Posljednji dio Ajnštajnove teorije

Naučnici bi 11. februara opet mogli da iznenade svet jednim velikim otkrićem. Naime, čini se da su prvi put otkriveni gravitacioni talasi, a navedenog datuma, obznanjeno je da će se otkriti nešto značajno, što će vrlo verovatno biti ili potvrda ili opovrgavanje te, zasad, samo glasine.

Svijet 09.02.2016 | 11:55
Posljednji dio Ajnštajnove teorije

Otkriće gravitacionih talasa bilo bi bez presedana, a ko god je odgovoran za taj pronalazak, u džepu bi bez ikakvih nedoumica imao "spakovanog" Nobela, jer je reč o poslednjem deliću čuvene teorije relativiteta legendarnog Alberta Ajnštajna, prenosi Tek insajder.

Potvrda otkrića gravitacionih talasa potvrdila bi naučnicima da su još na dobrom putu ka razumevanju toga kako funkcioniše svemir. U protivnom bi zaključak bio da naše trenutno objašnjenje kako radi gravitacija zapravo nije tačno.

"Gravitacioni talasi su pomeranja u prostor-vremenu, koja je Ajnštajn predvideo pre 100 godina. Mogu nastati tokom rođenja i sudara crnih rupa i mogu doći do nas čak iz najudaljenijih galaksija", tvrdi Sabi Marka, fizičar sa Univerziteta Kolumbija.

Crne rupe su, kao što je poznato, najgušći i gravitaciono najjači objekti u svemiru, pa bi retka pojava njihovog međusobnog sudara trebalo da pokrene gravitacione talase, koje bi čovek trebalo da otkrije na Zemlji, naravno uz pomoć adekvatne tehnologije.

Dosad se to nije dogodilo, a hoće li 11. februara to biti promenjeno tek treba videti.

Tema događaja koji je zakazan za taj datum i koji će se održati u Njujorku na Univerzitetu Kolumbija jesu najnoviji podaci sistema LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Reč je o naučnom eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine traga za fenomenom gravitacionih talasa.

“Woohoo!”

LIGO je ogroman detektor u obliku slova L u kojem radi više od 1000 naučnika iz 15 zemalja sveta.

Naučnici koji rade na projektu zasad ćute i samo odgovaraju "Zabranjeno nam je da govorimo o tome".

Sve je pokrenula, čini se, i-mejl poruka fizičara Klifa Burgesa sa Univerziteta Mančester i Instituta za teorijsku fiziku u Kanadi. Tačnije, na osnovu izraza "Woohoo!" na kraju mejla, mediji i naučna zajednica su naslutili da se verovatno radi o nečem velikom. Njegov mejl je u medije verovatno poslao jedan od njegovih studenata.

'Špijunska' posla

U Burgesovom mejlu piše da "špijuni" koji su videli studiju kažu da u njoj piše kako su gravitacioni talasi zabeleženi iz sudara dve crne rupe koje imaju mase 36 i 29 puta veće od mase našeg Sunca, te da se kreću brzinom svetlosti. U mejlu stoji i da je signal kog su videli navodno "spektakularan".

"Ako je sve to istina, onda postoji 90 odsto šansi da autori te studije dobiju Nobelovu nagradu za fiziku ove godine", kaže Burges.

Ali postoji i bojazan da je otkriveni signal zapravo lažnjak, jer šefovi projekta LIGO znaju s vremena na vreme da pošalju lažne podatke u sistem, samo da vide da li naučnici pomno prate instrumente i šta se događa u svemiru. No, nikad pre se nije dogodilo da naučnici otvaraju šampanjac, a da prethodno nisu napravili proveru da li je reč samo o testu.

Izvor: Dnevnik

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

09.02.2016 13:31

Свака ТЕОРИЈА о било чему јесте ПРЕТПОСТАВКА док се не докаже кроз експеримент у животу да је она истинита.

ODGOVORITE