Крај Шенгена коштаће милијарде евра годишње

Трајни повратак контроле граница у Европи могао би да кошта земље шенгенске зоне око 110 милијарди евра годишње у наредних десет година.

Регион 03.02.2016 | 15:00
Крај Шенгена коштаће милијарде евра годишње

Трајни повратак контроле граница у Европи могао би да кошта земље шенгенске зоне око 110 милијарди евра годишње у наредних десет година, процењује тинк-тенк француске владе.

Иако је шенгенски споразум централни део европских интеграција, владе неких земаља ЕУ, под притиском европских гласача узнемирених великим приливом миграната из Африке и са Блиског истока, већ су увеле привремене контроле на границама са суседним чланицама Европске уније.

У извештају француског Стратежија, института директно повезаног са канцеларијом премијера, процењује се да би трајно укидање простора у којем се слободно путује коштало Европу 0,8 одсто економске производње током десет година, пренео је данас портал ЕурАцтив.цом.

Само Француска би трпела штету од милијарду до две милијарде евра на кратак рок и 10 милијарди на рок од десет година, што одговара 0,5 одсто бруто домаћег производа (БДП), наводи се у студији.

"На дуги рок трајно увођење граничне контроле одговарало би три одсто пореза из трговине између земаља у шенгенској зони, што би за последицу имало структурни пад трговине од 10 до 20 одсто", истакли су француски експерти.

Половина губитка потицала би од смањења туристичких посета, 38 одсто од утицаја контрола на границама на прекограничне раднике а 12 одсто од додатних трошкова превоза терета.

Од 26 земаља шенгенске зоне, шест је, укључујући Немачку, увело привремене контроле на граници у условима када стотине хиљада миграната покушава да стигне до најпросперитетнијих чланица ЕУ.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар