Посљедњи дио Ајнштајнове теорије

Научници би 11. фебруара опет могли да изненаде свет једним великим открићем. Наиме, чини се да су први пут откривени гравитациони таласи, а наведеног датума, обзнањено је да ће се открити нешто значајно, што ће врло вероватно бити или потврда или оповргавање те, засад, само гласине.

Свијет 09.02.2016 | 11:55
Посљедњи дио Ајнштајнове теорије

Откриће гравитационих таласа било би без преседана, а ко год је одговоран за тај проналазак, у џепу би без икаквих недоумица имао "спакованог" Нобела, јер је реч о последњем делићу чувене теорије релативитета легендарног Алберта Ајнштајна, преноси Тек инсајдер.

Потврда открића гравитационих таласа потврдила би научницима да су још на добром путу ка разумевању тога како функционише свемир. У противном би закључак био да наше тренутно објашњење како ради гравитација заправо није тачно.

"Гравитациони таласи су померања у простор-времену, која је Ајнштајн предвидео пре 100 година. Могу настати током рођења и судара црних рупа и могу доћи до нас чак из најудаљенијих галаксија", тврди Саби Марка, физичар са Универзитета Колумбија.

Црне рупе су, као што је познато, најгушћи и гравитационо најјачи објекти у свемиру, па би ретка појава њиховог међусобног судара требало да покрене гравитационе таласе, које би човек требало да открије на Земљи, наравно уз помоћ адекватне технологије.

Досад се то није догодило, а хоће ли 11. фебруара то бити промењено тек треба видети.

Тема догађаја који је заказан за тај датум и који ће се одржати у Њујорку на Универзитету Колумбија јесу најновији подаци система ЛИГО (Ласер Интерферометер Гравитатионал-Wаве Обсерваторy). Реч је о научном експерименту вредном милијарду долара, који још од 2002. године трага за феноменом гравитационих таласа.

“Wоохоо!”

ЛИГО је огроман детектор у облику слова Л у којем ради више од 1000 научника из 15 земаља света.

Научници који раде на пројекту засад ћуте и само одговарају "Забрањено нам је да говоримо о томе".

Све је покренула, чини се, и-мејл порука физичара Клифа Бургеса са Универзитета Манчестер и Института за теоријску физику у Канади. Тачније, на основу израза "Wоохоо!" на крају мејла, медији и научна заједница су наслутили да се вероватно ради о нечем великом. Његов мејл је у медије вероватно послао један од његових студената.

'Шпијунска' посла

У Бургесовом мејлу пише да "шпијуни" који су видели студију кажу да у њој пише како су гравитациони таласи забележени из судара две црне рупе које имају масе 36 и 29 пута веће од масе нашег Сунца, те да се крећу брзином светлости. У мејлу стоји и да је сигнал ког су видели наводно "спектакуларан".

"Ако је све то истина, онда постоји 90 одсто шанси да аутори те студије добију Нобелову награду за физику ове године", каже Бургес.

Али постоји и бојазан да је откривени сигнал заправо лажњак, јер шефови пројекта ЛИГО знају с времена на време да пошаљу лажне податке у систем, само да виде да ли научници помно прате инструменте и шта се догађа у свемиру. Но, никад пре се није догодило да научници отварају шампањац, а да претходно нису направили проверу да ли је реч само о тесту.

Извор: Дневник

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

09.02.2016 13:31

Свака ТЕОРИЈА о било чему јесте ПРЕТПОСТАВКА док се не докаже кроз експеримент у животу да је она истинита.

ОДГОВОРИТЕ