Obustavljeni mirovni pregovori o Siriji

UN su suspendovale mirovne pregovore usmjerene ka okončanje petogodišnjeg građanskog rata u Siriji, rekao je danas specijalni izaslanik UN Stefan de Mistura.

Svijet 03.02.2016 | 21:13
Obustavljeni mirovni pregovori o Siriji

Stefan De Mistura izjavio je da su sirijski mirovni pregovori odloženi te da je planirano da naredni pregovori počnu 25. februara.

Istakao je da je potrebno prije novih pregovora preuzeti potrebne korake u vezi sa humanitarnom krizom, naglasivši da pregovori trebaju biti održani u interesu sirijskog naroda.

"Zbog toga ćemo obustaviti pregovore i naredni će započeti 25. februara. Jesmo li ovdje da bismo vodili ženevske pregovore bez rezultata ili da budemo ozbiljni dok razgovaramo o budućnosti Sirije, političkom procesu, novom ustavu i izborima? Sirijski narod očekuje neko rješenje od ovih pregovora. Da budem pošten, još uvijek to nisam vidio i potrebno je napraviti pauzu da bi ponovo mogli započeti s pregovorima", rekao je De Mistura.

Delegacija sirijske opozicije je otkazala juče planirani susret s De Misturom i pozvale međunarodnu zajednicu da izvrši dodatni pritisak na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusiju da obustave napade i stvore siguran ambijent za pregovarački proces.

Proces pregovora koji se od petka vodi u Ženevi u formatu odvojenih susreta sirijskih delegacija sa predstavnicima UN-a na čijem čelu je De Mistura već juče su ušli u svojevrstan zastoj, a sirijski opozicionari tvrde da je uzrok zastoja u pregovorima to što još uvijek nisu dobili odgovor na postavljene zahtjeve da se deblokiraju svi gradovi pod okupacijom sirijske vojske, dopremi humanitarna pomoć civilima i oslobode zatvorenici iz zatvora.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

hahaha

03.02.2016 20:28

Da se deblokiraju svi Sirijski gradovi pod okupacijom Sirijske vojske.Svijet je totalno otišao u ne povrat.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

04.02.2016 00:15

To je strategies Novog svjetskog poretka koji zeli PUTEM pregovora da ucenjuje demokratski izabranu sirijsku vladu koja zbog SVOG RODOLJUBLJA nije po VOLJA tajnu vladara iz senke!