Историјски сусрет: Папа Фрањо и патријарх Кирил

Папа Фрањо састаће се на Куби са патријархом московским и цијеле Русије Кирилом у петак, 12. фебруара, саопштено је данас из Ватикана.

Свијет 05.02.2016 | 22:42
Историјски сусрет: Папа Фрањо и патријарх Кирил

Ово ће бити први састанак папе и патријарха Руске православне цркве у историји.

Састанак, који је без преседана у историји, представљаће значајан корак ка превазилажењу хиљадугодишњег јаза између западног и источног хришћанства, оцјењује агенција Ројтерс. 

Хришћанство се подијелило Великим расколом или Великом шизмом 1054. године. 

Из Руске православне цркве је саопштено да и даље постоје неслагања са Ватиканом, али да ће она бити остављена по страни да би се двије цркве фокусирале на проблеме на Блиском истоку.

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

СЕНОВИЋ

05.02.2016 12:20

Можда ће да се захвали папи што је 1941 Ватикан гурнуо Немачку на Русију. Или можда што гура сада Турску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опрез!!!

05.02.2016 12:41

Са Ватиканом ни једна работа не може да издобри. Сусрет са руским патријархом му значи јер ће преко њега напавити притисак на друге мање православне народе, за оно што се договоре. Не заборвите да је садашњи папа из најстрозег реда, Исусоваца и реда који је најобразованији Садашњег папу за досадашње поступке прилично хвале. Сад су им праводлавни потребни због надирућег ислама. Не би ја са њима коло играо. Зна с е шта и како католичка црква ради. Војтила је молио америку да бомбардује Србију итд.....

Name

Ма који Ватикан и сарадња

05.02.2016 12:46

Ватикан је породио усташе, а против кога....наравно Срба. Ватикан од Црне Горе хоће да направи католичку провинцију и прилично им иде од руке, јест да је процес, ал иде корак по корак. Ватикан је кокетирао са Хитлером и још нешто сјетите се пацовског канала. Нек се московски /руски патријарх договара са Паја Патком шта хоће, ал за себе , не у име других православних народа. Ми сада и те ако требамо Ватикану због муслимана, требамо им као топовско месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало, памет у главу!

05.02.2016 12:50

Политика Ватикана се панира по 200 година унапријед, не будите наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

05.02.2016 12:52

Екуменизам и медјурелигијски дијалог је цивилизациска нузност и бозје послање онима који искрено граде путеве ка саврсенству бозјем. Религије требају искорак напријед, а не врацање у прослост, јер свако онај ко вуце у прослост је противник своје вјере као вјере будуцности. Неспоразуми прослости не смију бити препреке за градење боље будуцности, хвала Папи и Патријарху на великом искораку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???? !!!!!

05.02.2016 13:54

Да, да треба разговарати, комуникација је основ свега. Само треба имати четверо очију кад је Ватикан у питању. Не будимо наивни. Ко је покренуо идеју екуменизма, шта се иза те идеје крије. Ма дајте.... ко је ту луд....или толико наиван. Историјско искуство говори да је велики опрез нужан, као и памет. Хајде нађи ми свијетао примјер римокатоличког Ватикана у односу на православље, хоћеш да ти набројим по једна примјер покушаја утицаја Ватикана на сваки православни народ појединачно, од оног суптилног дјеловања па до више него очигледних примјер? Размишљај о томе. Није ово радикалан став, већ велик опрез.

Name

Освит

05.02.2016 19:45

Склони смо у свему видјети теорије завјере посебно на овом простору.Ово је сусрет који це се десити послије хиљаду година,а непосредан повод је угрозеност хрисцанства тамо гдје је настало.Дузност вјерских вода је да граде мир и спрјецавају сукобе,а о овом сусрету су донијели одлуку много компетентнији и много обавјестенији људи од нас смртника са својим предрасудама и фрустрацијама.И Патријарх и Папа су позвали вјернике да се моле да овај велики догадај дозиви успјех,ја цу их са задовољством послусати.

Name

Неспојиви дует

05.02.2016 13:11

Нека руски Паја састанчи колико хоће али само у име себе и свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.02.2016 13:28

При крају времена у последње дане прије Другог доласка Христовог појавиће се АНТИРУСТ који ће имати своју вјерску заједници пи цијелој планети. Биће то планетарна лажна црква која ће имати облике побожности али у таквој "цркви" неће више бити истине Христове и правде Божије. Сачекајмо зато да вријеме покаже колико је то заиста био историјски састанак двојице вјерски поглавара а колики ђаволска лаж и обмана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

05.02.2016 13:55

Управо то имамо Микићу,упарво ту, видиш да се слажемо у нечему. И у СПЦ и код католика баш онако како си описао. Попови вјерници по занимању, какав је онда тек вјерни народ. Зато Микићу припази,припази...

Name

Михсило Микић

05.02.2016 14:23

ХХЛ, МИСЛИШ ДА КОМУНИСТИ ДОЛАЗЕ ЗАЈЕДНО СА ЈЕЗУИТИМА. БЕЗБОЖНИЦИ СА КИМЕ? ВЈЕРНУЦИМА ИЛИ БЕЗБОЖНИЦИМА? ХА ХА, ХА. НЕБОЈ СЕ ЗА МЕНЕ. ЈА САМ СТАРИ ИЛЕГАЛАЦ. ЗАТО ВОДИ БРИГУ О СЕБИ. НАСТАЈУ ПОЛИТИЧКИ ОБРАЧУНИ И ЧИШЋЕЊА МЕЂУ КОМУНИСТИМА! ПОГОТОВО ОНИМ ИЗ ВРЕМЕНА ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА! ЧУВАЈ СЕ ЗАТИ. ИДИ МУДРО ДА НЕ ПИГИНЕШ ЛУДО!

Name

xxл

05.02.2016 15:47

Микићу,ево слажем се поново с тобом, чудо једно. Илегалац, наравно да си илегалац, добро си рекао у потпуности је тако,јер радиш све што је против моралних начела како свјетовних, тако и новозавјетних. Ти си вјерник професионалац, тако живиш,размишљаш,гледаш своју материјалну корист из тога. У Бога не вјерујеш, као и огромна већина вјерских фанатика. Да си муслиман био би сигурно на ратишту у Сирији или Ираку, наравно зна се на чијој страни би ратовао. Пошто кажеш да си Србин,а ја знам да ниси, покушаваш овдје наставити оно што је почело 90-тих. На Жалост твоју, на Балкану се спрема велика чистка поборника профашизма, па ти сад гледај куд ћеш.

Name

Микић

05.02.2016 18:56

ХХЛ, БОЉЕ ћути Као комуњаро, екумениста И безбожник, него што се јављаш И СРАМОТИШ племе своје. Отиди на интернет и тамо потражи нешто о мени па кад будеш урадио више од мене на спасењу СРБства онда се јави бједо људска!

Name

xxл

05.02.2016 19:50

Бити безбожник је сасвим легитимна ствар. Одкад је то злочин? У неким земљама исламског свијета је злочин бити невјерник. Видно је да ти више припадаш том свијету него овом нашем. Ја радим за све људе исто, био Србин или било ко други, важно је само да је човјек. Нажалост твоју, твој посао се своди на млаћење празне сламе и заглупљивање овог напаћеног и збуњеног народа. Твоје идеје су средњовјековне, припросте, примитивне, морбидне.Не знам зашто ме покушаваш вријеђати? Предпостављам да је то што у недостатку аргумената, остајеш без без текста, па се као и сваки очајник хваташ за већ усталљени клише твог сиромашног поимања човјека и социјалне једнакости. Служиш се са неколико реченице и само им мјењаш распоред. Бламираш се и срамотиш, нису форуми за тебе, човјека једне књиге.

Name

Михаило Микић

05.02.2016 21:08

XXЛ, ти си један обични ЗАТУЦАНИ Бошњак који НЕЗНАШ ни разлику ИЗМРЂУ безбожника и неверника, Крста и полу мјесеца. Зато сјаши ми већ једним са кур.. Ви босанци сами "кур.. хоћете!"

Name

Е Михаило

06.02.2016 06:36

Гдје си ти сад? У Америци или у вољеној ти Републици Српској (БиХ)!?

Name

xxл

06.02.2016 07:57

Баш ме занима шта ће твоји претпостављени рећи кад буду читали твоје коментаре са овог форума, а вјеруј да ће их читати. Да ли ће твоји послодавци бити поносни на оца Михаила или ће се саблазнити, то ћемо још видјети. Теби у сваком случају хвала на обимном материјалу у задњих неколико мјесеци. Чујемо се још кроз наредне форуме,очекујем од тебе да потврдиш све што си до сад писао или ћеш можда покушати анулирати све твоје нељудске испаде. На теби је.

Name

Ја

06.02.2016 11:34

@xxл Његов послодавац је Ватикан, а овдје је да покуса да завади СРБЕ!

Name

М

05.02.2016 13:29

Папа је из реда језуита,тј најрадикалнијег реда.Језуити су њихова војска а на челу тог реда је генерал,зову га и црни папа.Ко су и шта су језуити и шта су радили домородачком становништву америке тј индијанцима можете наћи на интернету текст који је написао кевин анет о геноциду над индијанцима.Потражите на интернету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допуна

05.02.2016 14:00

Из реда Језуита се регрутирају обавјештајци, па сад видите...

Name

Не будите глупи

05.02.2016 14:07

Језуити, врло, врло опасни. Под кожу ће ти ући ако треба , ал свој циљ ће гурати. Прибилижиће ти се као брат рођени, да би свој задатак извршио. Па онда тајни редови итд, итд...

Name

борац

05.02.2016 13:38

Невазни ликови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.02.2016 20:10

Ви бошњаци НЕЗНАТЕ ни гдје сте шупљи док прстом не НАПИПАТЕ. Језуити су највеће зли римокатоличке "цркве" И зато су они још за време Аустроугарске били протјерани из Загреба и хрватске. Хрварска је била тада Загреб и Загорје!

Name

МД

05.02.2016 14:46

Опрезно са сотоном!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.XXЛ

05.02.2016 17:00

Свака цаст за коментар,овај Микиц изгледа није сасвим цист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.02.2016 18:11

Опет је како Ватикан ђаволски каже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Михаило Микиц

06.02.2016 17:53

Мени није јасно како мозе један Свестеник употребљавати такав простаклук у коментарима као ти Микицу типа(да ти се скину с к..ца итд.). Имас ли ти образа уопсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.02.2016 20:18

Са комунистичким и ЈУГОСЛАВЕНСКИМ ФУКАРАМА као што су овде поједини коментатори се разговара језиком које ФУКАРЕ разумију. Они су први почели да вређају и кур.. да траже па су сада кур.. И добили. Ако мисле партизани да могу мени мајку четничку да псују јеб... и ја њима партизанску па докле стигнемо. Око за око,зуб. Зуб за зуб. Глава за главу а ријеч за ријеч. Код мене иде ПРЕМА СВЕЦУ И ТРОПАР!

Name

Ре. Микиц

06.02.2016 21:54

Ја на овом порталу нигдје нисам процитао да је теби неко несто ј...ао,јер ни многи блази коментари од "партизана и комуњара" од псовки ,овдје нису просли од ових у редакцији. На крају какве коментаре ти оцекујес када ти блатис, понизавас мрзис из дна дусе све на овом свијету сто није Српско,вриједзас муслимане,католике ,Папу и то отворено без обзира сто си Свестеник, и теби је то у реду. Па како те није срамота. Хвала на уступљеном простору

ОДГОВОРИТЕ
Name

За редакцију

06.02.2016 23:07

Бас бих волио знати ста сам увредљиво написао за Микица па нецете да објавите коментар. Вама је то у реду да нам недате адекватан одговор за овог цовјека, а његово понизавање других и то у потпуности, објављивате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

07.02.2016 11:46

ЗА РЕДАКЦИЈУ, ови непријатељи Бога и СРБства се мењају попут семафора. Сувише су лукави, културни и љубазан за ово подручје да би неко могао сада њима после свих почињених злочина над СРБским Народом од СРБа Светог Саве више икада да вјерује!

Name

За редакцију

06.02.2016 23:12

Предуго је трајало па сам мислио да нецете објавити коментар,дугујем вам ИЗВИЊЕЊЕ,хвала

ОДГОВОРИТЕ