Спавање са отвореним устима квари зубе као газирани напици

Пљувачка има природну способност да уништава бактерије које производе киселину. Што је мање пљувачке, то је више бактерија у устима, али и киселине, па зуби пропадају. Уколико често спавамо са отвореним устима, штета може бити велика као при уносу газираних сокова!

Здравље 08.02.2016 | 14:00
Спавање са отвореним устима квари зубе као газирани напици

Када спавамо са отвореним устима она се осуше. Управо то је разлог зашто та навика штетно делује на зубе. Када су уста сува, упозоравају стручњаци, заштитни слој пљувачке нестаје. Тада ниво киселине у устима расте, а то нагриза зубну глеђ.

Пљувачка има природну способност да уништава бактерије у устима које производе киселину. Што је више бактерија у устима, већи је и ниво киселине.

Јасно је да то не може бити добро за зубе, али научници су открили да спавање са отвореним устима може бити штетно колико и испијање газираних пића пре одласка у кревет! Стоматолози одавно сумњају да људи који имају више каријеса спавају отворених уста, а ово откриће потврђује ту теорију.

У нормалним условима, киселост у устима је на неутралном нивоу од 7,7. Међутим, при спавању с отвореним устима тај број се смањује на 6,6 што показује благу киселост. Код неких људи ниво киселости у устима је врло висок, чак 3,6. То је довољно високо да нагриза глеђ, а сличан ефекат имају сок од наранџе или неки газирани сок попијени пре одласка на починак.


Мушкарци су склонији дисању кроз уста током сна, чак трећина њих, док само пет одсто жена има такву навику.

Многи често спавају с отвореним устима јер не могу да дишу како треба на нос. Због тога, саветују стручњаци, пре спавања ослободите дисајне путеве или користите спрејеве који олакшавају дисање кроз нос.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар