Срби се плаше да оду у цркву у Загребу

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије дели став патријарха Иринеја да Срби страхују да иду у своју цркву у центру Загреба након недавних догађања.

Регион 03.02.2016 | 07:35
Срби се плаше да оду у цркву у Загребу

Поводом питања о канонизацији кардинала Алојзија Степинца рекао да ће одлуку о томе донети Католичка Црква и Ватикан.

"Неки Срби се плаше да изразе свој верски и национални идентитет. Поједини ми шапатом на улици или у трговини кажу: и ја сам наша или ваша. Да ли је то оправдано или није? Уверен сам да има далеко више оних који желе да у Хрватској сви живе слободно, без страха. Није ми познато да таквих појава има још негде у Европи. На потезу су политичке елите", рекао је митрополит Порфирије у интервјуу за хрватски "Вечерњи лист".

Он је на тај начин коментарисао говор мржње према српском народу након изјаве новинара З1 ТВ Марка Јурича који је 19. јануара у својој емисији Марков трг упозорио Загрепчане, посебно мајке с децом, да буду опрезни када шетају истоименим тргом, јер се ту налази православна црква из које би могао искочити неки викар и у свом маниру клања започети свој крвави пир. Водитељ је том приликом као говор мржње злоупотребио давно направљен снимак из Канде на коме се налази Порфирије.

Јуричева изјава је наишла на критику дела хрватске јавности, а Савет је одлучио да тој ТВ станици забрани рад на три дана.

Коментаришући то што се у јавности недавно појавило писмо Патријарха Иринеја Папи Фрањи око канонизације кардинала Степинца, митрополит Порфирије је за "Вечерњи лист" рекао да је његова жеља да у дијалогу о ономе што једна страна сматра контраверзним, упитним или негативним, а друга страна не сматра, још боље упознамо једни друге, пренела је Информативна служба СПЦ.

Он је додао да на крају одлуку о том питању доноси Католичка Црква и Ватикан.

На питање како смирити тензије које су поприличне у последње време, митрополит каже да неће бити међу првих стотину ако каже да „нарцизме малих разлика" потенцирају и злоупотребљавају они који од тога имају јасну корист.

"Та Фројдова теорија није нигде веродостојније потврђена у пракси него у односима између Срба и Хрвата. Постоји само један одговор: потребно је да се снажно чује глас хришћанске љубави. Папа Фрања је у том погледу узор", рекао је он.

"Радује ме да и на хрватској и на српској страни постоје људи који граде мостове између наших народа, као што ме растужују они који подстичу нетрпељивост и мржњу. Мржња и нетрпељивост нас не смеју поколебати, него подстаћи да још више негујемо љубав Христову и према овим другима, јер само љубав има шансу да допре и до најкаменијег срца. А мржња је најтежа ономе који је носи", казао је митрополит Порфирије.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

то

03.02.2016 07:36

Па ти И даље пјевај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

03.02.2016 20:15

Владико, СПЦ је направила велики грех пред Богом и СРБским народом када је из свог Календара избацила број од Седамсто хиљада Светих СРБски Новомученика ЈАСЕНОЦАЧКИ, сматрајући да тај број не може да докаже иако је познато да је комунистички режим Ј. Б. Тита после Другог свјетског рата СПЦ одузео све Матичне Књиге да се тако никад неби знало колико је заиста током рата СРБа побијено. Мислим и верујем да данашња поколења у СПЦ нису паметнија од СРБски Светитеља. Службу за Седамсто хиљада СРБски Светих Новомученика из Јасеновца је написао њихов савременик из заточеништва у логору Дахау Свети Владика Николај Велимировић. Он је тај ВИДОВИДАЦ Био који је Божијим ОТКРОВЕЊЕМ тај број унео у Календар СПЦ из којег њега данашњи СЛЕПЦИ избацили мислећи својим екуменизмом заражених људским умом да је тај број немогуће доказати. Није Владико. Ја сам живио некада у Славонији и са мојим оцем обилазио села у којима више СРБа нема. Остала су само СРБска гробља као сведочанство и тапија која потврђује и данас да је Славонија била и остала СРБска земља а не крволочни Хрватска. Католичењем ПРАВИСЛАВНИХ СРБа хрвати су своје име уз благослов римокатоличке "цркве" постепено наметали свуда гдје римокатолички СРБи има. Најприје хрваћење СРБа је било по Далмацији и Славонији а затим по цијелом Балкану. Хрватска је некад била Загреб и Загорје, а затим је преласком под влас Аустро угарске црно жуте Монархије из политички разлога уз помоћ Мађарске своје хрватско име наметнула СРБским земљама: Лици, Кордуну, Банији, Далмацији и Славонији, Босни и Херцеговини па чак и Срему где су Хрвати уз помоћ Њемачке у данашњем Земуну имали током Другог свијетског рата логор за уништење СРБа. То је Владико ИСТИНА о хрватима и Великој Хрватској коју несвесно својом верском политиком пуне идејом јереси ЕКУМЕНИЗМА на неки начин помаже и СПЦ. Зато сада своје главе за Јасеновац СПРЕМАЈТЕ, јер живи СРБи немогу у име мртвих опраштају хрватима злочине њихове почињене током ратова на НЕВИНИМ и НЕДУЖНИМ СРБскум Народом побијени у име Бога са благословом римокатоличке "цркве" од стране Хрвата. Поштени хрватски народ римокатоличка "црква" је искористила у борби против Православних СРБа Светог Саве као своје војнике стварајући од њих кроз вјеру римокатоличке КРИЖАРЕ У борби против Светог Православља!

Name

Размисх

03.02.2016 08:07

Шешељ каже да постоје Срби католичке вероисповести па стога ето и рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тешко, претешко

03.02.2016 08:29

Кад год сам у Загребу са поносом улазим и излазим из наше цркве на Цвијетном Тргу. Увијек су Срби са страхом ишли да се Богу помоле, није то ништа ново. Све што се могло затрти код Срба Хрвати су урадили. Не смијеш да кажеш да си Србин, веома је непожељно. Добар дио Срба се полако ал сигурно асимилира , јер на други начин тамо се не може опстати. Погледајте смао Комарицу у Бањалуци како пркосно и инатно, готово упорно брани своју католичку страну, а гдје су наше брадоње, шта с у они предузели, гузичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

03.02.2016 09:37

Нема се времена за то треба радити ти мораш да будеш у цркви ти си плаћен за то ми нисмо неће мене црква хранити него тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

03.02.2016 09:47

И муслимани и Хрвати се у Републици Српској и Србији сепуре и нико ниста а нас србе малтретирају у њиховим градовима а ми само као папци цутимо ! Тако нам и треба кад смо увијек били папани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре. Михајло

03.02.2016 10:47

Па не дај им да се сепуре удри по њима идиоте, немој бити папак.

Name

Ре.Микиц

03.02.2016 21:04

Овог фанатика обавезно поставити за следецег Патријарха СПЦ

ОДГОВОРИТЕ