У Лондону нисам чуо јединствен став о Сирији

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да се према Србији односи са нарочитим уважавањем јер је показала своје хумано лице и солидарност према избеглицама. Истиче да се сусрео са више од 35 званичника, али да није чуо јединствени став о Сирији. Србија је на веома, веома добром путу, поручио је Вучић.

Србија 05.02.2016 | 07:10
У Лондону нисам чуо јединствен став о Сирији

Вучић истиче да је новац који је издвојен на донаторској конференцији у Лондону веома значајан. Прикупљено је више од 10 милијарди долара.

"Претпостављам да сви који су јавно исказали намеру да дају новац, да ће то и учинити. Србија је међу земљама које су најмање дале, али је и међу најсиромашнијим земљама које су имале част да присуствују конференцији у Лондону", рекао је Вучић за РТС.

Указује да је важно то што је према Србији показано велико поштовање – што је могла да има своје представнике и што се према Србији односе са нарочитим уважавањем.

"Према Србији се односе са нарочитим уважавањем јер је показала своје хумано лице, и солидарност према избеглицама, и због онога кроз шта смо сами прошли, али и због једног другачијег односа и непопуштања под притисцима и у земљи и у иностранству – нисмо подизали зидове и баријере и нисмо ишли против несрећних људи који у 99 одсто случајева траже своју шансу за бољи живот и ништа више", рекао је Вучић.

Није, како каже, неко ко може много да говори о дометима конференције. "Разговарао сам са више од 35 европских и светских лидера и нисам чуо јединствен став. Сви су говорили о Сирији, али барем један део њих мислио је много више на себе него на Сирију", указао је премијер.

Каже да на северу Африке, Блиском истоку и у Сирији постоји много проблема. "Нисам сигуран да ће се брзо решавати", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Србија помогла колико је могла, да је представљена на добар начин, али и тражила додатну помоћ за очување стабилности на Западном Балкану.

Од свих разговора које је имао у Лондону најдуже је трајао онај са немачком канцеларком Ангелом Меркел. "Била је довољно љубазна да се издвојимо, сами да разговарамо", истакао је премијер. Било је речи о европском путу Србије, мигрантској кризи. Каже да је Меркелова задовољна политиком коју Србија води.

"То је велика ствар за нашу земљу. Ми о томе говоримо данас као да је уобичајено и нормално. Ако се сетите, мало ко је у нашој историји имао прилику да говори у име Србије на оваквом скупу... Видео сам друге који нису успели до таквог сусрета (са канцеларком Ангелом Меркел) да дођу", рекао је премијер.

Та подршка на европском путу значи, како каже, и подршку за долазак више инвеститора, али и подршку за тежак рад људи у Србији и подршку пензионерима.

"Они знају да када правите планове за будућност некада неке ствари морају да боле. А зашто би неко радио ствари које боле? Наши људи су разумели да инвестирају у будућност и таква политика мора да се врати добрим", додао је Вучић.

"Србија на веома, веома добром путу"

Када је реч о мигрантској рути, Вучић понавља да нико није помињао да ће Србија бити паркинг за избеглице.

"Молим политичаре у нашој земљи да прекину са тим ширењем панике јер већ годинама слушам како ће код нас бити 500.000 избеглица, а нема их уопште. Могли смо достојанствено, поносито, људски да их дочекамо – то смо и урадили. Пустите нас са ксенофобијом, само нас оставите да се понашамо као људи. Нико неће да прави паркинг у Србији за мигранте, Србија то не може да издржи, нико се са тим не игра, није ничија идеја", истакао је Вучић и додао да неко хоће да стекне политичке поене ширењем страха код људи.

Коментаришући усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту, Вучић је рекао да је то добра вест и захвалио је европарламентарцима и известиоцу Дејвиду Макалистеру који су, како каже, на страни напретка Србије.

"Они који желе да по њиховом хтењу мењамо имена градова и места због, тобоже, непоштовања мањинских права поручујемо да је Србија независна држава. Не постоји притисак којим можете да одузмете Србији ту независност и сувереност. Поштујемо мањинска права", каже премијер.

Захвалио се и народу Србије. "Радићемо вредно и захвалан сам нашем народу, то је награда за наше људе, који знају да у свој збрци могу од некога са стране да виде како Србије иде, а ја мислим да је Србија на веома, веома добром путу", закључио је Вучић.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ја па ја

05.02.2016 10:18

Које дизање репа! Као он је нешто битан. Смијешан је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеј

05.02.2016 13:09

Почео је дакле да кроји светску политику.

ОДГОВОРИТЕ