У БиХ умрло пет лица због свињске грипе

У Босни и Херцеговини је у овој години умрло укупно пет особа са потврђеним вирусом свињске грипе.

Босна и Херцеговина 04.02.2016 | 19:44
У БиХ умрло пет лица због свињске грипе

На Одјељењу Интензивне његе Кантоналне болнице Зеница јутрос је преминула пацијенткиња која је била заражена вирусом АХ1Н1.

Зеничанка Д. С. (1954. годиште) преминула је усљед здравствених проблема који су проузроковани вирусом АХ1Н1.

Прије два дана у Сарајеву је преминула пацијенткиња Р. Е. (1984. годиште) из Витеза, код које је такође потврђен поменути вирус.

Како је за Н1 потврдила начелница бањалучке Клинике за инфективне болести доц. др. сц. мед. Антонија Верхаз у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске се лијечи укупно 21 пацијент са синдромом Инфлуензае и сви пацијенти су стабилног здравственог стања.

"Од тога је пет пацијената са потврђеним налазом Инфлуенза А/Х1пмд09. Кроз пријемну амбуланту Клинике повећан је прилив пацијената са синдромом Инфлуензае, а лакши случајеви се упућују на кућно лијечење", навели су из Клинике за инфективне болести.

Према ријечима начелника Службе интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске, проф. др. сц. мед. Пеђе Ковачевића у Служби се лијече пацијенти са тешким формама грипе који имају и компликације попут тешких облика запаљења плућа.

"Од почетка јануара 2016. године у Служби интензивне медицине за нехируршке гране примљено је и лијечено 16 пацијената са тешким формама запаљења плућа од којих је троје преминуло, а доказана им је Инфлуенза А/Х1пмд09. Ти пацијенти припадали су ризичним групама за развој тешке клиничке слике са компликацијама као што су тешка хронична обољења, старосна група и удружена обољења", навео је др. Ковачевић за Н1.

У случају наведене три особе се радило о старијим особама и тешким болесницима, те да нема разлога за панику.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

04.02.2016 18:49

СМРТ не треба НИКО да се боји. СМРТ ДОЛАЗИ КАО СПАСИТЕЉ НА КРАЈУ ЗИВОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован из разбоја

04.02.2016 20:59

О Михајло па тебе има на свакој вијести. Ајд мало одмори, да и ми мало одморимо од тебе. Као вирус си и то онај што изазива ддизентерију.