Рампа фармерима из БиХ због плавог језика

Одлука Агенције за храну и ветеринарство Македоније да због болести "плавог језика" забрани увоз и транзит живих животиња, сјемена, јаја и ембриона који потичу из БиХ је неоправдана, јер та болест овдје није ни присутна, већ у њиховој земљи.

Босна и Херцеговина 06.02.2016 | 19:33
Рампа фармерима из БиХ због плавог језика

Ово је истакао предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара РС Владимир Усорац, који сматра да БиХ под хитно треба да узврати истим мјерама како би заштитила своје произвођаче.

"Откуд Македонији право да доноси такве забране кад код нас вируса "плавог језика" нема. Посљедице овакве забране могу бити минорне, а македонска одлука је срамна", казао је Усорац.

Агенција за храну и ветеринарство Македоније је такву одлуку образложила наводима да жели заштитити своју земљу од уношења вируса "плавог језика". Рјешење је објављено 2. фебруара, а ступило је на снагу 3. фебруара ове године.

У канцеларији за ветеринарство БиХ кажу да између Македоније и БиХ није било увоза и извоза наведених живих животиња, те да ова забрана неће утицати на трговинску размјену двије земље.

"Болест "плавог језика" појавила се у БиХ и у свим земљама региона током 2014. године, а до данас су у нашој земљи забиљежена свега три жаришта ове болести. Посљедњи случај вируса "плавог језика" регистрован је у Лопарама у новембру прошле године и спроводе се мјере сузбијања болести", саопштено је из Канцеларије за ветеринарство БиХ.

Нагласили су да оваква одлука никако није оправдана јер је болест "плавог језика" присутна и у Македонији.

Предсједник Савеза Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да Македонија на овај начин спроводи непопуларне мјере заштите домаће производње на које и БиХ има право.

"Наши извозни контингенти у ту земљу су минорни, али је важно да се угледамо на њих кад је у питању заштита домаће производње. Македонци ће се сада упустити у анализу и преговоре с БиХ, забрана ће бити на снази, а када се докаже да вируса нема, отвориће границе", појашњава Маринковић.

Додао је да удружења пољопривредних произвођача из БиХ у понедјељак иду на састанак у Министарство спољне трговине и економских односа БиХ са захтјевом за заштиту домаће производње по узору на озбиљне државе у окружењу које имају стратегију развоја сопствене пољопривреде.

Вирус

Болест "плавог језика" је вирусна неконтагиозна заразна болест домаћих и дивљих преживара попут оваца, коза и говеда.

Болест се не преноси контактом између животиња, већ вирус преносе комарци. Од болести "плавог језика" не оболијевају људи, а болест се сузбија због негативног утицаја на сточарство и здравље животиња.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

руно

06.02.2016 22:14

им порасло,као да це избори....

ОДГОВОРИТЕ