Rampa farmerima iz BiH zbog plavog jezika

Odluka Agencije za hranu i veterinarstvo Makedonije da zbog bolesti "plavog jezika" zabrani uvoz i tranzit živih životinja, sjemena, jaja i embriona koji potiču iz BiH je neopravdana, jer ta bolest ovdje nije ni prisutna, već u njihovoj zemlji.

Bosna i Hercegovina 06.02.2016 | 19:33
Rampa farmerima iz BiH zbog plavog jezika

Ovo je istakao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac, koji smatra da BiH pod hitno treba da uzvrati istim mjerama kako bi zaštitila svoje proizvođače.

"Otkud Makedoniji pravo da donosi takve zabrane kad kod nas virusa "plavog jezika" nema. Posljedice ovakve zabrane mogu biti minorne, a makedonska odluka je sramna", kazao je Usorac.

Agencija za hranu i veterinarstvo Makedonije je takvu odluku obrazložila navodima da želi zaštititi svoju zemlju od unošenja virusa "plavog jezika". Rješenje je objavljeno 2. februara, a stupilo je na snagu 3. februara ove godine.

U kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da između Makedonije i BiH nije bilo uvoza i izvoza navedenih živih životinja, te da ova zabrana neće uticati na trgovinsku razmjenu dvije zemlje.

"Bolest "plavog jezika" pojavila se u BiH i u svim zemljama regiona tokom 2014. godine, a do danas su u našoj zemlji zabilježena svega tri žarišta ove bolesti. Posljednji slučaj virusa "plavog jezika" registrovan je u Loparama u novembru prošle godine i sprovode se mjere suzbijanja bolesti", saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Naglasili su da ovakva odluka nikako nije opravdana jer je bolest "plavog jezika" prisutna i u Makedoniji.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da Makedonija na ovaj način sprovodi nepopularne mjere zaštite domaće proizvodnje na koje i BiH ima pravo.

"Naši izvozni kontingenti u tu zemlju su minorni, ali je važno da se ugledamo na njih kad je u pitanju zaštita domaće proizvodnje. Makedonci će se sada upustiti u analizu i pregovore s BiH, zabrana će biti na snazi, a kada se dokaže da virusa nema, otvoriće granice", pojašnjava Marinković.

Dodao je da udruženja poljoprivrednih proizvođača iz BiH u ponedjeljak idu na sastanak u Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa zahtjevom za zaštitu domaće proizvodnje po uzoru na ozbiljne države u okruženju koje imaju strategiju razvoja sopstvene poljoprivrede.

Virus

Bolest "plavog jezika" je virusna nekontagiozna zarazna bolest domaćih i divljih preživara poput ovaca, koza i goveda.

Bolest se ne prenosi kontaktom između životinja, već virus prenose komarci. Od bolesti "plavog jezika" ne obolijevaju ljudi, a bolest se suzbija zbog negativnog uticaja na stočarstvo i zdravlje životinja.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

runo

06.02.2016 22:14

im poraslo,kao da ce izbori....

ODGOVORITE