АБА: Партизан добио Задар, надомак опстанка! Важан тријумф Металца!

Кошаркаши Партизана победили су Задар 87:76 пред 6000 хиљада људи у Пиониру у 23. колу АБА лиге. Кошаркаши Металца победили су у Тајфун у Ваљеву 78:62 у 23. колу АБА лиге.

Кошарка 06.02.2016 | 23:15
АБА: Партизан добио Задар, надомак опстанка! Важан тријумф Металца!

"Црно-бели" су остварили важу победу у борби за опстанак, попели се на пето место, па сада имају скор од 10 тријумфа и 13 пораза.

До краја регуларног дела екипа Александра Џикића игра са Тајфуном (скор 7/16) и Олимпијом у гостима (9/13), а дочекује Цедевиту.

Мурић, који се доалском Џикића, потпуно вратио у форму, предводио је Партизан са 20 поена (3/4 за два, 3/8 за три, 5/6 слободна бацања) и седам скокова, Џонс је имао 17 поена (4/9 за два, 9/10 слободна бацања) и седам ухваћених лопти, а Цветковић је имао перфектан учинак од 15 поена (2/2 за двам 3/3 за три, 2/2 слободна бацања).

Коузи је предводио Задране са 19 поена, Бараћ је додао 15, а Рамљак девет.

Партизан је боље почео меч и брзо стекао двоцифрену предност. Међутим разлика се током друге четвртине постепено "топила" и гости су на полувремену преокренули на 45:41. Партизан је имао доста проблема у нападу, док је Задар убацио доста тројки. У другом полувремену Партизану је требало времена да ухвати ритам, али су успели да зауставе ривала и стигну до изјендачења. Последња деоница потпуно је припала црно-белима. Екипу Александра Џикића кренуо је шут за три, кључна је била серија 18:2, којој су командовали Мурићм Цветковић и Вилсон, предност се постепено повећавала за мирну завршницу.

Ток меча:

На поечтку сусрета Коузи је предводио Задране са две тројке, док је код црно-белих све поене постизао Џонс - 4:6. Са четири узастопна поена Мурића Партизан прелази у вођство. Серију црно-белих наставили су Цветковић и Џонс, а после прве тројке Мурића, српски тим први пут стиче двоцифрену оредност - 16:6. Доста шутева је имао Задар, али није био прецизан, па црно-бели одржавају вођство. У листу стрелаца уписали су се и Ђумић и Маринковић - 21:12. Гости су тројкама одржавали прикључак, до сада су постигли већ четири. Прва четвртина завршена је резутатом 25:18 за Партизан.

На поечтку друге четвртине Задар је успео да ухвати прикључак и смањи на три поена заостатка. Џонс и Ђумић одржавали су игру Партизана. И поред тога, тим Александра Џикића се мучио у нападу, па је противник то искористио и повео после дужег времена - 40:39. Коузи наставља да постиже тројке и омогућава својој екипи четири поена предности 43:39. Друга четвртина у потпуности припала је гостима који на полувреме одлазе са вођством 45:41.

Проблеми Партизана у нападу настављени су и у другом полувремену, па је прве поене постигао тек после скоро четири минута наставка и то када је Маринковић оба пута ио прецизан са слободних бацања. Са четири брза пона Мурића и Џонса црно-бели су успели да се приближе на минус два 47:49. Изједначење доноси Цветковић после украдене лопте на половини терена.

Тројке Мурића и Цветковића разбудиле су Партизан који је поново прешао у вођство. Екипа Александра Џикића засутавила је нападе противника, поново су "прорадили" Џонс и Ђумић, па после треће четвртине Партизан води 64:58.

У последњој четвртини црно-бели су поново вратили двоцифрену предност коју су имали још у првој четвртини. Шут Задра за три потпуно је стао у другом полувремену, па су везали 11 промашаја са дистанце. Шест поена у кратком периоду постигао је Вилијамс (76:66). Са две тројке Вилијамса и Цветковића Партизан је побегао на плус 16 (82:66). Коначно и Задар постиже тројку, али одмах узвраћа преко Мурића. То су били кључни моменти утакмице после чега црно-бели нису испуштали предност и на крају су победили 87:76.

Српски тим остварио је важну победу у борби за опстанак, укупно девету у сезони. Словеначка екипа остала је усамљена на дну табеле са седам победа.

До краја Металац још игра утакмице са Цедевитом у Згребу, Олимпијом код куће и Мега Лексом у Сремској Митровици.

У неизвесном мечу екипе су се смењивале у вођству. Ипак у финишу Металац је био расположенији и концентрисанији да би на крају уписао победу са двоцифреном разликом. Домаћи тим уписао је 13 тројки, неколико веома важних преко Мајсторовића и Ракићевића крајем треће и почетком четврте четвртине, када је меч и преломљен, али је имао и 18 изгубљених лопти, међутим гости то нису успели да искористе.

Тајфун је извео само девет слободних бацања, од тога погодио је пет, а имао је и слаб учианк за три поена - 9/30.

Мајсторовић је био најефикасниј са 19 поена (5/6 за два, 3/5 за три), Кутлешић је убацио 15 поена (3/6 за три), а по 10 су додали Јевтовић, Ракићевић и Габрић.

Код гостију није било много расположених играча, Цебулар је убацио 21 поен, а Болчина га је пратио са 10. Један мање забележио је Паркер, док је осам убацио Поњавић.

Кошаркаши Сутјеске победили су Крку 87:81 на свом терену после продужетка у 23. колу АБА лиге.

Тим из Никшића водио је током целог меча, али је тек после продужетка уписао веома важну победу у борби за опастанак. У регуларном делу било је 75:75.

Сутјеска сада има скор од 8 тријумфа и 15 пораза, док екипа из Новог Места има победу више.

Црногорски тим углавном је одржавао двоцифрену предност, са максималних плус 19, али гости у последњих неколико минута успели да преокрену и меч уведу у драматичну завршницу.

Допустили су ривалу да постигне само 11 поена у последњој четвртини, Сутјеска је имала и неколико битних промашених слободних бацања пред сам крај, а Крка је постгла 29. Ребец је промашио тројку за победу словеначке екипе, па је сусрет отишао у продужетак. Тројкама Павлићевића Никшићани су се „одлепили“ и до краја нису испуштали предност.

Најефикаснији у екипи Сутјеске био је управо Павлићевић са 20 поена, по 13 су додали Албијанић и Спасојевић, а један мање забележио је Раш.

На другој страни, Иванов је био најефикаснији са 21 поеном, Лапорник је меч завршио са 16 поена, а Ребец је уписао 12.

До краја регуларног дела сезоне Сутјеска игра са Звездом и Задром у гостима, а дочекује Будућност. крка ће дочекати Мега Лекс, а гостиваће Цибони и Црвеној звезди.

АБА лига, 23. коло:

Субота:
Сутјеска – Крка 87:81
Металац – Тајфун 78:62
Партизан – Задар 87:76

Недеља:
17.00 Игокеа – Црвена звезда
19.00 Цибона – Мега Лекс
21.00 Олимпија – Цедевита

Понедељак:
21.00 МЗТ - Будућност

Коментари / 0

Оставите коментар