Обустављени мировни преговори о Сирији

УН су суспендовале мировне преговоре усмјерене ка окончање петогодишњег грађанског рата у Сирији, рекао је данас специјални изасланик УН Стефан де Мистура.

Свијет 03.02.2016 | 21:13
Обустављени мировни преговори о Сирији

Стефан Де Мистура изјавио је да су сиријски мировни преговори одложени те да је планирано да наредни преговори почну 25. фебруара.

Истакао је да је потребно прије нових преговора преузети потребне кораке у вези са хуманитарном кризом, нагласивши да преговори требају бити одржани у интересу сиријског народа.

"Због тога ћемо обуставити преговоре и наредни ће започети 25. фебруара. Јесмо ли овдје да бисмо водили женевске преговоре без резултата или да будемо озбиљни док разговарамо о будућности Сирије, политичком процесу, новом уставу и изборима? Сиријски народ очекује неко рјешење од ових преговора. Да будем поштен, још увијек то нисам видио и потребно је направити паузу да би поново могли започети с преговорима", рекао је Де Мистура.

Делегација сиријске опозиције је отказала јуче планирани сусрет с Де Мистуром и позвале међународну заједницу да изврши додатни притисак на режим сиријског предсједника Басхара ал-Ассада и Русију да обуставе нападе и створе сигуран амбијент за преговарачки процес.

Процес преговора који се од петка води у Женеви у формату одвојених сусрета сиријских делегација са представницима УН-а на чијем челу је Де Мистура већ јуче су ушли у својеврстан застој, а сиријски опозиционари тврде да је узрок застоја у преговорима то што још увијек нису добили одговор на постављене захтјеве да се деблокирају сви градови под окупацијом сиријске војске, допреми хуманитарна помоћ цивилима и ослободе затвореници из затвора.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хахаха

03.02.2016 20:28

Да се деблокирају сви Сиријски градови под окупацијом Сиријске војске.Свијет је тотално отишао у не поврат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

04.02.2016 00:15

То је стратегиес Новог свјетског поретка који зели ПУТЕМ преговора да уцењује демократски изабрану сиријску владу која због СВОГ РОДОЉУБЉА није по ВОЉА тајну владара из сенке!