Petogodišnji dječak rođen je bez ruku

U zeničkom naselju Radakovo nalazi se obdanište Sindibad u kojem svakodnevno boravi istinski heroj i borac, petogodišnji dječak Ismail. Naime, Ismailovi roditelji nisu znali da će njihov sin biti rođen bez ruku.

Bosna i Hercegovina 07.02.2016 | 19:53
Petogodišnji dječak rođen je bez ruku

Na samom porodu otkrivena je bolna istina, a jedna noga ostala je zakrivljena, dok su na drugoj prstići spojeni. Ništa od ovoga nije uočeno na ultrazvuku i tokom kontrola za vrijeme trudnoće.

Tri obdaništa odbila su primiti Ismaila, sve dok nisu došli u Predškolsku ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje Sindibad gdje Ismail boravi već godinu.

Početak je bio težak, u obdaništu je bio sa majkom, skrivao se ispod stola i nije htio da ga druga djeca vide.

To je trajalo oko tri mjeseca nakon čega se njegovo ponašanje počinje mijenjati.

Tokom posjete reportera Patrije, Ismail se igrao s drugom djecom.

"Kako je vrijeme prolazilo tako se u Ismailu budila znatiželja, prvo je dolazio malo do vrata da proviri šta se dešava, pa brzo pobjegne. Veoma teško je prihvatao da nema ruke, ali je vremenom naučio da kaže nemam ruke, tako sam se rodio", priča vaspitačica Nisveta Kozlić.

Smajo, kako ga zovu njegovi prijatelj, svoje noge koristi za igru, a sa vaspitačicama radi na razvoju motorike, kako bi se pripremio za školu. Intelekt mu je sačuvan i znanje usvaja istom brzinom kao i njegovi prijatelji.

Iako postoje proteze, stručnjaci još nemaju jedinstven stav da li su potrebne Ismailu u ovoj dobi.

Jedni smatraju da je prerano, te da bi ih trebao početi koristiti sa 12 godina. Cijena proteza je 15.000 KM, a obdanište je organiziralo akciju za prikupljanje sredstava.

"Najveći problem koji Ismail ima je odlazak u toalet, trenutno samo meni dopušta da idem sa njim. Proteze koje on nosi su jako teške, a ja kao pedagog mislim da bi sada trebao početi nositi te proteze kako bi se on što prije prilagodio njima", kaže vaspitačica Kozlić.

Uprava obdaništa "Sindibad" stalno sprema iznenađenja za malog Ismaila i čine sve kako bi mu olakšali život. Tako su organizovali posjetu dječaka iz Viteza koji takođe nema obje ruke, a posjetio ih je i atletičar Amel Tuka.

Kao znak podrške, i ostala djeca se pridruže Ismailu pa za svoje aktivnosti koriste samo noge te mu pomažu koliko to djeca mogu i znaju.

Izvor: Patrija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zorka

07.02.2016 13:50

Misu mali :( svako dobro i sve najljepse tebi i familiji zelim :* pozz iz Banjaluke

ODGOVORITE
Name

branimir jurdanovic

07.02.2016 14:15

Ovo je strsno naravno da su potrebne proteze

ODGOVORITE
Name

xxl

07.02.2016 14:27

Samo naprijed Ismaile, život je pred tobom.

ODGOVORITE
Name

snouden

07.02.2016 14:36

Velika podrska ovom malom\velikom heroju....

ODGOVORITE
Name

marija

07.02.2016 14:46

Ovo stvarno treba podržati i pomoći.

ODGOVORITE
Name

Tvrtko Mileševski

07.02.2016 15:09

objavite na portalu broj žiro računa pa da pomognemo ovom detetu,koji se rodio u nesretnoj zemlji!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

ceca

07.02.2016 16:43

Dusa mala svako dobro tebi i tvojoj porodici u zivotu od srca zelim...

ODGOVORITE
Name

Nemam pravo

07.02.2016 21:59

Nemam pravo ni u cije ime pisati. Da sam mati kontaktirala bi ovo udruzenje jer oni najbolje znaju kakva pomagala mali treba pa i kakve proteze. Oboljenje je rijetko i ima par mogucih uzroka ali nema veze niti s kakvim Bozjim kaznama kako se cesto u Bosni pomislja ali ne izgovara. Idite u kontakt s Vasom punom adresom. Napisite na nasem jeziku neko ce vec prevesti. http://www.dysnet.org/

ODGOVORITE