Пентагон: Озбиљни недостаци Ф-35

Пентагон у свом извештају није нахвалио завршну фазу производње Ф-35, веома скупог борбеног авиона смањене видљивости за радаре.

Свијет 04.02.2016 | 12:00
Пентагон: Озбиљни недостаци Ф-35

Како се наводи у извештају Пентагонове службе која надзире извршавање обавеза из уговора о купопродаји војне опреме, није сигурно да ће америчке ваздушне снаге своје прве Ф-35 успети да прогласе оперативним до краја 2016. као што је било планирано, јавља Хина.

Те летелице "можда неће испунити тражене техничке захтеве" да би се прогласиле оперативнима, оцењује се у документу канцеларије за оперативно испитивање и процену, преноси Индеx.хр.

Узрок кашњења је у изузетно сложеном информатичком саставу Ф-35 који и даље показује "недостатке".

Премда је морнарички корпус летос прогласио оперативним својих првих десет Ф-35 с вертикалним полетањем и слетањем, они су заправо далеко од потпуне спремности за борбене задатке, истиче се у извештају.

Недостаци информатичког система који се још дотерује проузрокују "нејасноће у сигнализирању опасности" пилоту.

Извештај упозорава и на проблем са седиштем за катапултирање које може да повреди па и да усмрти пилота у случају катапултирања.

Због тог проблема, за чије ће отклањање можда бити потребно и годину дана, пилотима лакшим од 61 килограм забрањено је управљање авионом, наводи се у извештају.

Пентагона конструкторска канцеларија отклонила је могућност новог кашњења у програму који већ доста касни.

"Наш тим се показао успешним у савладавању техничких изазова и у правовременом извршавању својих обавеза", рекао је генерал Крис Богдан који води тим.

Ф-35 је најскупљи Пентагонов војни програм досад, с прорачуном који се процењује на 398,6 милијарди долара за 2443 летелице, или 163 милиона долара по летелици.

Тај авион "Лоцкхеед Мартина" који је без оружја смањено видљив за радаре требало би да буде шест пута успешнији од данашњих авиона у борби и у извиђању, а осам пута успешнији у нападу на копну, рекли су његови конструктори.

Уз Сједињене Државе, за Ф-35 се одлучило још десетак земаља, а Велика Британија планира да набави 138.

Завршено је већ готово 170 авиона, рекао је тим генерала Богдана.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

04.02.2016 14:07

Ф35 је највећи промашај. Осим наведених недостатака његове маневарске способности су равне нули. На то су се жалили анонимно многи амерчки пилоти мада је и званично инесено у јавност. За изгор се користи то да ће Ф35 прије примјетити све остале авионе и елиминасати их је бацање прашине у очи.Руси су завршили свој Т50 и он је у употреби од ове године. Има сасвим другачији оперативни систем мада као секундарни користи дио стелт технологије.Ипак са оваквим технологијама обдва авиона на крају мора доћи до блисог сусрета уколико се уопште буду имали конфликт. Маневарске способности Т50 су изузетне. Нисам субјективан, довољно је отићи на ју тјуб па погледати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАН

04.02.2016 22:25

Поредити Руски Т50 и Ф 35А је технолоски гледано неукусно с обзиром да се ради о два потпуно разлицита концепта .Руске летјелице као и Т50 углавмом јаким моторима и ограниценом колицином протуракетних мамаца стите своје летјелице , такав вид је користан у борби са техницки ограниценим непријатељем .сто у преводу знаци ако продје продје пилот није битан а и летјелица није прескупа.Америцки системи прије свега цувају људство и повезани су компликованим системима комуницирања и додјеле мета.Овај авион купује не само пентагон него 12 осталих нација . Америка 1750 , Турска 100 итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.02.2016 17:27

Пошто су укупно гледајући руски авиони јефтињи не значи да су лошији, напротив. Тај систем ако прође, прође код Руса је давно превазиђен. Један мали дио ометања радаских система је приказан на броду Доналд Кук. Што се тиче сателитског навођења мислим да је и о томе сувишно и обимно говорити. То што су амерички инжињери хендикепарни што се стручности тиче у односу на руске то је исто посебна прича. Они су много више плаћени, дају слабике резултате и енормно повећавају трошкове пројеката Колико је само хваљен и папрено плаћен пројект "чувеног" Ф117 да би га на на крају оборио пројектил 20 година старији од њега. Иначе сви амерички авиони су се добро показали само ако их не можеш праћком добацити. Нису напали ниједну државу која има напредан ПВО систем. Њихова филозофија ратовања је ако процјене да ће имати више од 6% губитака да не бомбардују и ако неко уништи њихов авион врше одмазду по цивилима. То је бар познато. Ф22 и личи на авион а овај Ф35 многи стручњаци тврде да је највећи амерички промашај. То бацање прашине у очи са супер софидтицраним системима је маркетинг ради продаје и скупог одржавања. Зашто велики број држава које су користиле америчке авионе уопште прелазе на руску технологију. Само ми немој одговорити да је због цјене.