Откривају се злочини терористичке ОВК

Радна група, коју је формирао Одбор за КиМ Скупштине Србије, створиће архиву која би могла да доведе до командне одговорности за злочине које је током 1998, 1999. и 2000. године починила терористичка организација ОВК. Та архива биће класификована по седам оперативних зона ОВК.

Србија 05.02.2016 | 07:50
Откривају се злочини терористичке ОВК

Ово је у четвртак, после треће седнице Радне групе, изјавио председавајући Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ. Он је навео и да је на састанку прецизиран редослед потеза који ће бити предузети, као и институције од којих ће се затражити материјали и докази.

"Први пут смо направили координацију свих наших служби, надлежних државних органа и скупштинског одбора, који имају чињенице и доказе о свим конкретним злочинима које је починила терористичка ОВК", рекао је Дрецун за "Новости".

"Архива, односно база података коју ћемо формирати садржаће сва сазнања о наредбодавцима, извршиоцима и сведоцима злочина. Преко нашег Тужилаштва за ратне злочине, сва та сазнања, доставићемо Специјалном истражном тиму ЕУ односно Специјалном суду за ратне злочине ОВК који ће судити њеним припадницима".

Дрецун је "Новостима" открио и да је Специјални истражни тим већ позитивно реаговао на предлог Радне групе за сарадњу и да очекује да ће она ускоро постати званична. То је, како је нагласио, врло важно јер ће Специјални истражни тим вероватно прерасти у Тужилачки.

Ратни дневници

"Радна група је дошла и до сазнања да постоје ратни дневници терористичке ОВК које су запленили припадници Кфор, а у којима се говори о почињеним злочинима", нагласио је Дрецун.

Вељко Одаловић нам је доставио и списак материјала са којима располаже Канцеларија за нестала лица. На добром смо путу, такође, да успоставимо сарадњу са Одбором ЕУ за утврђивање кршења људских права.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

вупер

05.02.2016 10:45

То му додје исто да против амера поднесу доказе

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА СТА ВАМ ЈЕ

05.02.2016 10:48

ТРЕСЛА СЕ ГОРА РОДИО СЕ МИС ПА ПОЛА КОСМЕТА ТРЕБА ПРОЦЕСУИРАТИ СА СВЕ СПИУНИМА КОЈИ СУ УБИЈАЛИ СТО НИЈЕ АЛБАНСКО НЕЦЕ ТО ДОЗВОЛИТИ ГЛАВНИ САВЕТНИК КАО И У БОСНИ И ХРВАТСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

05.02.2016 15:44

МА ШТА ВАМ ЈЕ? НЕПРИЧАЈ ГЛУПОСТИ. КЛИН СЕ КЛИНОМ ИЗБИЈА?

Name

Меги

25.06.2020 13:17

Добро сте се сетили...

ОДГОВОРИТЕ