Дјеца падају у несвјест од изгладњивања

Поремећаји исхране све су чешћи код девојчица у пубертету

Здравље 03.02.2016 | 10:00
Дјеца падају у несвјест од изгладњивања

Свака пета девојчица млађа од 11 година барем једном је била на дијети, показује истраживање британске Канцеларије за равноправност полова. Нажалост, и ми се донекле уклапамо у ту статистику, иако званичних података нема, све чешћи су случајеви тинејџерки које избегавају редовне оброке и држе ригорозне дијете.

Да су на режиму изгладњивања обично се открије када изгубе свест на часу физичког или у градском превозу, па на лекарском прегледу признају да су данима на грицкалицама или воћном соку. Се овим поремећајем сада среће се све више девојчица на почетку пубертета, већ са свега 10-11 година.

Докторка Биљана Ђурић Стојановић, начелница Службе педијатрије у Дому здравља "Палилула", каже да су деца под утицајем глорификације мршавости:

- Пубертет је најкритичнији период јер се претерано вреднује физички изглед. Девојчице које су мало буцкасте друштво задиркује, па су оне оптерећене својом тежином. Дечаци обично немају овај проблем, јер више теже јачању мишића.

Поремећај у исхрани може да се јави за само два месеца, а претерана мршавост изазива низ метаболичких и психичких проблема:

- Девојчица која се нередовно храни је апатична, уморна, не може да прати наставу, губи концентрацију, лошија је у школи, незадовољна је и даље својим изгледом. Најопасније је што све то може да доведе до поремећаја у менструацији, затим до поремећаја хормонске равнотеже, а опасност вреба и од анорексије, јер је танка граница између мршавости и овог поремећаја - објашњава др Ђурић Стојановић.

Слађана Мајсторовић, психолог из Развојног саветовалишта и Саветовалишта за младе из овог дома здравља, каже да проблем почиње најпре смањеним уносом хране:

- Касније се намерно изгладњују или изазивају повраћање. Све то може да доведе до менталне анорексије и смањења менталне и физичке способности. Поремећаји исхране чешћи су у дисфункционалним породицама. У решавање проблема обавезно се укључују родитељи, педијатар, психолог и нутрициониста. Потребно је око годину дана како би се дете вратило у нормалу.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар