Otkrivaju se zločini terorističke OVK

Radna grupa, koju je formirao Odbor za KiM Skupštine Srbije, stvoriće arhivu koja bi mogla da dovede do komandne odgovornosti za zločine koje je tokom 1998, 1999. i 2000. godine počinila teroristička organizacija OVK. Ta arhiva biće klasifikovana po sedam operativnih zona OVK.

Srbija 05.02.2016 | 07:50
Otkrivaju se zločini terorističke OVK

Ovo je u četvrtak, posle treće sednice Radne grupe, izjavio predsedavajući Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM. On je naveo i da je na sastanku preciziran redosled poteza koji će biti preduzeti, kao i institucije od kojih će se zatražiti materijali i dokazi.

"Prvi put smo napravili koordinaciju svih naših službi, nadležnih državnih organa i skupštinskog odbora, koji imaju činjenice i dokaze o svim konkretnim zločinima koje je počinila teroristička OVK", rekao je Drecun za "Novosti".

"Arhiva, odnosno baza podataka koju ćemo formirati sadržaće sva saznanja o naredbodavcima, izvršiocima i svedocima zločina. Preko našeg Tužilaštva za ratne zločine, sva ta saznanja, dostavićemo Specijalnom istražnom timu EU odnosno Specijalnom sudu za ratne zločine OVK koji će suditi njenim pripadnicima".

Drecun je "Novostima" otkrio i da je Specijalni istražni tim već pozitivno reagovao na predlog Radne grupe za saradnju i da očekuje da će ona uskoro postati zvanična. To je, kako je naglasio, vrlo važno jer će Specijalni istražni tim verovatno prerasti u Tužilački.

Ratni dnevnici

"Radna grupa je došla i do saznanja da postoje ratni dnevnici terorističke OVK koje su zaplenili pripadnici Kfor, a u kojima se govori o počinjenim zločinima", naglasio je Drecun.

Veljko Odalović nam je dostavio i spisak materijala sa kojima raspolaže Kancelarija za nestala lica. Na dobrom smo putu, takođe, da uspostavimo saradnju sa Odborom EU za utvrđivanje kršenja ljudskih prava.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

vuper

05.02.2016 10:45

To mu dodje isto da protiv amera podnesu dokaze

ODGOVORITE
Name

MA STA VAM JE

05.02.2016 10:48

TRESLA SE GORA RODIO SE MIS PA POLA KOSMETA TREBA PROCESUIRATI SA SVE SPIUNIMA KOJI SU UBIJALI STO NIJE ALBANSKO NECE TO DOZVOLITI GLAVNI SAVETNIK KAO I U BOSNI I HRVATSKOJ.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

05.02.2016 15:44

МА ШТА ВАМ ЈЕ? НЕПРИЧАЈ ГЛУПОСТИ. КЛИН СЕ КЛИНОМ ИЗБИЈА?

Name

Megi

25.06.2020 13:17

Dobro ste se setili...

ODGOVORITE