Krvavi splavovi gdje diluju, tuku i ubadaju

Milan Ćirović (21) i Aleksa R. (17) ranjeni su nožem u tuči dve grupe mladića na splavu „Blejvoč“ u Beogradu, juče sat posle ponoći.

Srbija 03.02.2016 | 22:10
Krvavi splavovi gdje diluju, tuku i ubadaju

Njih je izbo zasad nepoznati mladić, za kojim policija traga. Ranjavanju Ćirovića i maloletnika je prethodila svađa, a zatim i tuča dve grupe mladića. U opštem metežu napadač je uspeo da čak sedam puta nožem ubode Ćirovića u noge i zadnjicu. Zatim je tri puta ubo Aleksu R. u noge. Napadač je pobegao a povređeni mladići su prevezeni u Urgentni centar.

Nažalost, oružani incidenti, ranjavanja, ali i ubistva, na prestoničkim splavovima su uobičajeni. Motivi tih obračuna su različiti - prevlast nad narko-tržištem, svađe posle konzumiranja velikih količina alkohola i droga, ili je ponekad dovoljan samo pogled koji se nekome ne sviđa pa da sevne nož ili pištolj.

Dodatni bezbednosni problem na splavovima, koji se često reklamiraju i kao najbolja mesta za provod na Balkanu, unosi i obezbeđenje čiji zadatak bi trebalo da bude sprečavanje sukoba.

Poslednja žrtva „krvavih izlazaka“ je Slobodan Vukić (30), mladić koji je teško pretučen nekoliko dana pre Nove godine u jednom prestoničkom klubu. Slobodana su iste noći dvaput tukli pripadnici obezbeđenja tog lokala, a od posledica batinanja mladić je pao u komu. Na Božić, Vukić je preminuo u bolnici. Iako su osumnjičeni za ovaj brutalni napad privedeni odmah nakon incidenta, oni su pušteni iz pritvora i zasad na slobodi čekaju epilog istrage.

"Splavove obezbeđuju hiligani, siledžije kratkog fitilja, osobe koje su povezane sa kriminalnim grupama. Tačno se zna koja navijačka grupa obezbeđuje koji splav, i za koga od jačih igrača radi. Posao obezbeđenja im je maska za distribuciju droge i drugi kriminal. Nekada ne reaguju jer su u bliskim odnosima sa jednom od dve zaraćene strane na splavu. Ipak, dešava se i da upotrebe prekomernu silu kada se umešaju u sukob ili kada im neko nije po volji", kaže sagovornik „Blica“ blizak bezbednosnim službama.

Istragu ometa i činjenica da je teško utvrditi identitet napadača. I to zbog stanja u kome su svedoci - neretko drogirani ili pijani, ali i zbog toga jer je teško naći nekoga ko će da prstom uperi i kaže „taj i taj je izvadio nož ili pištolj“. Posao istražnim organima otežava i to što se dešava da obezbeđenje splavova neretko obriše snimke incidenta i za to, prema zakonu, ne odgovaraju.

Probleme zbog (ne)reagovanja obezbeđenja i haotičnog stanja na splavovima, klubovima, trebalo bi da reguliše novi zakon o privatnom obezbeđenju od 1. januara sledeće godine.

"Svaka firma koja se bavi poslovima obezbeđenja dobiće licencu koju izdaje MUP. I svaki radnik će proći obuku MUP-a i dobiti licencu", objašnjava naš sagovornik i dodaje da je novim zakonom regulisano i kako privatno obezbeđenje sme da koristi oružje.

TEŠKI INCIDENTI

- 8. januara 2012, dvojica radnika obezbeđenje ranjeni ispred splava "Amsterdam,

- 17. decembra 2012, u pucnjavi ispred "Brodarca" ubijena jedna osoba,

- 13. maja 2013, ubijena devojka u klubu "Džast vanila" na Adi Cigabliji,

- 16. maja 2013, Vladimir Đurović, šef obezbeđenja splava "Džims", prema optužnici, ubio vođu navijača "Zvezde" Velibora Dunjića,

- 25. juli 2013, Fedora Frimermana nasmrt pretukla trojica radnika obezbeđenja ispred splava "Saund",

- 3. avgust 2015, radnik obezbeđenja splava "Šejk and šejk" tukao gosta pa napao i policiju,

- 13. avgust, na splavu tučen pevač "Elitnih odreda" Vlada Matović,

- 4. oktobar 2015, dogodila se opšta tuča na splavu "Čarobna noć" u Pančevu, iz pištolja ranjen Miloš T. (36),

- 15. januar 2016, Milorad G. (25) ranjeniz pištolja ispred splava "Korzo", a niko od očevidaca nije hteo da kaže ko je pucao.

NOĆNI KLUBOVI

Pored splavova, i noćni klubovi u Beogradu predstavljaju poprišta čestih sukoba, gde se i narko-klanovi sukobljavaju oko podele teritorije i drugih "nečistih" operacija.

Sredinom jula prošle godine u Beogradu je ubijen Dragan Jelinović Jelke (58), poznat i kao „kralj noćnih klubova“.

Izvor: Blic

 

Komentari / 0

Ostavite komentar