Фонтана из које ће се точити пиво!

Пројекат градње фонтане из које ће уместо воде тећи пиво посвађао је градске власти у словеначком градићу Жалец, смештеном у долини познатој по производњи хмеља, али је две трећине већника, на ванредној седници, одбацило предлог да се планови обуставе, а новац употреби у друге сврхе, пише љубљански лист „Дневник“.

Занимљивости 06.02.2016 | 08:42
Фонтана из које ће се точити пиво!

За градњу прве европске фонтане из које ће моћи да се наточи пиво највише се залаже начелник општине Јанко Кос из странке Социјалних демократа (СД), а подржала га је и национална туристичка организација, која сматра да је реч о одличној идеји како град да привуче туристе, а истовремено и промовише словеначко пиво.

Против градње била је конзервативна опозиција, која истиче да је реч о бацању пара у општини са око 20.000 становника, у којој су плате десет одсто мање од државног просека, као и да је финансијска конструкција нетранспарентна. Суздржани су били и „зелени“, јер за фонтану у парку треба срушити неколико стабала. За пројект је у буџету већ осигурано 170.000 евра, што је скоро половина од укупно потребних 350.000 евра.

Градоначелник Кос каже је добар део преосталог новца већ осигуран из донација заинтересованих предузећа. Уз то, фонтану са пивом подупире и већина становника, показала је једна анкета.

Због чињенице да се финансијски план за фонтану шест пута повећао у односу на прве замисли и због критика које се појављују у јавности, градоначелник је обећао да градња неће почети све док финансијска конструкција не буде потпуно затворена.

Предвиђено је да би фонтану посећивале туристичке групе и други посетиоци који би за шест евра купили право да три пута наточе по три децилитра различитих врста словеначког пива са хмељом из тог краја из посебне кодиране кригле, коју је дизајнирао познати уметник Оскар Когој.

Према рачуници, фонтана би директно исплатила саму инвестицију у наредних десет година.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар