Analiza: Ko osvaja Premijer ligu?

U poslednjih pet godina nijedan šampionat Engleske nije bio ovoliko izjednačen!

Fudbal 04.02.2016 | 23:00
Analiza: Ko osvaja Premijer ligu?

Period sezone u kojem smo navikli da gledamo Arsena Vengera kako se čupa za kosu i pita kako je sve odjednom krenulo nizbrdo. Lester Siti svejedno nije šampionski kalibar? Mančester Siti se nameće kao logičan izbor prilikom prognoza o budućem šampionu Engleske. Ili nije baš tako.

Skaj Sport je, naime, izradio temeljnu analizu brojnih aspekata u nastavku prvenstvene trke u Premijer ligi i došao do zaključka da Klaudio Ranijeri i ekipa sa King Pauer stadiona imaju čemu da se nadaju. Ali krenimo od početka. Uz pretpostavku da su u igri Lester, Mančester Siti, Totenhem i Arsenal - četiri prvoplasirana tima koje na tabeli deli samo pet bodova.

Prvo kratak osvrt na tabelu: Lester 50 (gol razlika +18), Mančester Siti 47 (23), Totenhem 47 (25), Arsenal 47 (15).

Prvi faktor koji se u ovakvim analizama uzima u obzir uvek je raspored, a pred nama su neke zaista atraktivne i potencijalno odlučujuće borbe, počevši od subotnjeg gostovanja Lestera na Sitijevom Etihadu, te naknadnog puta Lisica na megdan Arsenalu na Emirejtsu narednog vikenda. Ultimativan tim za Džejmija Vardija, Rijada Mahreza i družinu.

Ni Građanima neće biti lako u naredne dve nedelje - na vikend kada Arsenal i Lester igrau u Londonu, Siti će dočekuje Totenhem. U pretposlednjem kolu Siti čeka i Arsenal u meču koji se još od objavljivanja kalendara smatrao za presudan.

Arsenal će, kao i Siti i Lester, putovati na noge Totenhemu 5. marta.

Pod uslovom da se bude odlučivalo u samom finišu Lester će biti u najvećem problemu, jer ga čeka gostovanje kod Mančester junajteda na Old Trafordu, pa potom Everton kod kuće i Čelsi na Stamford Bridžu. Sa druge strane, Arsenal pored tog gostovanja kod Mančester Sitija ima duele sa Noričem i Aston Vilom na Emirejtsu. Siti ide na noge Sautemptonu i Svonsiju, Totenhem Čelsiju i Njukaslu, a između te dve utakmice čeka Sautempton.

Međutim, ima i faktora koji idu na Lesterovu vodenicu. Lisice, recimo, do kraja sezone imaju još samo 14 utakmica. Ne igraju Evropi, ispali su iz FA kupa i Liga kupa. Siti bi mogao da odigra još čak 26, Totenhem čak 27 zbog Lige Evrope, Arsenal najviše 25. Naravno, pod uslovom da svi doguraju do samog kraja.

Jasno, Lester ima najkraću klupu, ali ni tu nije baš sve crno-belo, jer Mančester Siti trenutno ima čak sedmoricu povređenih igrača: Vensana Kompanija, Kevina de Brujnea, Hezusa Navasa, Vilfred Bonija, Samira Nasrija, Fabijana Delfa i Elijakima Mangalu. Arsenal, koji je već pregrmeo najteže, tu je mnogo bolji, kao i Totenhem, ali Ranijeri je u idealnoj poziciji - svi su zdravi izuzev Metija Džejmsa i Džefa Šlupa.

Ono gde svi vide najveću prepreku za Lester je nedostatak iskustva u borbama za šampionski trofej mada time ne mogu da se podiče ni sadašnji igrači Arsenala (izuzetak su Petr Čeh, pa i Dani Velbek), ni Totenhem. U ovoj kategoriji Siti je bez premca.

Kad je forma u pitanju navijači Arsenala imaju razloga za brigu, jer Tobdžije nisu postigle gol na tri poslednje ligaške utakmice (poslednji put im se to desilo februara 2009), dok su Lester, Siti, pa i Totenhem na prva tri mesta prvenstvu po rezultatima iz proteklih pet kola. Džejmi Vardi ne prestaje da rešeta i kraj svog imena ima već 18 golova, Dele Ali je eksplodirao, Hari Kejn na poslednjih 15 ligaških utakmica dao 14 komada, Serhio Aguero 12 na proteklih 10...

Skaj stoga izvodi zaključak da je Lester u najboljem položaju, jer je tri boda ispred konkurencije, a ima raspored koji nije prenatrpan. Dakle, naredna dva kola bi mogla da budu od suštinskog značaj, jer ih čekaju gostovanja kod Sitija i Arsenala. Mančester Siti je, takođe, blizu, pa novinari Skaja navode da će mnogo zavisiti od toga u kakvom će zdravstvenom stanju do kraja sezone biti Aguero, De Brujne i Kompani, jer bez njih tim Manuela Pelegrinija ne liči na sebe. Totenhem igra sjajno, mada mnogi i dalje sumnjaju u najmlađi tim Premijer lige, dok se Arsenal do skora činio kao logičan pik, samo da bi u proteklih nekoliko nedelja njegovim navijačima počeli da se javljaju flešbekovi iz ranijih godina.

Nijedna u poslednjih pet godina, doduše, nije bila ovako izjednačena. Posle 24 kola izgledalo je ovako. A sad nam kažite: Ko će biti šampion Premijer lige? Glasajte u našoj anketi ispod teksta i obrazložite stav u komentarima.

2015/16: Lester 50, Mančester Siti 47, Totenhem 45, Arsenal 45
2014/15: Čelsi 56, Mančester Siti 49, Sautempton 45, Mančester Junajted 44;
2013/14: Arsenal 55, Mančester Siti 53, Čelsi 53, Liverpul 47;
2012/13: Mančester Junajted 59, Mančester Siti 52, Čelsi 46, Totenhem 42;
2011/12: Mančester Siti 57, Mančester Junajted 55, Totenhem 50, Čelsi 43;
2010/11: Mančester Junajted 51, Arsenal 49, Mančester Siti 45, Čelsi 44.

Komentari / 0

Ostavite komentar