ЕУ у БиХ осуђује политички притисак

Шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк заједно са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у БиХ дали су изјаву о потреби да правосудне институције у Босни и Херцеговини дјелују без политичког притиска.

Босна и Херцеговина 03.02.2016 | 19:31
 ЕУ у БиХ осуђује политички притисак

"Шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ, амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, заједно са амбасадорима земаља чланица ЕУ акредитованих у БиХ, наглашава да је независан, способан и непристрасан правосудни систем темељна гаранција владавине закона, демократије и поштовања људских права", наводи се у изјави.

"Не коментаришући појединачне правне случајеве, осуђујемо покушаје вршења политичког притиска и непримјереног утицаја на правосудне институције на свим нивоима, у посљедњих неколико мјесеци. Сви у Босни и Херцеговини, укључујући власти, политичке лидере и цивилно друштво, су дужни да поштују и придржавају се независности правосуђа које треба да дјелује без било каквих спољних притисака", стоји у заједничкој изјави.

У изјави су подсјетили да је владавина закона један од камена темељаца чланства у Европској унији и у сржи је процеса проширења.

"Очување независног, непристрасног и професионалног правосуђа, као и једнака примјена владавине закона према свим грађанима Босне и Херцеговине, су од највећег значаја за Европску унију", стоји на крају изјаве, а преноси Н1.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брле

03.02.2016 18:40

Глупирају се само, на сваком већем суђењу у Хагу су вршени притисци од удовица из Сребренице, па никада до сада нису реаговали, а сада ко фол реагују. Зна им се намјера, не треба их узети за озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ