Гдје ће и шта ће сада овај шармантни човјек?!

Након што се достојанствено и стоички носио са сазнањем да је бивши, Пелегрини има прилику да "ували коску" Гвардиоли и потом изабере неки од великих европских клубова, можда и нападне Премијер лигу наредне сезоне.

Фудбал 03.02.2016 | 15:20
Гдје ће и шта ће сада овај шармантни човјек?!

Требало је да буде тајна до краја сезоне, али он то није желео.

Последњег дана прелазног рока у већем делу Европе објављено је и оно о чему се причало дуго – 1. јула 2016. године Пеп Гвардиола постаће нови менаџер Манчестер ситија.

Зашто баш сада? Упућени тврде да актуелни менаџер "грађана" Мануел Пелегрини, који је за ову одлуку власника клуба знао дуго, није желео да то више буде тајна. Из два разлога.

Први, да скине притисак и са себе и са екипе, претпостављајући да ће свима у клубу бити лакше ако знају шта долази сутра. Други, важнији, да стави до знања великим европским клубовима да ће наредног лета бити слободан у избору нове средине после три видећемо колико успешне сезоне на "Етихаду".

Видећемо, јер није немогуће да се Пелегрини опрости спектакуларно, другом титулом првака Енглеске у три сезоне у Премијер лиги, што би свакако повећало притисак на Гвардиолу. И није само Премијер лига такмичење у којем Пелегрини добро гура, "грађани" су у финалу Лига купа, чека их тежак посао у ФА купу где ће се састати са Челсијем, а пласирали су се у осмину финала Лиге шампиона где им је ривал Динамо из Кијева.

Хипотетички, Пелегрини би до практично урученог отказа у Ситију могао дао освоји још четири трофеја!

За сада, има титулу првака и Лига куп из сезоне 2013/14.

Овај "шармантни човек" како га називају фанови клуба заиста је достојанствено и стоички за сада поднео сазнање да није више потребан, а мора се признати и да је успео да одржи атмосферу у свлачионици која тешко да је остала имуна на све информације које су стизале из Минхена и које су сада званично и потврђене – Гвариола ће зарађивати невероватних 15 милиона фунти по сезони у Ситију, што износи 19,8 милиона евра.

Шта је следећи Пелегринијев потез?

Од 2002. године када је преузео Ривер Плату, водио је Виљареал, Реал Мадрид, Малагу и Манчестер сити. Дакле, није имао проблем да бира и нешто мање клубове, али...

Након што је у разговору за "Марку" открио да је месецима уназад знао за Гвардиолин долазак на "Етихад", Пелегрини је истакао само да му је циљ да се максимално посвети изазовима који су пред њим, а није их мало. Међутим, исти лист – повезано или не – објавио је да ће 62-годишњи Чилеанац постати нови менаџер Челсија следеће сезоне, када се заврши друга "привремена" влада Гуса Хидинка.

Челси, пише мадридски лист, није једини велики клуб који жели да види Пелегринија на својој клупи. Један од заинтересованих је и Атлетико Мадрид, који ће ускоро разговарати са Дијегом Симеонеом и, уколико је "Чоло" одлучио да је пет сезона на "Калдерону" довољно.

Иначе, одлазећи менаџер Манчестер ситија ради за 5,3 милиона евра годишње, што је скоро четири пута мања плата од Гвардиолине.

Пелегрини, ако ништа више, Гвардиоли оставља састав пун квалитетних играча, са којима ће наследник лако моћи да примени оно што ради од почетка каријере. У том смислу, поред Арсенала, тешко да би иједан састав на Острву лакше могао да савлада "тика-таку", па и тога има у одлуци Гвардиоле да изабере мање популаран од два манчестерска клуба, јер ће на лето мање морати и да "тумба".

Пелегрини је током три сезоне менаџерисања на "Етихаду" довео Кевина Де Брујнеа (74 милиона евра), Рахима Стерлинга (62,5), Николаса Отамендија (44,6), Фабијана Делфа (11,5), Елијакима Мангалу (40), Вилфреда Бонија (32,3), Фернанда (15), Бакарија Сању (0), Фернандиња (40), Стевана Јоветића (26), Хесуса Наваса (20), Мартина Демикелиса (5) и још неколицину фудбалера, а подсетимо и да је његов долазак у клуб значио и крај за нашег Матију Настасића који је послат у Шалке.

На тим пословима, Чилеанац је за три сезоне потрошио невероватних 418 милиона евра, а приходовао 125.

Ако ништа више, поред освојене титуле првака, оставио је Гвардиоли састав којем "мало фали" да буде "казнена експедиција".

Коментари / 0

Оставите коментар