Анализа: Ко осваја Премијер лигу?

У последњих пет година ниједан шампионат Енглеске није био оволико изједначен!

Фудбал 04.02.2016 | 23:00
Анализа: Ко осваја Премијер лигу?

Период сезоне у којем смо навикли да гледамо Арсена Венгера како се чупа за косу и пита како је све одједном кренуло низбрдо. Лестер Сити свеједно није шампионски калибар? Манчестер Сити се намеће као логичан избор приликом прогноза о будућем шампиону Енглеске. Или није баш тако.

Скај Спорт је, наиме, израдио темељну анализу бројних аспеката у наставку првенствене трке у Премијер лиги и дошао до закључка да Клаудио Ранијери и екипа са Кинг Пауер стадиона имају чему да се надају. Али кренимо од почетка. Уз претпоставку да су у игри Лестер, Манчестер Сити, Тотенхем и Арсенал - четири првопласирана тима које на табели дели само пет бодова.

Прво кратак осврт на табелу: Лестер 50 (гол разлика +18), Манчестер Сити 47 (23), Тотенхем 47 (25), Арсенал 47 (15).

Први фактор који се у оваквим анализама узима у обзир увек је распоред, а пред нама су неке заиста атрактивне и потенцијално одлучујуће борбе, почевши од суботњег гостовања Лестера на Ситијевом Етихаду, те накнадног пута Лисица на мегдан Арсеналу на Емирејтсу наредног викенда. Ултимативан тим за Џејмија Вардија, Ријада Махреза и дружину.

Ни Грађанима неће бити лако у наредне две недеље - на викенд када Арсенал и Лестер играу у Лондону, Сити ће дочекује Тотенхем. У претпоследњем колу Сити чека и Арсенал у мечу који се још од објављивања календара сматрао за пресудан.

Арсенал ће, као и Сити и Лестер, путовати на ноге Тотенхему 5. марта.

Под условом да се буде одлучивало у самом финишу Лестер ће бити у највећем проблему, јер га чека гостовање код Манчестер јунајтеда на Олд Трафорду, па потом Евертон код куће и Челси на Стамфорд Бриџу. Са друге стране, Арсенал поред тог гостовања код Манчестер Ситија има дуеле са Норичем и Астон Вилом на Емирејтсу. Сити иде на ноге Саутемптону и Свонсију, Тотенхем Челсију и Њукаслу, а између те две утакмице чека Саутемптон.

Међутим, има и фактора који иду на Лестерову воденицу. Лисице, рецимо, до краја сезоне имају још само 14 утакмица. Не играју Европи, испали су из ФА купа и Лига купа. Сити би могао да одигра још чак 26, Тотенхем чак 27 због Лиге Европе, Арсенал највише 25. Наравно, под условом да сви догурају до самог краја.

Јасно, Лестер има најкраћу клупу, али ни ту није баш све црно-бело, јер Манчестер Сити тренутно има чак седморицу повређених играча: Венсана Компанија, Кевина де Брујнеа, Хезуса Наваса, Вилфред Бонија, Самира Насрија, Фабијана Делфа и Елијакима Мангалу. Арсенал, који је већ прегрмео најтеже, ту је много бољи, као и Тотенхем, али Ранијери је у идеалној позицији - сви су здрави изузев Метија Џејмса и Џефа Шлупа.

Оно где сви виде највећу препреку за Лестер је недостатак искуства у борбама за шампионски трофеј мада тиме не могу да се подиче ни садашњи играчи Арсенала (изузетак су Петр Чех, па и Дани Велбек), ни Тотенхем. У овој категорији Сити је без премца.

Кад је форма у питању навијачи Арсенала имају разлога за бригу, јер Тобџије нису постигле гол на три последње лигашке утакмице (последњи пут им се то десило фебруара 2009), док су Лестер, Сити, па и Тотенхем на прва три места првенству по резултатима из протеклих пет кола. Џејми Варди не престаје да решета и крај свог имена има већ 18 голова, Деле Али је експлодирао, Хари Кејн на последњих 15 лигашких утакмица дао 14 комада, Серхио Агуеро 12 на протеклих 10...

Скај стога изводи закључак да је Лестер у најбољем положају, јер је три бода испред конкуренције, а има распоред који није пренатрпан. Дакле, наредна два кола би могла да буду од суштинског значај, јер их чекају гостовања код Ситија и Арсенала. Манчестер Сити је, такође, близу, па новинари Скаја наводе да ће много зависити од тога у каквом ће здравственом стању до краја сезоне бити Агуеро, Де Брујне и Компани, јер без њих тим Мануела Пелегринија не личи на себе. Тотенхем игра сјајно, мада многи и даље сумњају у најмлађи тим Премијер лиге, док се Арсенал до скора чинио као логичан пик, само да би у протеклих неколико недеља његовим навијачима почели да се јављају флешбекови из ранијих година.

Ниједна у последњих пет година, додуше, није била овако изједначена. После 24 кола изгледало је овако. А сад нам кажите: Ко ће бити шампион Премијер лиге? Гласајте у нашој анкети испод текста и образложите став у коментарима.

2015/16: Лестер 50, Манчестер Сити 47, Тотенхем 45, Арсенал 45
2014/15: Челси 56, Манчестер Сити 49, Саутемптон 45, Манчестер Јунајтед 44;
2013/14: Арсенал 55, Манчестер Сити 53, Челси 53, Ливерпул 47;
2012/13: Манчестер Јунајтед 59, Манчестер Сити 52, Челси 46, Тотенхем 42;
2011/12: Манчестер Сити 57, Манчестер Јунајтед 55, Тотенхем 50, Челси 43;
2010/11: Манчестер Јунајтед 51, Арсенал 49, Манчестер Сити 45, Челси 44.

Коментари / 0

Оставите коментар