Њихово пријатељство траје већ 66 година

Србачки возачи, Ивица Тесла и Бошко Будимчић, премашили 88 лета.

Република Српска 04.02.2016 | 21:20
Њихово пријатељство траје већ 66 година

Ивицу Теслу и Бошка Будимчића, који су недавно навршили по 88 година, суграђани знају као тихе, поштене,честите и, надасве, као возаче професионалце који су пензију зарадили за воланом који ни данас не испуштају из руку, возећи са дозволом коју морају да продужавају сваке две године.

Ивица је рођен 18. октобра 1927, а Бошко 20. децембра исте године, и пошто је млађи два месеца и два дана, мора, каже, да слуша старијег колегу када му нешто заповеди.

"Упознали смо се у Српцу 1950. године на једном састанку. Он је био млад ауто-механичар, а ја приправник за возача. Од тада до данас, пуних 66 година, траје наше искрено пријатељство, а посебно се учврстило док смо осам година радили заједно као возачи у СО Србац. Доживљавали смо разне згоде и незгоде, испомагали се када нам је било тешко", присећа се Бошко.

"Штета је што се у то време нисмо окумили, али се тада поштовало старо породично кумство. Наше пријатељство нико није могао да наруши јер смо сличног кова и нема тога што један за другог не бисмо учинили", каже Ивица.

Времешни пријатељи и данас су витални и политички активни, а доказ томе су чланство у Председништву ОО СУБНОР Србац и редовно учешће у делегацијама приликом обележавања значајних датума из Другог светског рата. У рату су били од августа 1943. до маја 1945. године.

Ивица живи сам у породичној кући у приградском насељу Инађол, јер му је супруга Душанка преминула пре 29 година. Има петоро деце, осморо унучади и петоро праунучади.

Бошко живи са супругом Млађом с којом има две ћерке, а стекао је и троје унука и троје праунучади.

ПОУКА МЛАЂИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Ова прича о пријатељству могла би да буде поучна за млађе генерације, међу којом пријатељство обично траје док трају интереси. Гесло Ивице и Бошка је да је боље имати једног поузданог него 10 неискрених пријатеља.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

05.02.2016 01:47

Имати пријатеља вредније је него имати лажног брата. Зато ЧЕТНИЦИ У Америци нуде руку помирења својим СРБским противницима којих данас више није остали пуно у животу. Зато се млађу СРБи са правом питају ко је 1945 године рат добио? Партизани који у земљи законом живота изумреше или ЧЕТНИЦИ у туђини који партизане наџивјеше!?

ОДГОВОРИТЕ