Fontana iz koje će se točiti pivo!

Projekat gradnje fontane iz koje će umesto vode teći pivo posvađao je gradske vlasti u slovenačkom gradiću Žalec, smeštenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dve trećine većnika, na vanrednoj sednici, odbacilo predlog da se planovi obustave, a novac upotrebi u druge svrhe, piše ljubljanski list „Dnevnik“.

Zanimljivosti 06.02.2016 | 08:42
Fontana iz koje će se točiti pivo!

Za gradnju prve evropske fontane iz koje će moći da se natoči pivo najviše se zalaže načelnik opštine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija, koja smatra da je reč o odličnoj ideji kako grad da privuče turiste, a istovremeno i promoviše slovenačko pivo.

Protiv gradnje bila je konzervativna opozicija, koja ističe da je reč o bacanju para u opštini sa oko 20.000 stanovnika, u kojoj su plate deset odsto manje od državnog proseka, kao i da je finansijska konstrukcija netransparentna. Suzdržani su bili i „zeleni“, jer za fontanu u parku treba srušiti nekoliko stabala. Za projekt je u budžetu već osigurano 170.000 evra, što je skoro polovina od ukupno potrebnih 350.000 evra.

Gradonačelnik Kos kaže je dobar deo preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresovanih preduzeća. Uz to, fontanu sa pivom podupire i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Zbog činjenice da se finansijski plan za fontanu šest puta povećao u odnosu na prve zamisli i zbog kritika koje se pojavljuju u javnosti, gradonačelnik je obećao da gradnja neće početi sve dok finansijska konstrukcija ne bude potpuno zatvorena.

Predviđeno je da bi fontanu posećivale turističke grupe i drugi posetioci koji bi za šest evra kupili pravo da tri puta natoče po tri decilitra različitih vrsta slovenačkog piva sa hmeljom iz tog kraja iz posebne kodirane krigle, koju je dizajnirao poznati umetnik Oskar Kogoj.

Prema računici, fontana bi direktno isplatila samu investiciju u narednih deset godina.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar