U BiH umrlo pet lica zbog svinjske gripe

U Bosni i Hercegovini je u ovoj godini umrlo ukupno pet osoba sa potvrđenim virusom svinjske gripe.

Bosna i Hercegovina 04.02.2016 | 19:44
U BiH umrlo pet lica zbog svinjske gripe

Na Odjeljenju Intenzivne njege Kantonalne bolnice Zenica jutros je preminula pacijentkinja koja je bila zaražena virusom AH1N1.

Zeničanka D. S. (1954. godište) preminula je usljed zdravstvenih problema koji su prouzrokovani virusom AH1N1.

Prije dva dana u Sarajevu je preminula pacijentkinja R. E. (1984. godište) iz Viteza, kod koje je takođe potvrđen pomenuti virus.

Kako je za N1 potvrdila načelnica banjalučke Klinike za infektivne bolesti doc. dr. sc. med. Antonija Verhaz u Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske se liječi ukupno 21 pacijent sa sindromom Influenzae i svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja.

"Od toga je pet pacijenata sa potvrđenim nalazom Influenza A/H1pmd09. Kroz prijemnu ambulantu Klinike povećan je priliv pacijenata sa sindromom Influenzae, a lakši slučajevi se upućuju na kućno liječenje", naveli su iz Klinike za infektivne bolesti.

Prema riječima načelnika Službe intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske, prof. dr. sc. med. Peđe Kovačevića u Službi se liječe pacijenti sa teškim formama gripe koji imaju i komplikacije poput teških oblika zapaljenja pluća.

"Od početka januara 2016. godine u Službi intenzivne medicine za nehirurške grane primljeno je i liječeno 16 pacijenata sa teškim formama zapaljenja pluća od kojih je troje preminulo, a dokazana im je Influenza A/H1pmd09. Ti pacijenti pripаdаli su rizičnim grupаmа zа rаzvој tеškе kliničkе slikе sа kоmplikаciјаmа kao što su tеškа hrоničnа оbоljеnjа, stаrоsnа grupа i udružena oboljenja", naveo je dr. Kovačević za N1.

U slučaju navedene tri osobe se radilo o starijim osobama i teškim bolesnicima, te da nema razloga za paniku.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

04.02.2016 18:49

SMRT ne treba NIKO da se boji. SMRT DOLAZI KAO SPASITELJ NA KRAJU ZIVOTA!

ODGOVORITE
Name

jovan iz razboja

04.02.2016 20:59

O Mihajlo pa tebe ima na svakoj vijesti. Ajd malo odmori, da i mi malo odmorimo od tebe. Kao virus si i to onaj što izaziva ddizenteriju.