Razlozi pravog okršaja Rusije i Amerike

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je od Rusije da prekine kampanju bombardovanja u Siriji čije su, po njegovim rečima, žrtve žene i deca u velikom broju i da uspostavi prekid vatre u toj zemlji.

Svijet 06.02.2016 | 10:03
Razlozi pravog okršaja Rusije i Amerike

"Rusija mi je nagovestila veoma direktno da je spremna na prekid vatre. Iranci su pre dva dana potvrdili u Londonu da će sada podržati prekid vatre", rekao je Keri novinarima, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti jasno ko je koliko ozbiljan.

Keri je optužio rusku vojsku da koristi nenavođene bombe koje nisu precizne zbog čega su žrtve, kako tvrdi, civili, uključujući žene i decu u velikom broju.

Ruski avioni takođe gađaju bolnice i vraćaju se da bombarduju ljude koji spašavaju one koji su ranjene u prethodnim vazdušnim udarima, dodao je on.

"To mora da prestane", rekao je Keri.

Rusi su imali konstruktivne ideje o tome kako bi prekid vatre mogao da bude primenjen, rekao je on upozorivši ujedno da ako je to samo prazna priča kako bi se nastavilo bombardovanje, niko to neće prihvatiti.

Ova Kerijeva izjava predstavlja jasan zaokret u tonu nakon jednomesečnog pokušaja saradnje sa Rusijom o rešenju sirijske krize, ocenjuje AFP.

Vašington optužuje Moskvu da je "delom" odgovorna za propast mirovnih pregovora u Ženevi koji su ove nedelje tek počeli.

Čurkin: Nije vreme za optužbe!

S druge strane, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin negirao je optužbe Zapada da Rusija snosi krivicu i da je sabotirala mirovne pregovore o Siriji.

Zapadne zemlje su ponovile optužbe da je Moskva sabotirala pregovore, koristeći vazdušne udare da podrži ofanzivu sirijske vlade na Alep, dok su sukobljene strane pregovarale u Ženevi, prenosi AFP.

Čurkin je odbacio takve tvrdnje, ocenivši ih kao neukusne. "Nije vreme za uzajamne optužbe", kazao je.

Rusija će izneti nove predloge za rešenje konflikta u Siriji na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji koji će biti održan u Minhenu 11. februara, dodao je juče ambasador Rusije u UN.

Kako prenosi Tass, on je to rekao novinarima nakon sastanka Saveta bezbednosti UN, održanog iza zatvorenih vrata.

Na tom sastanku je izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura obavestio članove Saveta o tome ko je odgovoran za suspenziju ovonedeljnih pregovora o Siriji, prenosi AP.

"Mi pripremamo neke ideje o tome kako da ubrzamo proces, uključujući pitanja oko prekida vatre", rekao je Čurkin.

Rusija ne izbegava političke i diplomatske načine rešavanja sukoba u Sirji, saopštio je juče Kremlj, jasno stavljajući do znanja da će nastaviti da pruža vojnu pomoć sirijskoj vladi.

Rusija konstantno ulaže napore u međunarodnim okvirima u traženju mirnog i političkog rešenja situacije u Siriji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telekonferenciji sa novinarima.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Lili

06.02.2016 10:00

Nije isto cije djete strada i ciji civil strada kad se bombarduje neselektivno. Ovo sto se radi je doslovce totalno unistenje jedne civilizacije i veliki pokolj civila. Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.02.2016 12:51

Чим Амеруканци траже прекид руског бомбардовања положаја ИД под изговором да страдају цивили значи да је густо и да ИД губи на свим положајима. ПРЕГОВОРИ СУ СТАРА ТАКТИКА СА КОЈОМ СЕ ПОСТИЖЕ ПРЕКИД ВАТРЕ ДО УСПЈЕШНОГ ПРЕГРУПИСАЊА ВОЈНИХ ЈЕДИНИЦА. СЈЕТИТЕ СЕ САМО РАТА У БиХ. ИСТУ ТАКТИКУ СУ ПРИМЕЊИВАЛИ МУСЛИМАНИ И ХРВАТИ!

Name

re

06.02.2016 12:55

Zagonetna je uopste borba protiv ISIL , tolika sila protiv nekoliko desetina hiljada terorista,s druge strane upustajuci migrante u EU dozvoljen ulazak hiljadama terorista u srce Evrope. Sve to lici na stvaranje novog zarista,ovog puta na tlu Evrope,a s druge strane bombardovanje je samo priprema za 3 svjetski rat.

Name

dps

06.02.2016 12:45

Okrsaj je poceo samo slijepci ne vide, a narod Rusije osjeca na svojoj kozi.

ODGOVORITE
Name

Ha,ha,ha

06.02.2016 12:52

Da covek ne poveruje svojim culima,neko iz Amerike se brine o (kako su to oni nazvali) "kolateralnoj steti".Ta,kolateralna steta sme da bude samo kad oni dele demokratiju po svetu,tipa "milos(p)rdni andjeo".

ODGOVORITE
Name

vuper

06.02.2016 12:55

Kako znaju Ameri sad da optuzuju, a gde su bili kad su po svetu ubijali jadan narod. Od 50g Ameri imaju 50 ratova po svetu i sad oni nekog brane. Brane Erdogana, a on ce napraviti lom u svetu samo da se dodje do nafte. Bice ko i u Libiji, uzece naftna polja a narod nek pocrka i pobije se medjusobno. Nece ovaj put ne da Putin car.

ODGOVORITE
Name

zero

06.02.2016 12:59

Curkin je posten covjek,on misli svi su kao on. A dole u Siriji su vazni samo interesi.Svih strana.

ODGOVORITE