Pentagon: Ozbiljni nedostaci F-35

Pentagon u svom izveštaju nije nahvalio završnu fazu proizvodnje F-35, veoma skupog borbenog aviona smanjene vidljivosti za radare.

Svijet 04.02.2016 | 12:00
Pentagon: Ozbiljni nedostaci F-35

Kako se navodi u izveštaju Pentagonove službe koja nadzire izvršavanje obaveza iz ugovora o kupoprodaji vojne opreme, nije sigurno da će američke vazdušne snage svoje prve F-35 uspeti da proglase operativnim do kraja 2016. kao što je bilo planirano, javlja Hina.

Te letelice "možda neće ispuniti tražene tehničke zahteve" da bi se proglasile operativnima, ocenjuje se u dokumentu kancelarije za operativno ispitivanje i procenu, prenosi Index.hr.

Uzrok kašnjenja je u izuzetno složenom informatičkom sastavu F-35 koji i dalje pokazuje "nedostatke".

Premda je mornarički korpus letos proglasio operativnim svojih prvih deset F-35 s vertikalnim poletanjem i sletanjem, oni su zapravo daleko od potpune spremnosti za borbene zadatke, ističe se u izveštaju.

Nedostaci informatičkog sistema koji se još doteruje prouzrokuju "nejasnoće u signaliziranju opasnosti" pilotu.

Izveštaj upozorava i na problem sa sedištem za katapultiranje koje može da povredi pa i da usmrti pilota u slučaju katapultiranja.

Zbog tog problema, za čije će otklanjanje možda biti potrebno i godinu dana, pilotima lakšim od 61 kilogram zabranjeno je upravljanje avionom, navodi se u izveštaju.

Pentagona konstruktorska kancelarija otklonila je mogućnost novog kašnjenja u programu koji već dosta kasni.

"Naš tim se pokazao uspešnim u savladavanju tehničkih izazova i u pravovremenom izvršavanju svojih obaveza", rekao je general Kris Bogdan koji vodi tim.

F-35 je najskuplji Pentagonov vojni program dosad, s proračunom koji se procenjuje na 398,6 milijardi dolara za 2443 letelice, ili 163 miliona dolara po letelici.

Taj avion "Lockheed Martina" koji je bez oružja smanjeno vidljiv za radare trebalo bi da bude šest puta uspešniji od današnjih aviona u borbi i u izviđanju, a osam puta uspešniji u napadu na kopnu, rekli su njegovi konstruktori.

Uz Sjedinjene Države, za F-35 se odlučilo još desetak zemalja, a Velika Britanija planira da nabavi 138.

Završeno je već gotovo 170 aviona, rekao je tim generala Bogdana.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

04.02.2016 14:07

F35 je najveći promašaj. Osim navedenih nedostataka njegove manevarske sposobnosti su ravne nuli. Na to su se žalili anonimno mnogi amerčki piloti mada je i zvanično ineseno u javnost. Za izgor se koristi to da će F35 prije primjetiti sve ostale avione i eliminasati ih je bacanje prašine u oči.Rusi su završili svoj T50 i on je u upotrebi od ove godine. Ima sasvim drugačiji operativni sistem mada kao sekundarni koristi dio stelt tehnologije.Ipak sa ovakvim tehnologijama obdva aviona na kraju mora doći do blisog susreta ukoliko se uopšte budu imali konflikt. Manevarske sposobnosti T50 su izuzetne. Nisam subjektivan, dovoljno je otići na ju tjub pa pogledati.

ODGOVORITE
Name

OTAN

04.02.2016 22:25

Porediti Ruski T50 i F 35A je tehnoloski gledano neukusno s obzirom da se radi o dva potpuno razlicita koncepta .Ruske letjelice kao i T50 uglavmom jakim motorima i ogranicenom kolicinom proturaketnih mamaca stite svoje letjelice , takav vid je koristan u borbi sa tehnicki ogranicenim neprijateljem .sto u prevodu znaci ako prodje prodje pilot nije bitan a i letjelica nije preskupa.Americki sistemi prije svega cuvaju ljudstvo i povezani su komplikovanim sistemima komuniciranja i dodjele meta.Ovaj avion kupuje ne samo pentagon nego 12 ostalih nacija . Amerika 1750 , Turska 100 itd.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

06.02.2016 17:27

Pošto su ukupno gledajući ruski avioni jeftinji ne znači da su lošiji, naprotiv. Taj sistem ako prođe, prođe kod Rusa je davno prevaziđen. Jedan mali dio ometanja radaskih sistema je prikazan na brodu Donald Kuk. Što se tiče satelitskog navođenja mislim da je i o tome suvišno i obimno govoriti. To što su američki inžinjeri hendikeparni što se stručnosti tiče u odnosu na ruske to je isto posebna priča. Oni su mnogo više plaćeni, daju slabike rezultate i enormno povećavaju troškove projekata Koliko je samo hvaljen i papreno plaćen projekt "čuvenog" F117 da bi ga na na kraju oborio projektil 20 godina stariji od njega. Inače svi američki avioni su se dobro pokazali samo ako ih ne možeš praćkom dobaciti. Nisu napali nijednu državu koja ima napredan PVO sistem. Njihova filozofija ratovanja je ako procjene da će imati više od 6% gubitaka da ne bombarduju i ako neko uništi njihov avion vrše odmazdu po civilima. To je bar poznato. F22 i liči na avion a ovaj F35 mnogi stručnjaci tvrde da je najveći američki promašaj. To bacanje prašine u oči sa super sofidticranim sistemima je marketing radi prodaje i skupog održavanja. Zašto veliki broj država koje su koristile američke avione uopšte prelaze na rusku tehnologiju. Samo mi nemoj odgovoriti da je zbog cjene.