"Сретење": Шта носи овај историјски сусрет?

Да ли ће се папа и Кирил молити заједно, како ће њихов састанак утицати на цркву, и да ли је на помолу “велико примирје”, сазнаћемо 12. фебруара - на дан када ће се исписати нове странице историје...

Свијет 07.02.2016 | 19:56
"Сретење": Шта носи овај историјски сусрет?

Светом је као бомба одјекнула вест из Ватикана – Св. Столица је званично саопштила да ће се поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања срести с патријархом московским и све Русије Кирилом. У исто време и московски патријархат је обнародовао ову вест.

Наиме, од успостављања Московске патријаршије 1589. под крилатицом “Москва- трећи Рим”, ова два поглавара нису се срела ни једном. Ово ће бити први пут.

Треба разумети положај руског патријарха у православном свету, како би се боље схватила синтагма “први пут у историји”. Не само хронолошки, већ историјско-политичко-богословски овај сусрет је значајан за свет, не само хришћане.

Највећи анимозитет у православном свету је управо између Московске и Цариградске патријаршије; не треба сметнути с ума да је Руска црква (када кажемо “Руска црква” треба бити обазрив и не склизнути у јерес етнофилетизма) на свом историјском почетку покрштавања била под јурисдикцијом Цариградске (Васељенске) патријаршије.

Свакако да је “број 1” у православном свету управо Васељенски патријарх (тренутно Вартоломеј И), који је по православном учењу само “први међу једнакима”, и нема никакву власт над осталим помесним православним црквама, већ само “првенство части”.

Први сусрет у Хавани 

Папа ће бити у својој посети Мексику (12-18. фебруара), а руски поглавар у посети Латинској Америци (од 11. до 22. фебруара посетиће Кубу, Парагвај и Бразил). Овај историјски сусрет догодиће се на територији (комунистичке сиц!) Кубе, у петак 12.02.2016, на дан када Православна црква молитвено прославља Св. Три Јерарха као и Св. Иполита Римског, а два дана уочи великог Господњег празника – Сретења. Сусрет ће бити на међународном аеродрому “Јосе Марти” у Хавани, у 14.15. Кирил ће стићи у Хавану дан раније, као и кардинал Курт Кох, председник Конгрегације за јединство хришћана.

Улогу највећих ривала у данашњем православном свету им је доделила историја, политичко-црквено гледано, иако руској цркви припада место број пет (по диптиху православне цркве -после цариградске, александријске, антиохијске и јерусалимске патријаршије).

Међутим, “пети патријарх” (Московски) се данас сматра најутицајнијим у православљу, баш због своје геополитичке улоге, јер је Русија увек била светска велесила, а сведоци смо њене данашње улоге на светској сцени, када је државни врх (Путин) у сагласју са Црквом.

Црквено гледано, Москва је себе увек сматрала последњим бедемом православља, након пада Цариграда (1453) и након тога се јавља теорија “Москва - трећи Рим” (подсетимо, “другим Римом” је сматран управо Константинопољ – Цариград).

С друге стране, католички поглавар се више пута сусретао са “првим међу једнакима”.

Свакако да је најбитнији датум након Велике шизме (1054) 07.12.1965. када је, у предвечерје Другог ватиканског концила, скинута анатема. Папа Павле ВИ у катедрали Светог Петра у Риму и васељенски патријарх Атинагора И у Патријаршијској катедрали у Истанбулу су скинули анатему.

Овом историјском чину је претходио чувени сусрет двојице првојерарха у Јерусалиму (јануар 1964).

Након тога, било је преко 15 сусрета папе и васељенског патријарха, у Јерусалиму, Риму, Истанбулу или неком другом месту. Неки од значајнијих сусрета су били када је папа Јован Павле ИИ дошао у посету Истанбулу и васељенском патријарху Димитрију, на празник Св. Андреја Првозваног (Цариградска патријаршија слави овог Апостола јер је он њен оснивач).

Од тада постоји традиција да представник Цариградске цркве (патријарх или неко од високих званичника) посети Рим на празник Светог апостола Петра, првог епископа Рима, и да представник Римске цркве (папа или високи званичник) посети Истанбул на празник Св. Андреја (апостоли Св. Андреј Првозвани и Св. Петар су рођена браћа).

Од званичних сусрета двојице поглавара вредно је поменути присуство Вартоломеја сахрани Јована Павла ИИ, затим присуство Вартоломеја Синоду бискупа (у Сикстинској капели, на позив Бенедикта XВИ), присуство Вартоломеја устоличењу Фрање И, као и последњи сусрет у Истанбулу, када је папа затражио благослов и пољубио руку васељенском патријарху, што је, свакако, историјски преседан.

Садашњи папа Фрања својим наступом је свакако поправио имиџ Цркве. Он је први латиноамерички папа, први језуитски папа, први после више од хиљаду година који није рођен у Европи и први који је узео име Светог Фрање Асишког.

“Папа је човек који се смеје, плаче, мирно спава и има пријатеље као и свако други”, рекао је у једном интервјуу (Коријера дела сера, март 2014) овај црквени поглавар који је постао “први” и по томе што је пристао на селфи с омладином.

Довољно је сетити се његових изјава “Ко сам ја да им судим” (мислећи на хомосексуалце), затим да ће Бог опростити атеистима што не верују ако имају чисту савест и сличан имиџ овог “сиромашног папе” је допринео отварању врата (Католичке) цркве свету, сиромашнима, омладини...

У свом понтификату ће за недељу дана имати још један значајан догађај - први папа који се сусрео с руским патријархом.

У светлу тренутне историјско-црквено-политичке ситуације, наравно да се поставља питање зашто баш сада овај сусрет?

Познаваоцима црквених прилика ово саопштење није никако страно. Папа Јован Павле ИИ (велики борац против комунизма) је за време свог понтификата изразио више пута жељу да посети Русију.

У саопштењу Московске патријаршије, митрополит Иларион (председник Одељења спољних црквених односа РПЦ, функција на којој је раније био садашњи патријарх Кирил) је рекао да су у периоду 1996-1997. вођени преговори око сусрета папе Јована Павла ИИ и руског патријарха Алексеја ИИ, али су ти преговори заустављени, пре свега због проблема са гркокатолицима.

Наравно, поврх свега, ту је и напета ситуација у Украјини. У свету дипломатских активности, Путин је 2013. посетио папу Фрању, разговарајући о сиријској кризи, када је Путин почео да се поставља као заштитник хришћана на Блиском Истоку. Тада је митр.

Иларион рекао да је могућ скори сусрет папе и руског патријарха али на неутралном терену (Аустрија или Мађарска).

Папа и Путин су се поново срели 2015, разговарајући о сиријској и украјинској кризи.

Одговор на питање “зашто ће се поглавари састати баш сада“ је геополитичке, али и црквене природе.

Папа жели да се и преко овог сусрета наметне као лидер у решавању криза и поруци мира.

Целу ову годину је благословио као “Годину милосрђа”, где жели Цркву да отвори ка свету, да Црква буде сведок милосрђа.

Сетимо се да је папа посетио Кубу септембра 2015. (тада се срео и са Фиделом Кастром) и омогућио отопљавање односа између Кубе и САД још од времена Хладног рата. Такође, понтиф је изразио жељу да посети и Кину, а томе може да му помогне Русија, геополитички гледано.

Русија, с друге стране, жели да се отме изолацији запада (ЕУ, НАТО, САД), да се постави као фактор стабилности на Блиском Истоку, па у Ватикану тражи савезника. Сам Владимир Путин је и раније више пута био гост Ватикана.

Руски патријарх, незванично “број 1” у православљу (иако смо рекли да је по диптиху тек пети), жели да учврсти свој ауторитет православног лидера. Руска црква броји 2/3 свих православних хришћана (којих има око 300 милиона у свету, за разлику од католика којих има више од једне милијарде).

Такође, не треба заборавити да свој ауторитет Кирил жели да потврди и пред најављени Свеправославни Сабор на Криту (јун 2016).

Сагледавши ситуацију, можемо да кажемо да је отопљавање односа Ватикана и Москве почело још с избором Кирила за руског првојерарха (01.фебруара прославио седам година на трону), а у светлу напретка дијалога Православне и Католичке цркве, са имиџом “отвореног” папе, спремног на компромис и сарадњу са свима.

У духу апостолске, братске љубави, и папа и руски патријарх позивају хришћане на молитву уочи овог сусрета, који ће се остварити “Божијом милошћу”.

Симболика, свакако, јесте и празник тог дана (у православном црквеном календару тада се прослављају Св.Три Јерарха као и Св.И полит Римски). Света Три Јерарха су, заправо, првојерарси Цркве из ИВ века, Св. Јован Златоусти (цариградски патријарх), Св. Григорије Богослов (цариградски архиепископ) и Св. Василије Велики (епископ Кесарије, Мала Азија), а Св. Иполит је био епископ Рима у ИИИ веку.

Сви они су својим чињењем оставили неизбрисив траг хришћанске љубави и потоњим и садашњим поглаварима постали образац не само црквене дипломатије, учења већ, пре свега, благодатне и божанске љубави, кроз коју сви постајемо “Једно у Богу”.

У 11. веку није се придавао велики значај међусобној анатеми константинопољске и римске цркве. Као што је историја показала значај тих немилих догађаја, тако ће и сада показати да ли је ово почетак краја (шизме) или крај почетка (уводне фазе, за неке нове међународне односе).

На крају, она увек победи - магистра витае ест!

Извор: Мондо.рс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

07.02.2016 13:19

Између Православног Истока и римокатоличког Запада код многих народа се уздижу мучилишта, јаме и гробља која потомство опомињу шта њих чека ако небрата римског признају за свог брата. Код нас СРБа између СПЦ и римске вјерске заједнице вечито ће да стоји Јасеновац као мјесто хрватских злочина почињених над Православним СРБима са благословом највиших великодостојника римокатоличке "цркве". Јасеновац је за СРБе мјесто Свето, СРБски зид плача и нарицања за поубијеним СРБима од стране хрвата. Јасеновац је мјесто Светог СРБског знамење истине Христове и правде Божије који се немогу и НЕСМИЈУ НИКАДА заборавити ако не желимо да се нама СРБима историја не понови. Зато из овог састанка само Папа Језуита корист има а Патријарх Кирил долази на састанак као туђи слуга и државни Посланик Владимира Путина. Нема зато ништа горе од тога када Цркву "политичари" воде и када Црква робија држави. Стрпимо се зато још пар дана да видимо и то чудо Божије, како теку разговори у сусрету између Папе Језуити и изасланика Владимира Путина Патријарха Кирила. Ко са ђаволом тикве сади оне кад порасту лупају се НАИВНИМ ВЈЕРНУЦИМА са правим од главу! Време ће зато најбоље показати о чему се ту ради! САМО ДА ДРУГА ПРЕВАРА НЕБУДЕ ГОРА ОД ПРВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

07.02.2016 13:28

Хисториа-магистра витае ест.Бице да је поцетак краја, али цега? Видјецемо,ускоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

07.02.2016 14:38

Наводно вјерују у једног Бога, у једног Исуса Христа, а вјековима се мрзе, убијају, ратују? Не могу православци и католици, не могу католици и протестанти? И све то у име вјере...? Има ли код ових људи ишта у име човјека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

07.02.2016 15:05

Папци обадвојица,ја их неразликујем од политицара

Name

Михаило Микић

07.02.2016 16:06

Све што се ради у свијету се чини у име Бога из простог разлога што је ниво људске свијести на веома ниском нивоу. Зато се и каже да је ТЕШКА ДИКТАТУРА ЉУДИ КОЈИ ВЈЕРУЈУ У БОГА А СТРАШНА И КРВАВА ДИКТАТУРА ЉУДИ КОЈИ НЕ ВЈЕРУЈУ У БОГА И КОЈИ СУ СЕБЕ "ИЗЈЕДНАЧИЛИ" СА БОГОМ ЗАМИШЉАЈУЋИ ДА СУ ОНИ БОГОВИ!

Name

Освит

07.02.2016 15:13

Анатеме измеду праославних и католика су скинуте прије 50 година и екуменизам је у модерном свијету постао нормална ствар.И у вецинским католицким и протестанским земљама нормално функционирају праославне цркве,исто тако католицка и протестанска у праославним земљама.Вјерски слузбеници на низим нивоима и католици и праославни и протестанти и гркокатолици су угланом у добрим односима а цесто и пријатељи који се медусобно подупиру и граде добре односе својих заједница.Засто да се то не пренесе на највиси ниво и засто да се заједницки не упозори да у појединим дрзавама хрисцани зиве попут прогоњених звјери и да су на граници истребљења.Ако се у име Бога не буду слале поруке мира и благослови народима свијет сигурно неце напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Твртко Милешевски

07.02.2016 15:18

чему сусрет,а толико су зла католици нанели православљу,али видећемо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

07.02.2016 16:22

ТВРТО МИЛИШЕВСКИ, до сусрета долази због новог "васељенског сабора" који треба да се одржи током ове године и на коме ће доћи у Православној Цркви до многих промјена у црквеним догматима или учењу исто као и код римокатолика на њиховом Другом концилу. Ми данас имамо "Владике и попове" који су школованији и зато они сматрају да су паметнији од Светих Богоотаца наших. Зато "НЕ БРИНИТЕ." Кормило брода СПЦ је данас у сигурним рукама. Брод плови изнад подводни гребена на које брод треба ускоро плански насукати и разбити у име ЕКУМЕНИЗМА. Зато, тражи појас за спасавање!

Name

Мића

07.02.2016 15:38

Нисам верник, али поштуејм цркву као институцију. Међутим, не бих могао да се изразим о свештеним лицима, пре свих црквеним поглаварима, у овом случају тзв. Западне и Источне цркве који вековима међусобно не разговарају, а камоли да предузуму кораке који би довели до помирења. Они се понашају отприлике као данашњи балкански политичари који за све што не ваља окривљују оног другог, па се тако све окреће у круг. Искрено бих волео да тако не буде приликом тзв. историјског сусрета поглавара Римокатоличке и Руске православне цркве и да се коначно крене путем споразумевања и помирења међу хришћанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мицо

07.02.2016 18:23

Мицо свака цаст. И ја сам за помирење. А они који нису вјероватно мисле да су богови или јос висе. Ја кад помислим на неког друге вјере увијек мислим на несто сто су бам добро уцинули, а не на ону лосу ствар. И властити брат те некад увриједи па други опет прицат.

Name

xxл

07.02.2016 18:45

Мића, видиш шта се дешава код нас. Све вјерници, а мрзе се између себе, клали се убијали, крварили. Ја ту не видим вјере ни једне трунке, јер да има вјере не би чинили ове гадости. С тим више што су код нас обе цркве чувари усташтва и четништва, што једноставно се коси са здравим разумом. Ја колико видим да они из Светог писма узимају као са шведског стола, оно што им тренутно одговара у датом моменту. Ако је све то вјера, хвала лијепо ја се у то не би петљао и с њима мјешао.

Name

горан

07.02.2016 20:17

Xxл у праву си. Да има ту вјере не би се тукли. Вјеру користе као изговор за сва недјела и препуцавање ко је јаци,бољи...... У слози је моц а ми смо далеко од тога. Све док драстицно не промијенимо мислење. Али теско је то јер код нас је тако ако имас 10 марака а комсија 9 ти си цар а он нико и ниста. Све смо али некад морамо бити и људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не будите луди и наивни

08.02.2016 07:24

Које помирење ? Ватикан има неодољиву жељу за доминацијом, сад им фрка због муслимана, па им требају православни. Потпомагали кроз историју хрвате да убијају србе, преко фрањеваца распирили усташтво, никад се одредили према геноциду у Јасеновцу, главни актери пацовског канала, Степинца хоће за свеца, молили Америку да бомбардују Србију. Сад нациљали Русију као највећу православну земљу неби ли је придобили и тако аутоматизмом све друге православне народе. Садашњи Папа се многима свидио , па чаки и русима, изучите мало из којег је реда Папа, зашто је сад баш такав потребан Ватикану....ФУЈ !!!

ОДГОВОРИТЕ