Делегација ЕУ у Србији корумпирана?

Бриселска штампа тврди да ОЛАФ води истрагу о раду делегације Европске комисије у Србији. Споран тендер у вези са интерно расељенима и азилантима.

Србија 04.02.2016 | 13:20
Делегација ЕУ у Србији корумпирана?

Бриселски медији заинтересовали су се ових дана за једну аферу која, како кажу, долази из Србије: како је објавио бриселски лист "Касандра", Европска антикорупцијска агенција (ОЛАФ) истражује случај евентуалне корупције и сукоба интереса у Делегацији Европске комисије у Београду.

У питању је тендер за промоцију и заштиту имовинских права интерно расељених особа и повратника у поступку реадмисије, који је два пута поновљен и на којем је, наводно, оба пута учествовала и фирма којом, како тврди овај лист, управља бивши службеник Делегације ЕК у Србији.

Лист наводи да је тендер први пут расписан у августу 2014, али га је 2. октобра 2015. године, пре објављивања званичног победника, Делегација поништила и позвала исте понуђаче да поднесу нове предлоге.

"Ствар је прилично озбиљна јер је био у питању сукоб интереса. Генерални директорат за преговоре о суседству и проширењу проследио је случај ОЛАФ", наводи "Касандра", и наставља: "Треба напоменути да никакво објашњење није дато због чега је отказан поменути тендер. Делегација сада процењује нове понуде, и име победничке компаније биће објављено ускоро."

Сектор за уговарање и финансирање програма, као и Европска комисија, у обавези су да пажљиво процене исправност тендерске процедуре како би се средства пореских обвезника у ЕУ правилно користила, кажу у Делегацији ЕК. Ово може да укључи и поништавање тендера када су доведене у питање тендерске процедуре.

Такође наводе да су извори из Београда пре тога рекли порталу "Нова Европа" да је тендер поништен зато што је комисија за оцењивање "изабрала погрешну компанију". У оба тендера, према њиховим тврдњама, учествовала је и једна компанија која је требало да буде искључена из тог процеса због сукоба интереса.

Њоме, наиме, тврди овај портал, од марта 2014. управља бивши службеник Делегације Европске комисије у Београду, у којој је радио више од пет година. Он је тек недавно почео да се бави тендерима ове врсте.

Редакција "Новости" обратила се Делегацији ЕК у Београду и ОЛАФ. У допису који нам је послао шеф Службе за информисање Делегације ЕК Рамунас Јанусаукас наводи се да је споран тендер био расписан за пројекат о којем је постигнут договор с надлежнима у Србији, посебно са Сектором Министарства финансија за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ.

Поменути сектор, као надлежан за уговарање пројеката, процењује понуде и сноси одговорност за имплементацију, укључујући набавке. Делегација ЕУ контролише законитост и регуларност процедура вредновања, како би проверила да ли су у складу са регулативом ЕУ о финансирању. Контрола Делегације ЕУ уочила је недостатке у процедури и предложила ново вредновање у складу с примењивим правилима набавке. Сектор за уговарање и финансирање програма је затим објавио обавештење о отказивању тендера и позвао исте учеснике да поново учествују.

Како кажу, нетачна је тврдња "Нове Европе" да се то десило зато што је изабрана "погрешна компанија".

"Делегација није укључена у вредновање ни некадашњих, ни нових понуда. Нови комитет за вредновање ће такође водити надлежне српске институције. Није тачно да компанију која учествује на тендеру води бивши запослени у Делегацији", наводи се у писму које нам је проследио Јанусаукас.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вупер

04.02.2016 13:43

Ја неверујем, то су постени људи који дрзе обуку лукалним кадровима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

04.02.2016 14:47

они су и доњеле ову ј... демократију, нагло богацење, све сто неваља па бивса СФРЈ је имала све законе супер уредјене, свима ЈЕ БИЛО СУПЕР НИЈЕ БИЛО ОВОЛИКО НЕИМАСТИНЕ И СИРОТИЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ