САД подржавају Републику Српску и БиХ

Амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак каже да подржава Републику Српску као дио Босне и Херцеговине и да није истина да САД и америчка амбасада покушавају да униште Републику Српску.

Босна и Херцеговина 04.02.2016 | 19:59
САД подржавају Републику Српску и БиХ

„Мислим да је јасно по ономе што говоримо да подржавамо Републику Српску као дио БиХ. Јасно је да поштујем БиХ државу и два ентитета, Федерацију и Републику Српску. Знам да стално чујемо да САД и америчка амбасада покушавају да униште Републику Српску, а а то није истина", казала је вечерас Кормакова.

Она је гостујући у Дневнику БН рекла да је УСАИД у посљедних седам година уложио 150 милиона долара у Републику Српску, наводећи да то не би радили да је не подржавају.

„Ми желимо да БиХ и сви њени дијелови постану стабилна и просперитетна земља", нагласила је Кормакова.
Према њеним ријечима, Устав, који је написан прије 20 година, као дио Дејтонског споразума омогућио је БиХ да се поново изграђује, да се гради економија и да људи обнове своје животе.

Кормакова је мишљења да се БиХ креће ка придруживању ЕУ И нада се да ће 15. фебруара БиХ поднијети апликацију.

"Јасно је да је то Устав који се може користити да задовољи потребе људи и на грађанима је да одлуче унутар нормалног правосудног процеса шта они сматрају да је потребно за будућност њихове земље", казала је Кормакова наводећи да су многе земље које су се придружиле ЕУ направиле значајне промјене.

"Већ видимо врло дефинисан план економских и друштвених реформи за БиХ и на грађанима ће бити да одлуче шта им је потребно за њихову будућност да би имали функционалну и ефикасну државу која служи њиховим потребама", казала је америчка амбасадорка.

Она је одбацила приче које се пласирају у јавности о наводним плановима за рушење власти Републике Српске који треба да проведе овдашња опозиција, иза чега стоји међународни фактор прије свега САД.

"То није истина. САД немају никакаве намјере да руше било коју владу у БиХ, нити у Републици Српској, нити било гдје друго. Циљ мене и мојих колега у међународној заједници у свим мисијама је да градимо заиста позитивне односе са грађанима и свим нивоима власти, због великих инвестиција које смо пружали у прошлости. Знам да младим људима треба посао, боље образовање и то је оно на чему радимо", казала је Кормакова.

На питање новинара због чега се још није састала са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, Кормакова је рекла да се састаје са свима у овој земљи који раде по нашем мишљењу на позитивној будућности за грађане ове земље.

"Ја сам овдје мало више од годину дана, у јануару сам прославила прву годишњицу и нисам видјела то опредјељење позитивне будућности да долази од предсједника Републике Српске. Има пуно политичких одвлачења, али кад разговарате с грађанима врло јасно видите свуда у земљи да су потребна радна мјеста и боља економска будућност", казала је Кормакова.

Нагласила је да грађани желе сигуран и безбједан живот. "Треба им образовање за њихову дјецу које им омогућава да раде у модерним компанијама. То су неке основне потребе и надам се да ће се сви политичари у БиХ фокусирати на та битна питања", казала је Кормакова.

Говорећи о подношењу апликације за пријем БиХ у ЕУ, Кормакова каже да је то наредни корак у процесу који се већ догађа И да је пуно посла урађено.

"Видјели смо јако добру координацију између три премијера за коју мислим да је омогућила да се предузму неки озбиљни кораци са реформама", навела је америчка амбасадорка, додајући датреба да треба да постоји координациони механизам, напредовање према адаптацији Споразума остабилизацији и придруживању.

" Апликација подразумјева само још више посла. Постоји огромна количина посла који ће услиједити, тако да цијенимо опредјељење влада на свимнивоима да на томе раде, јер сматрамо да је то од есенцијалне важности", навела је Кормакова.

И овом приликом она је рекла да је корупција огроман проблем у овој земљи И то чује, како је казала, од свих са којима разговара.

"На крају, на правосудним институцијама је да ријеше тај проблем и оно што нам је потребно јесте да ове институције буду независне да би радиле свој посао. То је кључно у сваком демократском систему. Свуда постоји корупција, имамо је и у САД-у, али кључ је да правосудне институције имају слободу да се професонално, транспарентно баве овим проблемима и на врло садржајан начин", казала је Кормакова.

Она је изразила наду да ће ове ствари да се догоде, да ће институције постати јаче и да ће јавност престати да прихвата ово као нормалан уобичајен дио живота.

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Балкан

04.02.2016 19:05

Ми вјерујемо само братској Русији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

04.02.2016 19:10

Јел' нам та братска Русија тако мила па сви идемо тамо или на запад!? 99%:Срба је отисло на запад а готово нико у Русију!? Ста мислис засто?

Name

Зоран

04.02.2016 19:43

Ја не верујем ни СзП а камоли Русији кад они раде за своје интересе зашто неће и Русија.

Name

Теби Балканац

04.02.2016 19:43

Ми волимо Русију али пуни џепови Еура,станови по Монацу,радимо у зап.Европи гледамо Мадону слушамо Бибера.Одјеби с том демагогијом друзе,спусти се на земљу инаце цес остати на небу.Сви Срби у Србији клицу Србија,Србија а покрадосе је сви немилице.Никад историја није забелезила оволико лазних Српских патриота. Никад оволико неморала,лази,превара,убистава.Никад оволико лопова и тајкуна у Српским земљама.А млади и сколовани кадар тумара по граду и цека шансу да оде у иностранство.Не пардон у Русију.

Name

Правда

04.02.2016 20:02

Тако је Немања

Name

Кум

04.02.2016 21:10

Америка је ово све створила, наравно да подрзава! Али Америка не подржава криминал и корупцију који су зацарили у њеној творевини и она ће уцинити све да се разрацуна са тим негативним појавама!

Name

нини

04.02.2016 21:43

Такоје само вјера у русију и мајку србију

Name

Павловиц амер стари

04.02.2016 20:01

Америкамци подрзавају Рс,јер су и довели ову власт да нас доведу у бољу прослост,празних дзепова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

04.02.2016 20:02

Ако је то тако, ЗАШТО амбасадор САД-а не критикује понашање водећих политичара БиХ из реда бошњачког народа, који називају Републику Српску геноцидном творевином и који позивају на укидање наше Републике, а не пропоуштају прилику да критикују потезе власти у Републици Српској који јој нису по вољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.петар

05.02.2016 05:35

Ста као није истина

Name

АнтиАмерика

04.02.2016 21:16

Питам се само засто сте нас 1995 и 1999 године бомбардовали и засипали осиромасеним уранијумом па нам данас дјеца обољевају од леукемије?Далеко вам куца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

04.02.2016 21:38

Баја је Америцки цовјек и РС це постојати док Америка буде хтјела

Name

Бих-РС

04.02.2016 22:33

РС се не мозе укинути,она је уставна категорија.Нема РС нема ни Бих,једноставно...

Name

ПОСАВАЦ

04.02.2016 22:10

Теско оном народу цију дрзаву ови крвници подрзавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болеро

05.02.2016 01:42

Јапан, Јужна Кореја, Западна Њемачка...итд.

Name

МД

04.02.2016 22:15

Кад си само хтјели да нас пустите да слободно зивимо,нетребамо микакву подрску ни помоц од вас,американаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проницљиво

04.02.2016 22:59

Све је то једна велика, велика игранка од стране ВЕЛИКИХ. Мада, изјава ове госпоје, како њена држава подржава БиХ и оба ентитета не иде у прилог Бајиним оптужбама о завјери опозиције и плану рушења РС-а. Шта ће Баја сада кад је госпоја ово казала. Иначе њена земља ми нимало није симпатична, тачније они који су на челу те земље. Довољна је само једна чињеница, да су преко свог фамозног НАТО погона бомбардовали Србију, уништавали наш народ, па уранијум итд. Тој госпоји хвала што својом изјавом ДА ПОДРЖАВА ЕНТИТЕТЕ И БиХ блокира Бајине оптужбе, односно обману народа, ал исто тако ј..о је ја с обзиром коју земљу/политику представља. Наравоученије: ко те једном зајебе и други пута ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре теби Балкане

04.02.2016 23:05

Знас ли која је земља, последњих година највисе улозила у БиХ? Русија,незналице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

05.02.2016 00:41

Оваквог водитеља нису ни Надреалисти могли смислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клинтон

05.02.2016 13:09

Тата му је мр. Бин! А мама ннепозната!

Name

салко

05.02.2016 01:04

Ја сам погледао једно пола сата на РТРС програм нисам пар година за 30 секунди види се да то контролисе СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

поштено речено

05.02.2016 06:34

Р: Рqб је у праву сто од сто

ОДГОВОРИТЕ