Njihovo prijateljstvo traje već 66 godina

Srbački vozači, Ivica Tesla i Boško Budimčić, premašili 88 leta.

Republika Srpska 04.02.2016 | 21:20
Njihovo prijateljstvo traje već 66 godina

Ivicu Teslu i Boška Budimčića, koji su nedavno navršili po 88 godina, sugrađani znaju kao tihe, poštene,čestite i, nadasve, kao vozače profesionalce koji su penziju zaradili za volanom koji ni danas ne ispuštaju iz ruku, vozeći sa dozvolom koju moraju da produžavaju svake dve godine.

Ivica je rođen 18. oktobra 1927, a Boško 20. decembra iste godine, i pošto je mlađi dva meseca i dva dana, mora, kaže, da sluša starijeg kolegu kada mu nešto zapovedi.

"Upoznali smo se u Srpcu 1950. godine na jednom sastanku. On je bio mlad auto-mehaničar, a ja pripravnik za vozača. Od tada do danas, punih 66 godina, traje naše iskreno prijateljstvo, a posebno se učvrstilo dok smo osam godina radili zajedno kao vozači u SO Srbac. Doživljavali smo razne zgode i nezgode, ispomagali se kada nam je bilo teško", priseća se Boško.

"Šteta je što se u to vreme nismo okumili, ali se tada poštovalo staro porodično kumstvo. Naše prijateljstvo niko nije mogao da naruši jer smo sličnog kova i nema toga što jedan za drugog ne bismo učinili", kaže Ivica.

Vremešni prijatelji i danas su vitalni i politički aktivni, a dokaz tome su članstvo u Predsedništvu OO SUBNOR Srbac i redovno učešće u delegacijama prilikom obeležavanja značajnih datuma iz Drugog svetskog rata. U ratu su bili od avgusta 1943. do maja 1945. godine.

Ivica živi sam u porodičnoj kući u prigradskom naselju Inađol, jer mu je supruga Dušanka preminula pre 29 godina. Ima petoro dece, osmoro unučadi i petoro praunučadi.

Boško živi sa suprugom Mlađom s kojom ima dve ćerke, a stekao je i troje unuka i troje praunučadi.

POUKA MLAĐIM GENERACIJAMA

Ova priča o prijateljstvu mogla bi da bude poučna za mlađe generacije, među kojom prijateljstvo obično traje dok traju interesi. Geslo Ivice i Boška je da je bolje imati jednog pouzdanog nego 10 neiskrenih prijatelja.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

05.02.2016 01:47

Имати пријатеља вредније је него имати лажног брата. Зато ЧЕТНИЦИ У Америци нуде руку помирења својим СРБским противницима којих данас више није остали пуно у животу. Зато се млађу СРБи са правом питају ко је 1945 године рат добио? Партизани који у земљи законом живота изумреше или ЧЕТНИЦИ у туђини који партизане надживјеше!?

ODGOVORITE