora biti kao pas. Da ide ulicama i da miriše i oseća kako taj grad diše. Svako doba ima svoj obraz i zbog toga moram da dobro poznajem istoriju. Kada saznam kako je grad funkcionisao, onda sa današnjim materijalima postavim arhitektonski dijalog", slikovito, kroz metafore opisuje Podreka.

Ovaj rođeni Beograđanin kaže da mu je čast da radi u srpskoj prestonici. Međutim, kritički govori o dosadašnjem razvoju glavnog grada.

"Beograd je veoma loše uređen. Grade se veliki mostovi, sportske hale, a hodate po fekalijama. Sve je razbijeno. Trotoari su uništeni, a to niko ne primećuje. Gledao sam na Kalenić pijaci kako žena sa cegerima pada, jer se saplela na rupu", govori stručnjak koji je trgove ulepšavao širom planete.

BEOGRAĐANIN

Boris Podreka je, igrom slučaja, rođeni Beograđanin, iako mu je otac bio Slovenac iz Trsta, a majka Srpkinja iz Mostara. Radio je u mnogim evropskim gradovima, ponajviše Beču, Veneciji i Ljubljani, a od 1988. inostrani je član SANU. U Beogradu je odradio samo dva posla: projekat rekonstrukcije Muzeja nauke i tehnike, koji nije realizovan, i hotel "Falkenštajner".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar