Ево гдје пирати владају

Морнари на трговачким бродовима изложени су највећој опасности када плове у водама Индонезије. Међународни поморски биро (ИМБ), са седиштем у Лондону, забележио је током 2015. године 108 напада пирата у овој области.

Свијет 09.02.2016 | 08:24
Ево гдје пирати владају

Још већи пораст забележен у водама Вијетнама, где је у 2015. регистровано 27 пиратских напада, знатно више него 2014, када их је било седам. Према подацима ИМБ, организације Међународне трговинске коморе, најзначајније смањење броја напада забележено је у водама Малезије и Бангладеша.

Истраживање ИМБ открива да су најугроженији теретни бродови за транспорт масовне робе и танкери за превоз хемијских производа. Бродови-контејнери су, међутим, релативно ретко циљ напада, јер се кроз опасна подручја крећу прилично брзо.

Велика удаљеност од обале, међутим, не гарантује заштиту од напада. У водама Нигерије пирати вребају бродове и на удаљености од 300 километара, а њихов циљ су новац и драгоцени предмети на броду, али и роба или изнуђивање откупа за отете чланове посаде.

Иако дугорочни трендови указују на појачање безбедности на морима, пирати су и даље велики проблем за бродарске компаније. Прошле године забележено је 246 напада на трговинске бродове, један више у односу на 2014.

Од јануара до децембра 2015. године пирати су узели за таоца 271 морнара, док је годину дана раније број талаца износио укупно 442.

У водама Гане прошле године је у таквом нападу погинуо један морнар, док је 14 његових другова повређено. Извештај ИМБ указује на то да се број чланова посаде отетих са бродова и одведених на копно прошле године готово удвостручио у односу на претходну годину: са девет на 19.

Пирати су узимали таоце претежно на бродовима у Малајском пролазу, у југоисточној Азији, затим, у водама Индонезије, Малезије и Гане. ИМБ наводи да се у рукама сомалијских пирата већ годину дана налази 29 морнара из Азије.

Велики проблем с којим су суочене бродарске компаније и њихова посада јесте чињеница да у појединим морским регионима не постоји довољна заштита у виду припадника међународних поморских јединица или обалске страже земаља на обалама тих региона. Оне истичу да њихови бродови често не смеју да користе сопствено озбезбеђење јер неке од критичних држава забрањују тзв. "црне шерифе", приватне наоружане припаднике обезбеђења на бродовима.

Међутим, има и позитивних вести: пре неколико година обала Сомалије била је најопасније подручје за трговачке бродове. Прошле године, међутим, овде нису регистровани нови случајеви отмице морнара. Разлози су ангажовање морнарице и специјална опрема за бродове и посаду, као што су бодљикава жица на оградама бродова и наоружани припадници обезбеђења.

И Малајски пролаз је дуго важио за веома опасну зону, али од када државе на обали југоисточне Азије ефикасније сарађују, број пљачкашких напада опао је на дугорочном плану - овде су на мети пирата углавном били мањи бродови.

Бранша, међутим, упозорава да опасност на рогу Африке, где тренутно нема нових случајева напада пирата, није завршена прича.

“Опасност од пирата на рогу Африке подсећа на ватру која тиња”, објашњава Ралф Нагел, члан председништва Удружења немачких бродарских компанија. Присуство поморских оружаних снага у комбинацији са заштитним мерама бродарских компанија у Аденском заливу “успешно одузима кисеоник криминалцима у Сомалији”. Уколико би таква заштита попустила и “жариште добило свеж кисеоник, ватра би се брзо поново распламсала”, страхује он.

Извор: Wелт.де/Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Коштирац

09.02.2016 07:42

Мене исто више пута нападају на нашим путевима траже 10€,20€ колко даш и пусте те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??????

09.02.2016 08:14

А гђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мио

09.02.2016 08:44

Шта???