Крвави сплавови гдје дилују, туку и убадају

Милан Ћировић (21) и Алекса Р. (17) рањени су ножем у тучи две групе младића на сплаву „Блејвоч“ у Београду, јуче сат после поноћи.

Србија 03.02.2016 | 22:10
Крвави сплавови гдје дилују, туку и убадају

Њих је избо засад непознати младић, за којим полиција трага. Рањавању Ћировића и малолетника је претходила свађа, а затим и туча две групе младића. У општем метежу нападач је успео да чак седам пута ножем убоде Ћировића у ноге и задњицу. Затим је три пута убо Алексу Р. у ноге. Нападач је побегао а повређени младићи су превезени у Ургентни центар.

Нажалост, оружани инциденти, рањавања, али и убиства, на престоничким сплавовима су уобичајени. Мотиви тих обрачуна су различити - превласт над нарко-тржиштем, свађе после конзумирања великих количина алкохола и дрога, или је понекад довољан само поглед који се некоме не свиђа па да севне нож или пиштољ.

Додатни безбедносни проблем на сплавовима, који се често рекламирају и као најбоља места за провод на Балкану, уноси и обезбеђење чији задатак би требало да буде спречавање сукоба.

Последња жртва „крвавих излазака“ је Слободан Вукић (30), младић који је тешко претучен неколико дана пре Нове године у једном престоничком клубу. Слободана су исте ноћи двапут тукли припадници обезбеђења тог локала, а од последица батинања младић је пао у кому. На Божић, Вукић је преминуо у болници. Иако су осумњичени за овај брутални напад приведени одмах након инцидента, они су пуштени из притвора и засад на слободи чекају епилог истраге.

"Сплавове обезбеђују хилигани, силеџије кратког фитиља, особе које су повезане са криминалним групама. Тачно се зна која навијачка група обезбеђује који сплав, и за кога од јачих играча ради. Посао обезбеђења им је маска за дистрибуцију дроге и други криминал. Некада не реагују јер су у блиским односима са једном од две зараћене стране на сплаву. Ипак, дешава се и да употребе прекомерну силу када се умешају у сукоб или када им неко није по вољи", каже саговорник „Блица“ близак безбедносним службама.

Истрагу омета и чињеница да је тешко утврдити идентитет нападача. И то због стања у коме су сведоци - неретко дрогирани или пијани, али и због тога јер је тешко наћи некога ко ће да прстом упери и каже „тај и тај је извадио нож или пиштољ“. Посао истражним органима отежава и то што се дешава да обезбеђење сплавова неретко обрише снимке инцидента и за то, према закону, не одговарају.

Проблеме због (не)реаговања обезбеђења и хаотичног стања на сплавовима, клубовима, требало би да регулише нови закон о приватном обезбеђењу од 1. јануара следеће године.

"Свака фирма која се бави пословима обезбеђења добиће лиценцу коју издаје МУП. И сваки радник ће проћи обуку МУП-а и добити лиценцу", објашњава наш саговорник и додаје да је новим законом регулисано и како приватно обезбеђење сме да користи оружје.

ТЕШКИ ИНЦИДЕНТИ

- 8. јануара 2012, двојица радника обезбеђење рањени испред сплава "Амстердам,

- 17. децембра 2012, у пуцњави испред "Бродарца" убијена једна особа,

- 13. маја 2013, убијена девојка у клубу "Џаст ванила" на Ади Цигаблији,

- 16. маја 2013, Владимир Ђуровић, шеф обезбеђења сплава "Џимс", према оптужници, убио вођу навијача "Звезде" Велибора Дуњића,

- 25. јули 2013, Федора Фримермана насмрт претукла тројица радника обезбеђења испред сплава "Саунд",

- 3. август 2015, радник обезбеђења сплава "Шејк анд шејк" тукао госта па напао и полицију,

- 13. август, на сплаву тучен певач "Елитних одреда" Влада Матовић,

- 4. октобар 2015, догодила се општа туча на сплаву "Чаробна ноћ" у Панчеву, из пиштоља рањен Милош Т. (36),

- 15. јануар 2016, Милорад Г. (25) рањениз пиштоља испред сплава "Корзо", а нико од очевидаца није хтео да каже ко је пуцао.

НОЋНИ КЛУБОВИ

Поред сплавова, и ноћни клубови у Београду представљају попришта честих сукоба, где се и нарко-кланови сукобљавају око поделе територије и других "нечистих" операција.

Средином јула прошле године у Београду је убијен Драган Јелиновић Јелке (58), познат и као „краљ ноћних клубова“.

Извор: Блиц

 

Коментари / 0

Оставите коментар