ГМО соја се узгаја у седам општина Српске

У организацији Одјељења за пољопривреду општине Србац и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, данас је у Српцу одржано савјетовање за тридесетак пољопривредних произвођача ове општине на тему „Актуелно стање у производњи ГМО биљака“, са посебним освртом на производњу соје.

Република Српска 05.02.2016 | 21:40
ГМО соја се узгаја у седам општина Српске

Предавачи су били представници ресорног министарства , агрономи Радмила Пашић и Драгомир Милиновић и проф. Др. Милош Ножанић са Пољопривредног института Бањалука.

Наглашен је економски значај производње соје, сунцокрета и уљане репуце, усјева који спадају у ред најрентабилнијих култура, али и упозорено да је производња велики изазов због све већег утицаја климатских промјена на ову производњу и на нашим просторима.

Професор др. Милош Ножанић је подсјетио да се у свијету свака трећа литра уља производи од соје, а код нас свака друга литра од сунцокрета.

„Поред уља добија се и сојина сачма која је најквалитетнији протеин за припрему сточне хране“, рекао је др. Ножанић. Он је подсјетио да се у Босни и Херцеговини годишње сојом сије 7.368 хектара, те да је Федерација стигла површине у Републици Српској које су већ пет година исте. Стагнацију у производњи, овај стручњак види у доста неповољним временским условима који су пратили ратаре у протеклом периоду.

„Од пет година, чак четири су биле енормно сушне, а прошле године забиљежене су рекордне падавине што се неповољно одразило, не само на принос већ и квалитет соје“, казао је Ножанић и додао да су велике осцилације забиљежене и на огледним површинама Пољопривредног института. Од произведених количина сјеменске соје, само се 20 одсто могло употријебити као сјеме.

Стручњаци су позвали ратаре да производњу соје прилагоде климатским промјенама, одабиром адекватних сорти сјемена, примјеном агротехничких мјера и, свакако, науке.

У србачкој општини 2014. године под сојом је било 350 хектара, а највећи произвођач је Недељко Вујић из Ситнеша са површином од 110 хектара. Ова пољопривредник се специјализовао за узгој соје већ двадесетак година. Захваљујући искуству и знању, јер је и сам агроном, добри резултати нису изостајали, па чак и у неповољним условима.

Међутим, пољопривреднике, који се баве производњом соје или то намјеравају, брине појава генетски модификованих биљака. То је потврдила и представница ресорног министарства Радмила Пашић, која је упознала пољопривреднуике да се ГМО појавио у САД л994. Године, а у питању је парадајз. Потом се раширила производња ГМО кукуруза и соје.

„Инспектори министарства су прошле године открили присуство генетски модификоване соје у седам општина Републике Српске, а то су Бијељина, Доњи Жабар, Шамац, Модрича, Пелагићево, Градишка и Србац. Усјев је уништен, а због првих случајева на мањим парцелама против власника нису предузимане казнене мјере.

„Утврђено је да је сјеме соје набављено недозвољеном трговином. Због тога препоручујемо пољопривредницима да сјеме купују од Пољопривредног института или код неког другог овлаштеног продавача, уз обавезну провјеру декларације и чување рачуна – каже Пашићева.

Она је изјавила да је подијељена стручна јавност везано за употребу ГМО биљака – једни су против, а други за, јер још увијек нема поузданих доказа да су генерски модификовани производи штетни по здравље људи и животиња, односно по животну средину. За сада, употреба таквог сјемена код нас није дозвољена и подлијеже контроли и санкционисању оних који се не прдржавају прописа. На исту тему, Министарство пољопривреде Републике Српске ће организовати семинаре и у другим општинама гдје је сјетва соја у експанзији.

С. К./БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Никола озрен

05.02.2016 20:41

Зато је код нас експлозија разних малигних обољења .Ко зна одкад ми једемо гмо храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробари Милици

05.02.2016 21:27

Половина те струцне јавности је дебело плацена од стране Америцких корпорација.Јос један од нацина ујармљивања земаља трецег света и лагано униставање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

06.02.2016 13:14

Проклети да су они који су измислили ово смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.02.2016 11:47

Зато и умиремо као бубе

ОДГОВОРИТЕ