EU u BiH osuđuje politički pritisak

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u BiH dali su izjavu o potrebi da pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini djeluju bez političkog pritiska.

Bosna i Hercegovina 03.02.2016 | 19:31
 EU u BiH osuđuje politički pritisak

"Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU akreditovanih u BiH, naglašava da je nezavisan, sposoban i nepristrasan pravosudni sistem temeljna garancija vladavine zakona, demokratije i poštovanja ljudskih prava", navodi se u izjavi.

"Ne komentarišući pojedinačne pravne slučajeve, osuđujemo pokušaje vršenja političkog pritiska i neprimjerenog uticaja na pravosudne institucije na svim nivoima, u posljednjih nekoliko mjeseci. Svi u Bosni i Hercegovini, uključujući vlasti, političke lidere i civilno društvo, su dužni da poštuju i pridržavaju se nezavisnosti pravosuđa koje treba da djeluje bez bilo kakvih spoljnih pritisaka", stoji u zajedničkoj izjavi.

U izjavi su podsjetili da je vladavina zakona jedan od kamena temeljaca članstva u Evropskoj uniji i u srži je procesa proširenja.

"Očuvanje nezavisnog, nepristrasnog i profesionalnog pravosuđa, kao i jednaka primjena vladavine zakona prema svim građanima Bosne i Hercegovine, su od najvećeg značaja za Evropsku uniju", stoji na kraju izjave, a prenosi N1.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brle

03.02.2016 18:40

Glupiraju se samo, na svakom većem suđenju u Hagu su vršeni pritisci od udovica iz Srebrenice, pa nikada do sada nisu reagovali, a sada ko fol reaguju. Zna im se namjera, ne treba ih uzeti za ozbiljno.

ODGOVORITE