Петогодишњи дјечак рођен је без руку

У зеничком насељу Радаково налази се обданиште Синдибад у којем свакодневно борави истински херој и борац, петогодишњи дјечак Исмаил. Наиме, Исмаилови родитељи нису знали да ће њихов син бити рођен без руку.

Босна и Херцеговина 07.02.2016 | 19:53
Петогодишњи дјечак рођен је без руку

На самом породу откривена је болна истина, а једна нога остала је закривљена, док су на другој прстићи спојени. Ништа од овога није уочено на ултразвуку и током контрола за вријеме трудноће.

Три обданишта одбила су примити Исмаила, све док нису дошли у Предшколску установу за предшколски одгој и образовање Синдибад гдје Исмаил борави већ годину.

Почетак је био тежак, у обданишту је био са мајком, скривао се испод стола и није хтио да га друга дјеца виде.

То је трајало око три мјесеца након чега се његово понашање почиње мијењати.

Током посјете репортера Патрије, Исмаил се играо с другом дјецом.

"Како је вријеме пролазило тако се у Исмаилу будила знатижеља, прво је долазио мало до врата да провири шта се дешава, па брзо побјегне. Веома тешко је прихватао да нема руке, али је временом научио да каже немам руке, тако сам се родио", прича васпитачица Нисвета Козлић.

Смајо, како га зову његови пријатељ, своје ноге користи за игру, а са васпитачицама ради на развоју моторике, како би се припремио за школу. Интелект му је сачуван и знање усваја истом брзином као и његови пријатељи.

Иако постоје протезе, стручњаци још немају јединствен став да ли су потребне Исмаилу у овој доби.

Једни сматрају да је прерано, те да би их требао почети користити са 12 година. Цијена протеза је 15.000 КМ, а обданиште је организирало акцију за прикупљање средстава.

"Највећи проблем који Исмаил има је одлазак у тоалет, тренутно само мени допушта да идем са њим. Протезе које он носи су јако тешке, а ја као педагог мислим да би сада требао почети носити те протезе како би се он што прије прилагодио њима", каже васпитачица Козлић.

Управа обданишта "Синдибад" стално спрема изненађења за малог Исмаила и чине све како би му олакшали живот. Тако су организовали посјету дјечака из Витеза који такође нема обје руке, а посјетио их је и атлетичар Амел Тука.

Као знак подршке, и остала дјеца се придруже Исмаилу па за своје активности користе само ноге те му помажу колико то дјеца могу и знају.

Извор: Патрија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зорка

07.02.2016 13:50

Мису мали :( свако добро и све најљепсе теби и фамилији зелим :* позз из Бањалуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранимир јурдановиц

07.02.2016 14:15

Ово је стрсно наравно да су потребне протезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

07.02.2016 14:27

Само напријед Исмаиле, живот је пред тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

07.02.2016 14:36

Велика подрска овом малом\великом хероју....

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

07.02.2016 14:46

Ово стварно треба подржати и помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко Милешевски

07.02.2016 15:09

објавите на порталу број жиро рачуна па да помогнемо овом детету,који се родио у несретној земљи!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цеца

07.02.2016 16:43

Дуса мала свако добро теби и твојој породици у зивоту од срца зелим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немам право

07.02.2016 21:59

Немам право ни у ције име писати. Да сам мати контактирала би ово удрузење јер они најбоље знају каква помагала мали треба па и какве протезе. Обољење је ријетко и има пар могуцих узрока али нема везе нити с каквим Бозјим казнама како се цесто у Босни помисља али не изговара. Идите у контакт с Васом пуном адресом. Написите на насем језику неко це вец превести. хттп://www.дyснет.орг/

ОДГОВОРИТЕ