Delegacija EU u Srbiji korumpirana?

Briselska štampa tvrdi da OLAF vodi istragu o radu delegacije Evropske komisije u Srbiji. Sporan tender u vezi sa interno raseljenima i azilantima.

Srbija 04.02.2016 | 13:20
Delegacija EU u Srbiji korumpirana?

Briselski mediji zainteresovali su se ovih dana za jednu aferu koja, kako kažu, dolazi iz Srbije: kako je objavio briselski list "Kasandra", Evropska antikorupcijska agencija (OLAF) istražuje slučaj eventualne korupcije i sukoba interesa u Delegaciji Evropske komisije u Beogradu.

U pitanju je tender za promociju i zaštitu imovinskih prava interno raseljenih osoba i povratnika u postupku readmisije, koji je dva puta ponovljen i na kojem je, navodno, oba puta učestvovala i firma kojom, kako tvrdi ovaj list, upravlja bivši službenik Delegacije EK u Srbiji.

List navodi da je tender prvi put raspisan u avgustu 2014, ali ga je 2. oktobra 2015. godine, pre objavljivanja zvaničnog pobednika, Delegacija poništila i pozvala iste ponuđače da podnesu nove predloge.

"Stvar je prilično ozbiljna jer je bio u pitanju sukob interesa. Generalni direktorat za pregovore o susedstvu i proširenju prosledio je slučaj OLAF", navodi "Kasandra", i nastavlja: "Treba napomenuti da nikakvo objašnjenje nije dato zbog čega je otkazan pomenuti tender. Delegacija sada procenjuje nove ponude, i ime pobedničke kompanije biće objavljeno uskoro."

Sektor za ugovaranje i finansiranje programa, kao i Evropska komisija, u obavezi su da pažljivo procene ispravnost tenderske procedure kako bi se sredstva poreskih obveznika u EU pravilno koristila, kažu u Delegaciji EK. Ovo može da uključi i poništavanje tendera kada su dovedene u pitanje tenderske procedure.

Takođe navode da su izvori iz Beograda pre toga rekli portalu "Nova Evropa" da je tender poništen zato što je komisija za ocenjivanje "izabrala pogrešnu kompaniju". U oba tendera, prema njihovim tvrdnjama, učestvovala je i jedna kompanija koja je trebalo da bude isključena iz tog procesa zbog sukoba interesa.

Njome, naime, tvrdi ovaj portal, od marta 2014. upravlja bivši službenik Delegacije Evropske komisije u Beogradu, u kojoj je radio više od pet godina. On je tek nedavno počeo da se bavi tenderima ove vrste.

Redakcija "Novosti" obratila se Delegaciji EK u Beogradu i OLAF. U dopisu koji nam je poslao šef Službe za informisanje Delegacije EK Ramunas Janusaukas navodi se da je sporan tender bio raspisan za projekat o kojem je postignut dogovor s nadležnima u Srbiji, posebno sa Sektorom Ministarstva finansija za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

Pomenuti sektor, kao nadležan za ugovaranje projekata, procenjuje ponude i snosi odgovornost za implementaciju, uključujući nabavke. Delegacija EU kontroliše zakonitost i regularnost procedura vrednovanja, kako bi proverila da li su u skladu sa regulativom EU o finansiranju. Kontrola Delegacije EU uočila je nedostatke u proceduri i predložila novo vrednovanje u skladu s primenjivim pravilima nabavke. Sektor za ugovaranje i finansiranje programa je zatim objavio obaveštenje o otkazivanju tendera i pozvao iste učesnike da ponovo učestvuju.

Kako kažu, netačna je tvrdnja "Nove Evrope" da se to desilo zato što je izabrana "pogrešna kompanija".

"Delegacija nije uključena u vrednovanje ni nekadašnjih, ni novih ponuda. Novi komitet za vrednovanje će takođe voditi nadležne srpske institucije. Nije tačno da kompaniju koja učestvuje na tenderu vodi bivši zaposleni u Delegaciji", navodi se u pismu koje nam je prosledio Janusaukas.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vuper

04.02.2016 13:43

Ja neverujem, to su posteni ljudi koji drze obuku lukalnim kadrovima.

ODGOVORITE
Name

snouden

04.02.2016 14:47

oni su i donjele ovu j... demokratiju, naglo bogacenje, sve sto nevalja pa bivsa SFRJ je imala sve zakone super uredjene, svima JE BILO SUPER NIJE BILO OVOLIKO NEIMASTINE I SIROTINJE.

ODGOVORITE