Разлози правог окршаја Русије и Америке

Амерички државни секретар Џон Кери затражио је од Русије да прекине кампању бомбардовања у Сирији чије су, по његовим речима, жртве жене и деца у великом броју и да успостави прекид ватре у тој земљи.

Свијет 06.02.2016 | 10:03
Разлози правог окршаја Русије и Америке

"Русија ми је наговестила веома директно да је спремна на прекид ватре. Иранци су пре два дана потврдили у Лондону да ће сада подржати прекид ватре", рекао је Кери новинарима, преноси АФП.

Према његовим речима, ускоро ће бити јасно ко је колико озбиљан.

Кери је оптужио руску војску да користи ненавођене бомбе које нису прецизне због чега су жртве, како тврди, цивили, укључујући жене и децу у великом броју.

Руски авиони такође гађају болнице и враћају се да бомбардују људе који спашавају оне који су рањене у претходним ваздушним ударима, додао је он.

"То мора да престане", рекао је Кери.

Руси су имали конструктивне идеје о томе како би прекид ватре могао да буде примењен, рекао је он упозоривши уједно да ако је то само празна прича како би се наставило бомбардовање, нико то неће прихватити.

Ова Керијева изјава представља јасан заокрет у тону након једномесечног покушаја сарадње са Русијом о решењу сиријске кризе, оцењује АФП.

Вашингтон оптужује Москву да је "делом" одговорна за пропаст мировних преговора у Женеви који су ове недеље тек почели.

Чуркин: Није време за оптужбе!

С друге стране, амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин негирао је оптужбе Запада да Русија сноси кривицу и да је саботирала мировне преговоре о Сирији.

Западне земље су поновиле оптужбе да је Москва саботирала преговоре, користећи ваздушне ударе да подржи офанзиву сиријске владе на Алеп, док су сукобљене стране преговарале у Женеви, преноси АФП.

Чуркин је одбацио такве тврдње, оценивши их као неукусне. "Није време за узајамне оптужбе", казао је.

Русија ће изнети нове предлоге за решење конфликта у Сирији на састанку Међународне групе за подршку Сирији који ће бити одржан у Минхену 11. фебруара, додао је јуче амбасадор Русије у УН.

Како преноси Тасс, он је то рекао новинарима након састанка Савета безбедности УН, одржаног иза затворених врата.

На том састанку је изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура обавестио чланове Савета о томе ко је одговоран за суспензију овонедељних преговора о Сирији, преноси АП.

"Ми припремамо неке идеје о томе како да убрзамо процес, укључујући питања око прекида ватре", рекао је Чуркин.

Русија не избегава политичке и дипломатске начине решавања сукоба у Сирји, саопштио је јуче Кремљ, јасно стављајући до знања да ће наставити да пружа војну помоћ сиријској влади.

Русија константно улаже напоре у међународним оквирима у тражењу мирног и политичког решења ситуације у Сирији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков на телеконференцији са новинарима.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лили

06.02.2016 10:00

Није исто ције дјете страда и цији цивил страда кад се бомбардује неселективно. Ово сто се ради је дословце тотално унистење једне цивилизације и велики покољ цивила. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.02.2016 12:51

Чим Амеруканци траже прекид руског бомбардовања положаја ИД под изговором да страдају цивили значи да је густо и да ИД губи на свим положајима. ПРЕГОВОРИ СУ СТАРА ТАКТИКА СА КОЈОМ СЕ ПОСТИЖЕ ПРЕКИД ВАТРЕ ДО УСПЈЕШНОГ ПРЕГРУПИСАЊА ВОЈНИХ ЈЕДИНИЦА. СЈЕТИТЕ СЕ САМО РАТА У БиХ. ИСТУ ТАКТИКУ СУ ПРИМЕЊИВАЛИ МУСЛИМАНИ И ХРВАТИ!

Name

ре

06.02.2016 12:55

Загонетна је уопсте борба против ИСИЛ , толика сила против неколико десетина хиљада терориста,с друге стране упустајуци мигранте у ЕУ дозвољен улазак хиљадама терориста у срце Европе. Све то лици на стварање новог зариста,овог пута на тлу Европе,а с друге стране бомбардовање је само припрема за 3 свјетски рат.

Name

дпс

06.02.2016 12:45

Окрсај је поцео само слијепци не виде, а народ Русије осјеца на својој кози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха,ха,ха

06.02.2016 12:52

Да цовек не поверује својим цулима,неко из Америке се брине о (како су то они назвали) "колатералној стети".Та,колатерална стета сме да буде само кад они деле демократију по свету,типа "милос(п)рдни андјео".

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

06.02.2016 12:55

Како знају Амери сад да оптузују, а где су били кад су по свету убијали јадан народ. Од 50г Амери имају 50 ратова по свету и сад они неког бране. Бране Ердогана, а он це направити лом у свету само да се додје до нафте. Бице ко и у Либији, узеце нафтна поља а народ нек поцрка и побије се медјусобно. Неце овај пут не да Путин цар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

06.02.2016 12:59

Цуркин је постен цовјек,он мисли сви су као он. А доле у Сирији су вазни само интереси.Свих страна.

ОДГОВОРИТЕ