Istorijski susret: Papa Franjo i patrijarh Kiril

Papa Franjo sastaće se na Kubi sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom u petak, 12. februara, saopšteno je danas iz Vatikana.

Svijet 05.02.2016 | 22:42
Istorijski susret: Papa Franjo i patrijarh Kiril

Ovo će biti prvi sastanak pape i patrijarha Ruske pravoslavne crkve u istoriji.

Sastanak, koji je bez presedana u istoriji, predstavljaće značajan korak ka prevazilaženju hiljadugodišnjeg jaza između zapadnog i istočnog hrišćanstva, ocjenjuje agencija Rojters. 

Hrišćanstvo se podijelilo Velikim raskolom ili Velikom šizmom 1054. godine. 

Iz Ruske pravoslavne crkve je saopšteno da i dalje postoje neslaganja sa Vatikanom, ali da će ona biti ostavljena po strani da bi se dvije crkve fokusirale na probleme na Bliskom istoku.

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

СЕНОВИЋ

05.02.2016 12:20

Можда ће да се захвали папи што је 1941 Ватикан гурнуо Немачку на Русију. Или можда што гура сада Турску.

ODGOVORITE
Name

Oprez!!!

05.02.2016 12:41

Sa Vatikanom ni jedna rabota ne može da izdobri. Susret sa ruskim patrijarhom mu znači jer će preko njega napaviti pritisak na druge manje pravoslavne narode, za ono što se dogovore. Ne zaborvite da je sadašnji papa iz najstrozeg reda, Isusovaca i reda koji je najobrazovaniji Sadašnjeg papu za dosadašnje postupke prilično hvale. Sad su im pravodlavni potrebni zbog nadirućeg islama. Ne bi ja sa njima kolo igrao. Zna s e šta i kako katolička crkva radi. Vojtila je molio ameriku da bombarduje Srbiju itd.....

Name

Ma koji Vatikan i saradnja

05.02.2016 12:46

Vatikan je porodio ustaše, a protiv koga....naravno Srba. Vatikan od Crne Gore hoće da napravi katoličku provinciju i prilično im ide od ruke, jest da je proces, al ide korak po korak. Vatikan je koketirao sa Hitlerom i još nešto sjetite se pacovskog kanala. Nek se moskovski /ruski patrijarh dogovara sa Paja Patkom šta hoće, al za sebe , ne u ime drugih pravoslavnih naroda. Mi sada i te ako trebamo Vatikanu zbog muslimana, trebamo im kao topovsko meso.

ODGOVORITE
Name

Halo, pamet u glavu!

05.02.2016 12:50

Politika Vatikana se panira po 200 godina unaprijed, ne budite naivni.

ODGOVORITE
Name

Osvit

05.02.2016 12:52

Ekumenizam i medjureligijski dijalog je civilizaciska nuznost i bozje poslanje onima koji iskreno grade puteve ka savrsenstvu bozjem. Religije trebaju iskorak naprijed, a ne vracanje u proslost, jer svako onaj ko vuce u proslost je protivnik svoje vjere kao vjere buducnosti. Nesporazumi proslosti ne smiju biti prepreke za gradenje bolje buducnosti, hvala Papi i Patrijarhu na velikom iskoraku.

ODGOVORITE
Name

???? !!!!!

05.02.2016 13:54

Da, da treba razgovarati, komunikacija je osnov svega. Samo treba imati četvero očiju kad je Vatikan u pitanju. Ne budimo naivni. Ko je pokrenuo ideju ekumenizma, šta se iza te ideje krije. Ma dajte.... ko je tu lud....ili toliko naivan. Istorijsko iskustvo govori da je veliki oprez nužan, kao i pamet. Hajde nađi mi svijetao primjer rimokatoličkog Vatikana u odnosu na pravoslavlje, hoćeš da ti nabrojim po jedna primjer pokušaja uticaja Vatikana na svaki pravoslavni narod pojedinačno, od onog suptilnog djelovanja pa do više nego očiglednih primjer? Razmišljaj o tome. Nije ovo radikalan stav, već velik oprez.

Name

Osvit

05.02.2016 19:45

Skloni smo u svemu vidjeti teorije zavjere posebno na ovom prostoru.Ovo je susret koji ce se desiti poslije hiljadu godina,a neposredan povod je ugrozenost hriscanstva tamo gdje je nastalo.Duznost vjerskih voda je da grade mir i sprjecavaju sukobe,a o ovom susretu su donijeli odluku mnogo kompetentniji i mnogo obavjesteniji ljudi od nas smrtnika sa svojim predrasudama i frustracijama.I Patrijarh i Papa su pozvali vjernike da se mole da ovaj veliki dogadaj dozivi uspjeh,ja cu ih sa zadovoljstvom poslusati.

Name

Неспојиви дует

05.02.2016 13:11

Нека руски Паја састанчи колико хоће али само у име себе и свог народа.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

05.02.2016 13:28

При крају времена у последње дане прије Другог доласка Христовог појавиће се АНТИРУСТ који ће имати своју вјерску заједници пи цијелој планети. Биће то планетарна лажна црква која ће имати облике побожности али у таквој "цркви" неће више бити истине Христове и правде Божије. Сачекајмо зато да вријеме покаже колико је то заиста био историјски састанак двојице вјерски поглавара а колики ђаволска лаж и обмана!

ODGOVORITE
Name

xxl

05.02.2016 13:55

Upravo to imamo Mikiću,uparvo tu, vidiš da se slažemo u nečemu. I u SPC i kod katolika baš onako kako si opisao. Popovi vjernici po zanimanju, kakav je onda tek vjerni narod. Zato Mikiću pripazi,pripazi...

Name

Михсило Микић

05.02.2016 14:23

ХХL, МИСЛИШ ДА КОМУНИСТИ ДОЛАЗЕ ЗАЈЕДНО СА ЈЕЗУИТИМА. БЕЗБОЖНИЦИ СА КИМЕ? ВЈЕРНУЦИМА ИЛИ БЕЗБОЖНИЦИМА? ХА ХА, ХА. НЕБОЈ СЕ ЗА МЕНЕ. ЈА САМ СТАРИ ИЛЕГАЛАЦ. ЗАТО ВОДИ БРИГУ О СЕБИ. НАСТАЈУ ПОЛИТИЧКИ ОБРАЧУНИ И ЧИШЋЕЊА МЕЂУ КОМУНИСТИМА! ПОГОТОВО ОНИМ ИЗ ВРЕМЕНА ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА! ЧУВАЈ СЕ ЗАТИ. ИДИ МУДРО ДА НЕ ПИГИНЕШ ЛУДО!

Name

xxl

05.02.2016 15:47

Mikiću,evo slažem se ponovo s tobom, čudo jedno. Ilegalac, naravno da si ilegalac, dobro si rekao u potpunosti je tako,jer radiš sve što je protiv moralnih načela kako svjetovnih, tako i novozavjetnih. Ti si vjernik profesionalac, tako živiš,razmišljaš,gledaš svoju materijalnu korist iz toga. U Boga ne vjeruješ, kao i ogromna većina vjerskih fanatika. Da si musliman bio bi sigurno na ratištu u Siriji ili Iraku, naravno zna se na čijoj strani bi ratovao. Pošto kažeš da si Srbin,a ja znam da nisi, pokušavaš ovdje nastaviti ono što je počelo 90-tih. Na Žalost tvoju, na Balkanu se sprema velika čistka pobornika profašizma, pa ti sad gledaj kud ćeš.

Name

Микић

05.02.2016 18:56

ХХL, БОЉЕ ћути Као комуњаро, екумениста И безбожник, него што се јављаш И СРАМОТИШ племе своје. Отиди на интернет и тамо потражи нешто о мени па кад будеш урадио више од мене на спасењу СРБства онда се јави бједо људска!

Name

xxl

05.02.2016 19:50

Biti bezbožnik je sasvim legitimna stvar. Odkad je to zločin? U nekim zemljama islamskog svijeta je zločin biti nevjernik. Vidno je da ti više pripadaš tom svijetu nego ovom našem. Ja radim za sve ljude isto, bio Srbin ili bilo ko drugi, važno je samo da je čovjek. Nažalost tvoju, tvoj posao se svodi na mlaćenje prazne slame i zaglupljivanje ovog napaćenog i zbunjenog naroda. Tvoje ideje su srednjovjekovne, priproste, primitivne, morbidne.Ne znam zašto me pokušavaš vrijeđati? Predpostavljam da je to što u nedostatku argumenata, ostaješ bez bez teksta, pa se kao i svaki očajnik hvataš za već ustalljeni kliše tvog siromašnog poimanja čovjeka i socijalne jednakosti. Služiš se sa nekoliko rečenice i samo im mjenjaš raspored. Blamiraš se i sramotiš, nisu forumi za tebe, čovjeka jedne knjige.

Name

Михаило Микић

05.02.2016 21:08

XXL, ти си један обични ЗАТУЦАНИ Бошњак који НЕЗНАШ ни разлику ИЗМРЂУ безбожника и неверника, Крста и полу мјесеца. Зато сјаши ми већ једним са кур.. Ви босанци сами "кур.. хоћете!"

Name

E Mihailo

06.02.2016 06:36

Gdje si ti sad? U Americi ili u voljenoj ti Republici Srpskoj (BiH)!?

Name

xxl

06.02.2016 07:57

Baš me zanima šta će tvoji pretpostavljeni reći kad budu čitali tvoje komentare sa ovog foruma, a vjeruj da će ih čitati. Da li će tvoji poslodavci biti ponosni na oca Mihaila ili će se sablazniti, to ćemo još vidjeti. Tebi u svakom slučaju hvala na obimnom materijalu u zadnjih nekoliko mjeseci. Čujemo se još kroz naredne forume,očekujem od tebe da potvrdiš sve što si do sad pisao ili ćeš možda pokušati anulirati sve tvoje neljudske ispade. Na tebi je.

Name

Ja

06.02.2016 11:34

@xxl Njegov poslodavac je Vatikan, a ovdje je da pokusa da zavadi SRBE!

Name

M

05.02.2016 13:29

Papa je iz reda jezuita,tj najradikalnijeg reda.Jezuiti su njihova vojska a na čelu tog reda je general,zovu ga i crni papa.Ko su i šta su jezuiti i šta su radili domorodačkom stanovništvu amerike tj indijancima možete naći na internetu tekst koji je napisao kevin anet o genocidu nad indijancima.Potražite na internetu

ODGOVORITE
Name

Dopuna

05.02.2016 14:00

Iz reda Jezuita se regrutiraju obavještajci, pa sad vidite...

Name

Ne budite glupi

05.02.2016 14:07

Jezuiti, vrlo, vrlo opasni. Pod kožu će ti ući ako treba , al svoj cilj će gurati. Pribiližiće ti se kao brat rođeni, da bi svoj zadatak izvršio. Pa onda tajni redovi itd, itd...

Name

borac

05.02.2016 13:38

Nevazni likovi.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.02.2016 20:10

Ви бошњаци НЕЗНАТЕ ни гдје сте шупљи док прстом не НАПИПАТЕ. Језуити су највеће зли римокатоличке "цркве" И зато су они још за време Аустроугарске били протјерани из Загреба и хрватске. Хрварска је била тада Загреб и Загорје!

Name

MD

05.02.2016 14:46

Oprezno sa sotonom!

ODGOVORITE
Name

Re.XXL

05.02.2016 17:00

Svaka cast za komentar,ovaj Mikic izgleda nije sasvim cist

ODGOVORITE
Name

Md

05.02.2016 18:11

Opet je kako Vatikan đavolski kaže

ODGOVORITE
Name

Re.Mihailo Mikic

06.02.2016 17:53

Meni nije jasno kako moze jedan Svestenik upotrebljavati takav prostakluk u komentarima kao ti Mikicu tipa(da ti se skinu s k..ca itd.). Imas li ti obraza uopste

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.02.2016 20:18

Са комунистичким и ЈУГОСЛАВЕНСКИМ ФУКАРАМА као што су овде поједини коментатори се разговара језиком које ФУКАРЕ разумију. Они су први почели да вређају и кур.. да траже па су сада кур.. И добили. Ако мисле партизани да могу мени мајку четничку да псују јеб... и ја њима партизанску па докле стигнемо. Око за око,зуб. Зуб за зуб. Глава за главу а ријеч за ријеч. Код мене иде ПРЕМА СВЕЦУ И ТРОПАР!

Name

Re. Mikic

06.02.2016 21:54

Ja na ovom portalu nigdje nisam procitao da je tebi neko nesto j...ao,jer ni mnogi blazi komentari od "partizana i komunjara" od psovki ,ovdje nisu prosli od ovih u redakciji. Na kraju kakve komentare ti ocekujes kada ti blatis, ponizavas mrzis iz dna duse sve na ovom svijetu sto nije Srpsko,vrijedzas muslimane,katolike ,Papu i to otvoreno bez obzira sto si Svestenik, i tebi je to u redu. Pa kako te nije sramota. Hvala na ustupljenom prostoru

ODGOVORITE
Name

Za redakciju

06.02.2016 23:07

Bas bih volio znati sta sam uvredljivo napisao za Mikica pa necete da objavite komentar. Vama je to u redu da nam nedate adekvatan odgovor za ovog covjeka, a njegovo ponizavanje drugih i to u potpunosti, objavljivate.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.02.2016 11:46

ЗА РЕДАКЦИЈУ, ови непријатељи Бога и СРБства се мењају попут семафора. Сувише су лукави, културни и љубазан за ово подручје да би неко могао сада њима после свих почињених злочина над СРБским Народом од СРБа Светог Саве више икада да вјерује!

Name

Za redakciju

06.02.2016 23:12

Predugo je trajalo pa sam mislio da necete objaviti komentar,dugujem vam IZVINjENjE,hvala

ODGOVORITE